Článek
Postup
Krok 1: Očištěný květák rozeberte na růžičky a (raději po částech) rozmixujte na jemnou drť.
Květáková krustička poslouží jako zdravá náhrada trojobalu
Krok 2: Drť v misce přetáhněte fólií a 10 minut ji na nejvyšší stupeň v mikrovlnce nebo v páře povařte. Nechte trochu vychladnout, přemístěte do čisté utěrky a vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny. Květák pak smíchejte se solí, pepřem, paprikou, oreganem, parmezánem a vajíčkem.
Vodu z květáku vymačkejte opravdu důkladně, jedině tak totiž bude hezky držet tvar
Krok 3: Z hmoty na pečicí papír vytvarujte čtyři čtverce vysoké asi 8 mm. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C 10 až 15 minut dozlatova. Dva čtverce obložte pokrájenou nebo nastrouhanou mozzarellou, překryjte zbylými plátky a dejte ještě na pár minut zapéct, než se sýr rozpustí.
Květákové placky zprudka upečte, naplňte mozzarellou a dejte znovu do trouby, aby se sýr roztekl
Krok 4: Jestli přemýšlíte jako my, ušetřené kalorie dožeňte v podobě domácí majonézy (jak si ji připravit, najdete v článku Blesková domácí majonéza).
Největším strašákem dnešní dietologie je bílá mouka a fritování, ale my se smažáku nevzdáme!
Tip: Místo dietní mozzarelly můžete samozřejmě použít i jiný, výraznější sýr.
Nalijme si čistého vína. Jak často si dáváte smažák?