Hlavní obsah

Pečené kuře s nádivkou pod kůží

Hodnocení:
(28)
Foto: Autorka
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Nadívané kuřátko – už jenom když to vyslovíte, sbíhají se sliny. Moje matka se vždy bála, že se buď náplň uprostřed správně nepropeče, nebo že bude kuře spíš sušené, než pečené. Proto ho začala plnit pod kůži. Je fér upozornit, že k tomu potřebujete trochu zručnosti, trpělivosti a jehlu s nití, výsledek za to ale stojí. I když se nádivka může zdát chudá, natáhne do sebe všechnu tu skvělou šťávu z kuřete a promění se v opravdu lahodnou pochoutku.

Ingredience pro:
6 porcí
Na kuře:
  • 1 kuře
  • 80 g špeku
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na nádivku:
  • 2 staré rohlíky
  • 150 ml drůbežího vývaru
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Krok 1: Rohlíky z předchozího dne nakrájejte na kostičky a zvlhčete vlažným vývarem. Nechte chvíli odstát a přebytečnou tekutinu mírně vymačkejte. Menší cibuli nakrájejte na kostičky, petrželku nasekejte najemno a přidejte k rohlíkům. Do mísy ještě rozklepněte vejce, přidejte trochu soli a pepře a všechno řádně promíchejte.

Krok 2: Kuře dobře omyjte a osušte. Rozřízněte ho podélně na dvě půlky (řez veďte středem prsíček a kolem páteře). Položte ho řeznou stranou dolů a prsty opatrně uvolněte kůži kolem stehen i prsou tak, aby vznikla opravdu velká kapsa. Připravenou nádivku ještě trochu vymačkejte a napěchujte pod kůži. Poté kůži pár stehy velkou jehlou s bílou kuchyňskou nití přichyťte k masu.

Krok 3: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Naplněné kuře dejte do pekáčku, řádně osolte a opepřete a podlejte částí vývaru. Dejte do předehřáté trouby a pečte 20 minut, poté stáhněte teplotu na 180 stupňů a za častého podlévání vývarem či vodou pečte podle velikosti kuřete ještě 40–50 minut. Ke konci pečení poklaďte kuře plátky špeku.

Krok 4: Upečené kuře nechte chvíli odstát a před porcováním odstraňte nit. Jako příloha se hodí brambory i rýže a nezapomeňte na okurkový salát.

Také zkusíte nadít kuře přímo pod kůži, nebo raději pečete nádivku zvlášť?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.