Hlavní obsah

Partner starší o 30 let: Může takový vztah šťastně fungovat?

Foto: Profimedia

Lásce na věku asi vážně nezáleží, ale jak dlouho vydrží?Foto: Profimedia

Reklama

Jemu je skoro padesát, jí kousek přes dvacet. On vypadá dobře, sportuje, je chytrý, zábavný a jí je s ním dobře. Lásce prý na věku nezáleží. Vážně? A co za deset nebo dvacet let?! Takhle to vidíme my!

Článek

Pár takových párů znám. Vypadají opravdu spokojeně, i když je jeden z nich téměř o třicet let starší než ten druhý. A fakt tam nejde o peníze, protože nikdo z nich nemá žádné závratné příjmy. Jako by potvrzovali pořekadlo o tom, že láska kvete v každém věku, a na tom, kolikáté narozeniny jeden nebo druhý slavíte, nezáleží.

Že by štěstí dočasné?

Nechci být škarohlíd, většinou jsem spíš za věčného optimistu, který věří ve šťastné konce. Jenže tady mi to moc nejde. On totiž padesátiletý muž nebo padesátiletá žena nejsou v dnešní době žádní starci. Mohou vypadat výborně, žít aktivnějším životem než kdejaký třicátník a v jejich prospěch hrají i zkušenosti, které stihli nasbírat.

Jednoduše řečeno, lecjaký padesátiletý chlap může být sakramentsky sexy, ráda se za ním ohlídnu, uznale kývnu hlavou, přesto bych ho asi nechtěla (a to mi tedy dávno není dvacet). Stejně tak znám fůru padesátnic, jejichž postavu a styl jen tiše závidím.

Foto: Profimedia

Starší muž a výrazně mladší žena? Nemusí jít jen o zlatokopectví, ale o opravdový citFoto: Profimedia

Ale! Pro mě je tam jedno velké „ale“. Jsem zvyklá myslet do budoucna, neumím žít jen tady a teď, plánuji, jak to jde. A z padesátiletého sexy frajera prostě bude za dvacet let důchodce. I když možná ne ten, co sedí v parku, bolí ho klouby a krmí holuby, ale věk v určité míře dožene každého. A jeho tehdy dvacetiletá dívka bude žena v rozpuku.

A to prostě nemůže fungovat – jejich životní i sexuální energie se bude víc a víc rozcházet.

Období strádání

Čím víc se budou jejich potřeby rozcházet, tím víc budou ti dva strádat. On bude vnitřně smutný, že té, kterou miluje (nepochybuji o tom, že jde o lásku), nedokáže plnit její potřeby. A ten smutek z něj může udělat podrážděného a nerudného dědka.

A ona? Buď bude stát stále po boku svého důchodce a bude frustrovaná z toho, že nemá nic z toho, na co má ve svém věku právo – zábavu, vzrušení, akci a sex. Nebo si všechny tyhle potřeby uspokojí bez něj, ale bude cítit výčitky svědomí. Já se tady bavím, a on sedí doma v houpacím křesle a rozděluje si prášky na zítřek. Já tady skotačím s milencem, a on kouká na AZ kvíz. Žádné hezké vyhlídky ani pro jednoho z nich.

Foto: Profimedia

Velký věkový rozdíl mezi partnery bohužel znamená to, že spolu nejspíš nezestárnouFoto: Profimedia

Ona starší? Snad ještě horší

Upřímně, ještě děsivější je pak pro mě představa sedmdesátileté ženy, která večer usíná vedle sexy čtyřicátníka. Jsem žena, vím přesně, co přibývající roky s ženským tělem dělají, a i když nemusíte v sedmdesáti vypadat jak stařena nad hrobem, třicetiletá sexbomba také nebudete.

A já bych teda žárlila! Na prodavačku v blízkém supermarketu, na číšnici v naší oblíbené hospůdce, na květinářku, u které můj o třicet let mladší muž kupuje květiny pro mě. Jednoduše na každou mladší a hezčí zástupkyni něžného pohlaví, která se kolem něj ochomýtne. A to bych nedala!

Jednoduše řečeno, věřím, že se do sebe mohou zamilovat lidé s tak velkým věkovým rozdílem. Láska si v tomto směru asi vážně nevybírá, ale je to podle mě škoda, trocha vybíravosti by tady neuškodila. Protože tohle sice může být láska (věřím, že mezi takovými lidmi může vzniknout opravdový cit), jen se bohužel domnívám, že to nemůže být láska perspektivní. Tady ta sladká vidina toho, že spolu zestárnete, prostě není. Zestárne totiž jen jeden z vás.

Pro mě je v tomto případě asi důležitější spíš než pořekadlo o lásce, které na věku nezáleží, úsloví „svůj k svému“.

Co si myslíte vy o párech s obřím věkovým rozdílem?

Reklama

Načítám