Hlavní obsah

Pečená žebra 3x jinak: S medem, rajčaty nebo kmínem!

Foto: Greta Blumajerová

Do kterých z nich se pustíte dříve?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou šťavnatá, dobrá, a hlavně levná! O čem je řeč? No přece o vepřových žebrech. Pokud si na nich ovšem chcete skutečně pochutnat, měli byste vědět, jak je správně připravit. Máme pro vás tipy!

Článek

Jedna porce vepřových žeber (tedy asi 500 g i s kostí) vás přijde zhruba na 30 korun. Tak proč se takové dobré, a při tom ne příliš drahé večeři vyhýbat? Máme pro vás návod, jak zaručit, že budou dobře upečená a také hned tři různé tipy na jejich potírání. No a jestli je budete dělat v troubě, nebo už brzy na grilu, to necháme na vás!

Základ, který nezklame

Pokud chcete zaručit, že budou žebra měkká a propečená, vyplatí se je nejprve předvařit, a až poté dopéct v troubě. Syrové maso s kostí proto očistěte od blan, vložte jej do hrnce a zalijte studenou vodou. Do nálevu pak přidejte (množství na 2 kg žeber): 100 ml vinného červeného octu, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, lžičku soli a 1 větší cibuli. Vše vařte na mírném ohni asi 40 minut, poté nálev slijte a žebra osušte.

Foto: Greta Blumajerová

Nálev zaručí, že se žebra povedouFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Divoké koření a sůl nesmějí chybětFoto: Greta Blumajerová

Dále už jen stačí žebra ze všech stran obalit v připravených směsích a rozprostřít na gril nebo vložit do trouby a péct asi 30 minut při 180 stupních Celsia. Budete-li chtít, nechte maso před pečením v marinádě odpočívat 2 hodiny, nebo třeba i přes noc. Bude ještě chutnější a měkčí!

Foto: Greta Blumajerová

Žebra obalte ze všech stranFoto: Greta Blumajerová

Tip č. 1: S medem a bylinkami

Potřebujete:100 ml lučního tekutého medu, svazek šalvěje, tymiánu a rozmarýnu, sůl a pepř.

Foto: Greta Blumajerová

Medová varianta vytvoří křupavou krustuFoto: Greta Blumajerová

Postup: Bylinky nasekejte opravdu najemno, smíchejte je s medem, solí a pepřem a směsí potřete připravená žebra. Pokud milujete šalvěj, vynechte ostatní bylinky, hostina bude ještě větším požitkem.

Tip č. 2: Pikantní s rajčaty

Potřebujete:200 ml loupaných krájených rajčat, 4 lžíce rajského protlaku, 2 chilli papričky, čerstvý zázvor (o velikosti palce), koriandr na doladění, sůl a pepř.

Foto: Greta Blumajerová

K pikantním žebrům podávejte topinky a koriandrFoto: Greta Blumajerová

Postup: Rajčata v pánvi zahřejte, přidejte protlak, nasekané chilli papričky a na tenké proužky nakrájený zázvor. Dolaďte pepřem a solí. V ještě horké směsi pak obalte žebra a pečte. Podávejte posypané nasekaným koriandrem, který zmírní pálivost jídla.

Tip č. 3: Klasika s kmínem

Potřebujete: 4 lžičky drceného kmínu, 2 velké cibule, 8 stroužků česneku, sůl a pepř, 2 lžíce sádla.

Foto: Greta Blumajerová

Ke klasice na kmíně s hodí knedlík a zelí nebo třeba šťouchané bramboryFoto: Greta Blumajerová

Postup: Dno pekáčku vytřete sádlem a vyložte nahrubo pokrájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Žebra osolte, opepřete a pokmínujte. Položte je na cibuli a vložte do trouby. Zhruba v polovině pečení vše promíchejte tak, že se cibule a česnek na žebra trochu nabalí.

A jak milujete žebra vy? Máte tip na marinádu, která se vždycky povede? Podělte se o ni s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám