Hlavní obsah

Pečené květákové steaky s fazolovým pyré

Hodnocení:
(166)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Ještě nikdy jste neochutnali pečený květák? Moc prosím, abyste tuto strašlivou chybu co nejrychleji napravili! Ať už si ho dáte se sladce pálivou glazurou a sytým fazolovým pyré, nebo jen tak s olivovým olejem, solí a kořením, brzy mi dáte za pravdu, že tohle jídlo vám v životě chybělo.

Ingredience pro:
2 porce
Na květák
  • 1 květák
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • chilli
Na pyré
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce harissy
  • 1/2 lžičky kurkumy
K podávání
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
Článek

Postup

Krok 1: Očištěný květák rozpulte a pokrájejte na asi dvoucentimetrové plátky. Boční plátky, které se budou drolit, klidně rozeberte na růžičky a upečte spolu se „steaky“ nebo použijte třeba do polévky.

Krok 2: Plátky dejte na plech vyložený pečicím papírem a z obou stran je pokapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte 15 minut při 180 °C, poté opatrně otočte a pečte dalších 10 minut.

Krok 3: Mezitím si připravte glazuru: med smíchejte s citronovou šťávou, římským kmínem, uzenou paprikou a chilli (dala jsem nasekanou čerstvou papričku, ale hodí se i sušené). Použít samozřejmě můžete i jiné oblíbené koření. Směsí pak květák potřete a pečte dalších zhruba 10 minut dozlatova.

Krok 4: Fazole rozmixujte s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, harissou a kurkumou a směs dle potřeby zřeďte dalším olejem nebo vodou. Výborné jsou do pyré i pečené či naložené papriky nebo domácí ajvar.

Krok 5: Na talíře rozdělte květák a pyré a posypejte nasucho opraženými slunečnicovými semínky.

Tip: Zachutnal vám pečený květák? Výtečný je i v teplém cizrnovém salátu se zdravým sezamovým dresinkem.

Souhlasíte, že to jde i bez masa, nebo si bez něj neumíte představit víc než půl dne?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek