Hlavní obsah

Dietní „smažák“: Z květáku, bez smažení, mouky a strouhanky

Hodnocení:
(152)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Kdo říká, že ho nemá rád, ten ho jí dodnes. Smažený sýr je postrach všech dietologů, ale zároveň jedno z nejoblíbenějších českých jídel. A je to sice tak trochu podraz, ale my víme, jak si ho dopřát naprosto bez výčitek! Pojďte se podívat, jak se to dělá.

Ingredience pro:
2 porce
  • 1 květák
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1 lžička oregana
  • 1/2 hrnku parmezánu
  • 1 vejce
  • 200 g mozzarelly
Článek

Postup

Krok 1: Očištěný květák rozeberte na růžičky a (raději po částech) rozmixujte na jemnou drť.

Foto: Eva Malúšová

Květáková krustička poslouží jako zdravá náhrada trojobalu

Krok 2: Drť v misce přetáhněte fólií a 10 minut ji na nejvyšší stupeň v mikrovlnce nebo v páře povařte. Nechte trochu vychladnout, přemístěte do čisté utěrky a vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny. Květák pak smíchejte se solí, pepřem, paprikou, oreganem, parmezánem a vajíčkem.

Foto: Eva Malúšová

Vodu z květáku vymačkejte opravdu důkladně, jedině tak totiž bude hezky držet tvar

Krok 3: Z hmoty na pečicí papír vytvarujte čtyři čtverce vysoké asi 8 mm. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C 10 až 15 minut dozlatova. Dva čtverce obložte pokrájenou nebo nastrouhanou mozzarellou, překryjte zbylými plátky a dejte ještě na pár minut zapéct, než se sýr rozpustí.

Foto: Eva Malúšová

Květákové placky zprudka upečte, naplňte mozzarellou a dejte znovu do trouby, aby se sýr roztekl

Krok 4: Jestli přemýšlíte jako my, ušetřené kalorie dožeňte v podobě domácí majonézy (jak si ji připravit, najdete v článku Blesková domácí majonéza).

Foto: Eva Malúšová

Největším strašákem dnešní dietologie je bílá mouka a fritování, ale my se smažáku nevzdáme!

Tip: Místo dietní mozzarelly můžete samozřejmě použít i jiný, výraznější sýr.

Nalijme si čistého vína. Jak často si dáváte smažák?

ynezorPumanzeSaNyknalC