Hlavní obsah

Květák 3x jinak! Tyhle recepty zaručeně neznáte: pečený, v kuličkách i v koláči

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli už se vám omrzel květákový mozeček a trojobal (i když nechápu, jak by se někomu mohl přejíst smažený květák s tatarkou), vyzkoušejte některý z dnešních receptů na tuhle super zdravou zeleninu.

Článek

Dopřejte si na podzim nášup zeleniny, skočte pro květák a uvařte si jednu z dnešních dobrot. Ať už to bude můj oblíbený pečený květák s pikantní cizrnou a omáčkou ze sezamové pasty tahini (která je navíc neuvěřitelně zdravá), vláčné kuličky s čočkou a krásně barevnou kurkumovo-kokosovou omáčkou, nebo květákový koláč se sýrem a restovanou cibulkou, nikdy nešlápnete vedle.

Pečený květák s pikantní cizrnou a tahini dresinkem

Na 4 porce potřebujete: 1 květák, 2 červené cibule, sůl, pepř, olivový olej, 2 hrsti sekané petržele

Na cizrnu: 2 plechovky cizrny, lžíci olivového oleje, lžičku uzené papriky, ½ lžičky sušeného česneku, špetku chilli, sůl, pepř

Na dresink: 6 lžic tahini, 1/3 hrnku vody, ½ citronu, 2 stroužky česneku, ½ lžičky mletého římského kmínu, ½ lžičky sladké papriky, špetku chilli, ¼ lžičky soli, 2 lžíce lahůdkového droždí

Foto: Greta Blumajerová

Miska tohoto jídla vám dodá spoustu živin i energie, a ještě skvěle chutná!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Květák rozeberte na růžičky, cibuli pokrájejte na měsíčky a na plechu vyloženém pečicím papírem bohatě pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte asi 25 minut při 200 °C do změknutí, během pečení promíchejte.

Scezenou cizrnu asi pět minut na oleji opékejte spolu s paprikou, česnekem, chilli dle chuti, solí a čerstvě mletým pepřem, až je pěkně křupavá a zlatavá.

Tahini rozmixujte nebo prošlehejte s vodou, citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, římským kmínem, paprikou, chilli, solí a lahůdkovým droždím (to koupíte ve zdravé výživě, je plné živin a vitaminů B a omáčce dodá lehce sýrovou chuť). Teď nezbývá než vše zkompletovat – do misek nebo talířů naložte květák, sekanou petržel a cizrnu a pokapejte dresinkem.

Tip: Pro ještě zdravější variantu přidejte do misek spařený špenát nebo kadeřávek. Tahini koupíte v arabských potravinách, větších supermarketech a na internetu, ale připravit si ji můžete i doma: jednoduše rozmixujete čerstvě opražený sezam.

Květákový falafel v kokosové omáčce

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, lžíci olivového oleje, menší květák (600 g), hrnek uvařené čočky, cizrny nebo fazolí (250 ml), ¾ hrnku špaldové mouky, ¼ lžičky jedlé sody, hrst sekaného koriandru nebo petržele, 3 stroužky česneku, ¼ lžičky chilli, lžičku kari, sůl, řepkový olej

Na omáčku: 2 lžíce olivového oleje, velkou cibuli, 2 lžíce strouhaného zázvoru, 4 stroužky česneku, chilli, lžíci čerstvé nebo sušené kurkumy či kari, sůl, pepř, plechovku (400 ml) kokosového mléka, hrnek vody nebo zeleninového vývaru, limetu, hrst koriandru

Foto: Greta Blumajerová

Čočkovo-květákové kuličky i kurkumová omáčka jsou ze samých zdravých surovin (a v chuťovém testu redakce se umístily na prvním místě)Foto: Greta Blumajerová

Postup: Najemno pokrájenou cibuli opečte na troše oleje a osolte. Rozebraný syrový květák, čočku, mouku, sodu, koriandr, prolisovaný česnek, trochu chilli, kari a malou lžičku soli rozmixujte najemno, přidejte cibulku a nechte alespoň 20 minut odležet, aby se s hmotou lépe pracovalo. Navlhčenýma rukama pak tvořte malé kuličky nebo placičky, které z obou stran dozlatova smažte v silnější vrstvě oleje.

Než se směs odleží, připravte si omáčku: najemno pokrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek a trochu chilli, ještě chvilinku restujte a nakonec zasypejte kurkumou. Přilijte kokosové mléko, vodu nebo vývar, osolte, opepřete a asi 10 minut povařte. Na závěr můžete omáčku ještě rozmixovat tyčovým mixérem. Dochuťte limetovou šťávou, posypejte koriandrem a podávejte s kuličkami. Jako příloha je nejlepší rýže basmati.

Květákový koláč se sýrem

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: střední květák, 2 červené cibule, olivový olej, sůl, lžičku rozmarýnu, 6 vajec, pepř, hrnek hladké mouky, malou lžičku kypřicího prášku, hrst čerstvé bazalky, hrnek strouhaného parmezánu (nebo jiného tvrdého sýra), lžičku másla, 2 lžičky sezamu

Foto: Greta Blumajerová

Květákovo-sýrový koláč chutná i zastudena a díky vajíčkům a sýru je pěkně sytýFoto: Greta Blumajerová

Postup: Květák rozeberte na malé růžičky a povařte deset minut v osolené vodě. Sceďte a nechte vychladnout. Mezitím si z jedné cibule odkrojte několik koleček na ozdobu, zbytek pokrájejte najemno a opečte na olivovém oleji. Osolte, přidejte rozmarýn a nechte také trochu zchladnout. Vajíčka prošlehejte se solí a čerstvě mletým pepřem, vmíchejte mouku s kypřicím práškem, nasekanou bazalku a nastrouhaný sýr. Nakonec přidejte i květák a cibulku a vše uhlaďte do koláčové formy vyložené pečicím papírem, vymazané máslem a vysypané sezamem (ten samozřejmě můžete vynechat). Povrch ozdobte odloženými kolečky cibule a dejte asi na 40 minut péct při 200 °C. Před podáváním nechte koláč alespoň deset minut vychladnout.

Který z receptů nejvíce odpovídá vašim chutím? Nebo máte raději klasiku v podobě mozečku a trojobalu?

Reklama

Načítám