Hlavní obsah

Šťavnaté kuře s nádivkou z petržele

Hodnocení:
(7)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
střední

Milujete vůni pečeného kuřete, křupavou kůrčičku a šťavnaté maso? Tak se s námi pusťte do babiččina receptu na pečené kuře plněné báječnou petrželovou nádivkou!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kuře
  • sůl
Na nádivku
  • 1 cibule
  • 250 g másla
  • 4 včerejší rohlíky
  • 2 vejce
  • sůl
  • 1 svazek listové petržele
Na posypání a podlití
  • mletá sladká paprika
  • voda
Článek

Postup

Krok 1: Kuře omyjte a očistěte tak, aby na něm nezůstalo žádné peří, a osolte ho.

Krok 2: Do mísy dejte rohlíky nakrájené na kostky, přidejte cibuli a petržel nakrájené najemno a promíchejte. V kastrůlku rozpusťte půlku másla a nalijte ho do nádivky. Nakonec přidejte dvě vajíčka, osolte a opepřete.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Celou směs na nádivku důkladně propracujte a nechte asi 10 minut bobtnat. Kdyby vám přišla málo vlhká, můžete do ní nalít trochu mléka nebo vody.

Krok 4: Kuře postavte a začněte do něj vkládat směs. Snažte se ji co nejvíce umačkávat, aby se tam všechna vešla. Nakonec otvor v kuřeti zašijte. Kuře ještě jednou důkladně osolte a posypejte červenou paprikou. Ideální je dát trochu koření i pod kůži, jeho chuť se pak snadněji dostane přímo do masa.

Krok 5: Kuře položte do pekáčku prsy nahoru, položte na něj několik plátků másla, podlejte centimetrem vody a dejte péct na hodinu a půl do trouby vyhřáté na 200 °C.

Krok 6: Když je kuře upečené krásně dozlatova, vyndejte ho a pomocí ostrého nože naporcujte tak, aby každý dostal kus masa s kusem nádivky. Podávejte například s bramborami, rýží a třeba i kompotem.

Foto: Jakub Jurdič
ynezorPumanzeSaNyknalC