Hlavní obsah

Luxusní povidla z trouby

Hodnocení:
(112)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
1 den 20 minut
Doba vaření
5 hodin 20 minut
Náročnost
nízká

Někde rostou, někde si stěžují na malou úrodu, každopádně jestli se letos dostanete ke švestkám, babička Pechová vám prozradí geniální recept na povidla, která nemusíte míchat, a přesto se nepřipálí!

Ingredience pro:
4 skleničky
  • 2.5 kg švestek
  • 500 g cukru krupice
  • 50 ml octa 8%
Článek

Postup

Krok 1: Omyté vypeckované švestky pomelte na mlýnku nebo rozmixujte, smíchejte s cukrem podle chuti (máte-li švestky hodně zralé a sladké, stačí 300 gramů, ale do méně zralých ho přidejte více) a octem a nechte do druhého dne odpočinout. Švestky krásně pustí barvu a cukr se rozpustí.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Vlijte na velký plech a dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

Krok 3: Jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu na 100 stupňů a pečte asi 5 hodin.

Krok 4: Že jsou povidla hotová, poznáte tak, když v nich projedete vařečkou a zůstane po ní prázdná stopa, jak jsou hustá.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 5: Takto připravená povidla není třeba sterilovat, stačí rozdělit do vyčištěných skleniček.

Tip: Každá trouba peče jinak, a proto je uvedený čas spíše orientační. Záleží také, jak velký máte plech – povidla můžete připravit z 5 kilo švestek, takže jsou ve vyšší vrstvě, a péct je přes noc při pouhých 50 °C.

Spoustu dalších ověřených receptů najdete v sekci Zavařování.

ynezorPumanzeSaNyknalC