Hlavní obsah
3,0
(250)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kdo říká, že ho nemá rád, ten ho jí dodnes. Smažený sýr je postrach všech dietologů, ale zároveň jedno z nejoblíbenějších českých jídel. A je to sice tak trochu podraz, ale my víme, jak si ho dopřát naprosto bez výčitek! Pojďte se podívat, jak se to dělá.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 ks květáku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 1/2 hrnku parmazánu
  • 1 ks vejce
  • 200 g mozzarelly
Článek

Postup

01.

Očištěný květák rozeberte na růžičky a (raději po částech) rozmixujte na jemnou drť.

Foto: Eva Malúšová

Květáková krustička poslouží jako zdravá náhrada trojobaluFoto: Eva Malúšová

02.

Drť v misce přetáhněte fólií a 10 minut ji na nejvyšší stupeň v mikrovlnce nebo v páře povařte. Nechte trochu vychladnout, přemístěte do čisté utěrky a vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny. Květák pak smíchejte se solí, pepřem, paprikou, oreganem, parmezánem a vajíčkem.

Foto: Eva Malúšová

Vodu z květáku vymačkejte opravdu důkladně, jedině tak totiž bude hezky držet tvarFoto: Eva Malúšová

03.

Z hmoty na pečicí papír vytvarujte čtyři čtverce vysoké asi 8 mm. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C 10 až 15 minut dozlatova. Dva čtverce obložte pokrájenou nebo nastrouhanou mozzarellou, překryjte zbylými plátky a dejte ještě na pár minut zapéct, než se sýr rozpustí.

Foto: Eva Malúšová

Květákové placky zprudka upečte, naplňte mozzarellou a dejte znovu do trouby, aby se sýr rozteklFoto: Eva Malúšová

04.

Jestli přemýšlíte jako my, ušetřené kalorie dožeňte v podobě domácí majonézy (jak si ji připravit, najdete v článku Blesková domácí majonéza).

Foto: Eva Malúšová

Největším strašákem dnešní dietologie je bílá mouka a fritování, ale my se smažáku nevzdáme!Foto: Eva Malúšová

Tip: Místo dietní mozzarelly můžete samozřejmě použít i jiný, výraznější sýr.

Nalijme si čistého vína. Jak často si dáváte smažák?

Reklama

Načítám