Hlavní obsah

Pečený adventní kalendář: Z voňavých perníčků je dokonalý

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Nekupujte adventní kalendáře z nekvalitní čokolády a raději si vyrobte vlastní – z perníčků! Když se navíc do přípravy pustíte už teď, stihnou se do příštího týdne i pěkně rozležet.

Článek

Ruku na srdce, nejen děti potěšíte jedlým adventním kalendářem. I dospělí budou nadšení z každodenního odloupávání voňavých vánočních perníčků! Na kalendář přitom nepotřebujete nic zvláštního, stačí upéct oblíbené perníčky nebo sušenky, nazdobit čísly (klidně si práci usnadněte kupovanou cukrovou či čokoládovou polevou) a navlíknout na šňůrky či mašličky.

Perníkový adventní kalendář

Na 3 kalendáře potřebujete: 700 g hladké mouky, malou lžičku jedlé sody, 250 g cukru moučka, 6 lžic medu, 4 vejce, 50 g másla, lžíci perníkového koření, 1–2 žloutky na potření, brčko, bavlnku na navlečení

Na polevu: 1 bílek, 150 g cukru moučka, lžičku citronové šťávy, lžičku kukuřičného škrobu

Postup: Z mouky, sody, cukru, medu, vajec, změklého másla a perníkového koření vypracujte hladké nelepivé těsto (v případě potřeby přidejte ještě trochu mouky), zabalte ho do fólie a nechte do druhého dne v chladu odležet. Poté ho na pomoučené ploše vyválejte na 0,5 cm tlustý plát, vykrajujte oblíbené tvary (ty samozřejmě vybírejte i s ohledem na obdarovaného, u dětí mých kolegyň například nejvíce frčeli netopýři a lebky…) a klaďte je na pečicí papír.

Foto: Jakub Jurdič

Nemusíte se držet jen klasických vánočních tvarů, obzvláště je-li kalendář pro dětiFoto: Jakub Jurdič

Brčkem poté do každého tvaru udělejte dírku na zavěšení.

Foto: Jakub Jurdič

Před pečením nezapomeňte brčkem udělat do každé sušenky dírku Foto: Jakub Jurdič

Pečte 10 až 15 minut při 170 °C a ihned po upečení potírejte žloutkem rozšlehaným s trochou vody, který dodá perníčkům lesk.

Foto: Jakub Jurdič

A ihned po upečení všechny potřete žloutkem rozšlehaným s trochou vody (bílek se vám bude beztak hodit do polevy)Foto: Jakub Jurdič

Po vychladnutí je zdobte kupovanou nebo domácí bílkovou polevou. Ta sice vyžaduje chvilku trpělivosti, ale určitě se vyplatí – až 10 minut je třeba elektrickým šlehačem šlehat přes sítko protlačený bílek, prosátý cukr, citronovou šťávu a škrob do hustého sněhu, který nestéká ze lžíce.

Foto: Jakub Jurdič

Cukr na polevu určitě důkladně prosejteFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Stejně tak přes sítko protlačte bílek, v polevě tak nebudou hrudky, které by ucpávaly zdobítkoFoto: Jakub Jurdič

Tím pak pomocí cukrářského sáčku s tenkou špičkou nebo papírovým kornoutkem perníčky zdobte čísly a podle vlastní zručnosti i dalšími motivy.

Foto: Jakub Jurdič

Teď už je jen na vás, jestli perníčky nazdobíte jen číslyFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nebo se pustíte i do dalšího zdobeníFoto: Jakub Jurdič

Polevu nechte pořádně zaschnout a poté podle čísel nebo na přeskáčku navlékněte na bavlnku a zavěste buď jako girlandu, nebo každý perníček zvlášť třeba na proutěný věnec či větvičku jehličnanu.

Foto: Jakub Jurdič

Já jsem kalendář navlékla na bavlnku a zavěsila jako girlandu, ale klidně navažte i každý perníček zvlášť, moc hezky vypadají třeba pověšené na proutěném věnciFoto: Jakub Jurdič

Tip: Tvary můžete samozřejmě upéct i z jiného perníčkového nebo sušenkového těsta.

Jaký adventní kalendář budete mít doma vy?

Reklama

Načítám