Hlavní obsah

Paruka umí podpořit podlomenou psychiku při rakovině

Foto: unsplash.com/Caique Silva

Kvalitní paruka z pravých vlasů vyžaduje desítky hodin na výrobu (ilustrační foto)Foto: unsplash.com/Caique Silva

Vyrovnání se se ztrátou vlasů, podlomená psychika i příjemná vzpruha v podobě paruky a podpory od nejbližších. „To vše mi pomohlo se s rakovinou vyrovnat a nakonec i boj nad ní vyhrát,“ vypráví svůj příběh bývalá účetní Pavlína Benešová.

Článek

„Nejhorší je na tom ta podlomená psychika. Je vám strašně zle z chemoterapie, vypadáte strašně, a ještě vám vypadají všechny vlasy. Psychiku mi trochu srovnala až paruka. Před nemocí jsem měla udržované dlouhé vlasy. To vše šlo pryč. Prostě se ráno probudíte a ty vlasy nemáte na hlavě, ale na polštáři. Po chvilce zoufalství však děkujete za další nové ráno. Po týdnu už si tu hlavu raději celou oholíte,“ popisuje průběh své nemoci Pavlína. „Lékař mi řekl: Existuje 80% šance, že se nedožijete narozenin vašeho dítěte. Vše záleží na tom, jak zabere léčba.“ Pavlína patří mezi ty šťastné, kteří se i přes nevelké šance na přežití z rakoviny dostali.

Paruky z pravých vlasů? Ano, pokud chcete přirozenost

Ceny za paruky z pravých vlasů začínají kolem 5 000 Kč a vyšplhat se mohou až na 25 000 Kč. Kvalitní paruka z pravých vlasů totiž vyžaduje desítky hodin na výrobu. Každý pramínek se musí do síťového základu pro paruku navázat. Takhle navazujete pramínek vlasů po pramínku, až vznikne celá paruka.

Barvení paruk a péče o paruku z pravých vlasů

Každou paruku musíte česat, ale ty z pravých vlasů jdou výrazně snadněji. Dokonce můžete paruku i barvit nebo si ji nechat zastřihnout a přizpůsobit. Nemusíte nosit neustále stejný účes. Samozřejmě v tomto případě je lepší mít více paruk a ty střídat. Máte tak i záložní variantu, pokud by se zákrok v podobě barvení na paruce nepovedl.

Paruky z pravých vlasů se vyrábí zpravidla z evropských vlasů. Mají tak standardní vlastnosti, na které jsme zvyklé z našich vlasů. Reagují správně na vlhkost i na slunce. Výhodou paruky je, že se nemastí. Není tedy nutné ji tak často umývat. Na umývání se používají samozřejmě speciální šampony, které jsou pro paruky vhodné a šetrné. Pro péči o paruky je vždy nutné objednat správné produkty.

„Paruka, profesionální lékařský tým, milé sestřičky i obrovská podpora ze strany nejbližších mi pomohli rakovinu i následky chemoterapie překonat. To vše mě podpořilo a vlastně přesvědčilo, že uzdravení je jediná možná cesta, jak z toho ven. Díky Bohu za to,“ uzavírá Pavlína Benešová.

Načítám