Hlavní obsah
4,3
(17)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete vůni pečeného kuřete, křupavou kůrčičku a šťavnaté maso? Tak se s námi pusťte do babiččina receptu na pečené kuře plněné báječnou petrželovou nádivkou!

40 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks kuřete
  • 1,5 lžičky soli
Na nádivku
  • 1 ks cibule
  • 250 g másla
  • 4 ks rohlíku
  • 2 ks vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 svazek listové petržele
Na posypání a podlití
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 3 dl vody
Článek

Postup

01.

Kuře omyjte a očistěte tak, aby na něm nezůstalo žádné peří, a osolte ho.

02.

Do mísy dejte rohlíky nakrájené na kostky, přidejte cibuli a petržel nakrájené najemno a promíchejte. V kastrůlku rozpusťte půlku másla a nalijte ho do nádivky. Nakonec přidejte dvě vajíčka, osolte a opepřete.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Celou směs na nádivku důkladně propracujte a nechte asi 10 minut bobtnat. Kdyby vám přišla málo vlhká, můžete do ní nalít trochu mléka nebo vody.

04.

Kuře postavte a začněte do něj vkládat směs. Snažte se ji co nejvíce umačkávat, aby se tam všechna vešla. Nakonec otvor v kuřeti zašijte. Kuře ještě jednou důkladně osolte a posypejte červenou paprikou. Ideální je dát trochu koření i pod kůži, jeho chuť se pak snadněji dostane přímo do masa.

05.

Kuře položte do pekáčku prsy nahoru, položte na něj několik plátků másla, podlejte centimetrem vody a dejte péct na hodinu a půl do trouby vyhřáté na 200 °C.

06.

Když je kuře upečené krásně dozlatova, vyndejte ho a pomocí ostrého nože naporcujte tak, aby každý dostal kus masa s kusem nádivky. Podávejte například s bramborami, rýží a třeba i kompotem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata: