Hlavní obsah

Voňavé medové perníčky s ořechy

Hodnocení:
(24)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Je konec listopadu a s ním i nejvyšší čas na pečení perníčků. Receptů na ně je stejně jako na většinu cukroví spousta, my tu pro vás dnes máme výborný recept s mletými ořechy od naší babičky. Jsou výborné!

Ingredience pro:
4 plechy
  • 650 g hladké mouky
  • 150 g medu
  • 250 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 100 g mletých vlašských ořechů
Na podsypávání a potření
  • hladká mouka
  • 1 bílek
Na vymazání plechu
  • sádlo
Článek

Postup

Krok 1: Výroba perníčkového těsta je velmi jednoduchá, jen nezapomeňte, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Do mísy nasypte hladkou mouku a udělejte v ní důlek. Do toho nalijte med, který si v případě, že je příliš hustý, můžete předem trochu nahřát. Přidejte cukr, rozpuštěné máslo, vajíčka, skořici, sodu (tu dejte bokem od „mokrých“ surovin), mléko a rum a nakonec přidejte i pomleté vlašské ořechy.

Foto: Jakub Jurdič
Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Všechny ingredience nejdřív vařečkou, a potom rukama propracujte, dokud nevznikne hladké jemné těsto. To zabalte do sáčku nebo potravinové fólie a dejte ho do druhého dne odležet do lednice.

Krok 3: Odpočinuté těsto vyndejte z lednice asi 15 minut předem, aby se při pokojové teplotě trochu zahřálo a lépe se zpracovávalo. Nikdy ho ale nenechte rozměknout docela, jinak se bude lepit. Plechy vymažte kouskem sádla a troubu předehřejte na 180 stupňů.

Krok 4: Hroudu těsta rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na tenký plát a formičkami z něj vykrajujte oblíbené tvary, které klaďte na plech kousek od sebe, při pečení těsto trochu nabude.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 5: Když máte aspoň dva plechy hotové, začněte péct. Perníčky se pečou asi 7–8 minut dozlatova. Po vyndání je ihned potřete vaječným bílkem, aby se leskly (někdo používá cukrovou vodu) a máte hotovo. Do Vánoc je uložte s polovinou jablka do krabice vyložené pečicím papírem či alobalem do chladu.

Tip: Pokud je budete chtít nazdobit, nechte si to až na dobu těsně před svátky, aby se vám poleva zbytečně nedrolila.

ynezorPumanzeSaNyknalC
29. 11. 2013

Reklama

Sdílejte článek