Hlavní obsah

Panenka plněná sušenými švestkami

Hodnocení:
(7)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Poctivě jste sušili švestky, ale zobat je jen tak už vás nebaví? Zkombinujte je s masem! Šťavnatá vepřová panenka, švestky a červené víno vytvoří luxusní večeři.

Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 800 g vepřové panenky
  • 100 g anglické slaniny
  • 10 ks sušených švestek
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 1 lžíce řepkového oleje
Omáčka
  • 100 g anglické slaniny
  • 10 ks sušených švestek
  • 200 ml červeného vína
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 3 ks šalotky
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžíce řepkového oleje
Na ozdobu
  • sekaná mandle
Článek

Postup

Krok 1: Vepřovou panenku rozkrájejte na 3cm široké špalíčky. Do každého špalíčku nožem vytvořte kapsu a naplňte ji sušenou švestkou (doporučuji švestky předem na pár minut namočit ve vlažné vodě). Každý kousek masa zabalte do plátku anglické slaniny a naložte v oleji s čerstvým rozmarýnem, kde maso nechte uležet alespoň na dvě hodiny.

Krok 2: Maso vložte na rozpálenou pánev se 2 lžícemi oleje a několika snítkami rozmarýnu a restujte zhruba 8 minut tak, aby byla slanina na povrchu propečená do červena. Přilejte trochu drůbežího vývaru, přiveďte k varu a poté nechte maso 5 minut odpočinout pod pokličkou.

Krok 3: Pak připravte omáčku. Na oleji osmažte šalotku se zbylou slaninou. Zalijte červeným vínem, přidejte nadrobno nasekané sušené švestky, krátce provařte a zahustěte švestkovými povidly (s povidly opatrně, aby omáčka nebyla příliš sladká).

Krok 4: Maso dochuťte solí a pepřem podle potřeby až při servírování, omáčku není třeba solit. Přílohu zvolte podle chuti, my vybrali opečené toastíky, hodí se ale i brambory v jakékoli podobě.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.