Hlavní obsah

Perfektní vlasový styling? Víme, jak vybrat pomocníky!

Foto: Thinkstock

Správně se starat o své vlasy je dnes hotová vědaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlasový styling je v dnešní době hotová alchymie. Žádné vyfoukat, a jde se. To je samé tužidlo, lak, vosk, krém, pasta, gel, pěna, guma, a kdo ví, co ještě. Vyznat se tedy není žádná hračka. Pokud také patříte mezi ty, které si nejsou v moři stylingových přípravků jisté v kramflecích, čtěte dále.

Článek

Styling dokáže vykouzlit z nudného sestřihu famózní účes. V kadeřnictví zkušené pracovnice vědí přesně co a jak použít, proto je výsledek takřka vždy parádní. Doma už na tom ale tak ukázkově vždycky nejste. Možná za to může nedostatek praxe, ale třeba často taky nevíte, po kterém produktu kdy sáhnout. Jak to tedy doopravdy je?

Tužidlo

Tužidlo se hodí pro jakoukoli délku vlasů. Základem je rovnoměrnost, použití do vlhkých vlasů a také střídmost. „Tužidla určitě nedáváme hodně, pro polodlouhé vlasy je to zhruba množství o velikosti vlašského ořechu, které hřebenem rovnoměrně rozprostřeme po celé délce vlasů,“ radí kadeřnice Karla Kowalczyková z havířovského studia Karla.

Dále vlasy upravujete do požadovaného tvaru či účesu, třeba foukáním pomocí kartáče a fénu nebo natáčkami. Pokud jde o tužidlo, vybírat můžete podle značky, ceny, i účelu. Pro normální potřebu se nabízí třeba Volume Sensation (Nivea, 99 Kč), nebo Lavera (260 Kč) s BIO aloe vera a bambusem.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lavera (260 Kč), Nivea (99 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Flat Marvel (Goldweel, 350 Kč). Heat Protection Spray (Syoss, 120 Kč)Foto: archiv firem

Lak

Zatímco tužidlo by mělo přijít na vlasy po umytí jako první, lak by měl být tím posledním. A na rozdíl od tužidla patří na vlasy suché, nikoli mokré. Díky svému složení laky výrazně rychleji zasychají, proto by se měly používat pro finální úpravu. Ideální pro nanášení je vzdálenost asi 25 cm od hlavy v tenké souvislé vrstvě.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Infinium /L´Oréal, 350 Kč), Stay Essential (Wella, 310 Kč)Foto: archiv firem

Na trhu je nepřeberné množství značek i druhů laků. Ze specialit je to třeba Infinium lak s ochranou proti vlhkosti (L'Oréal, 350 Kč). Běžně vám ale výborně poslouží třeba Stay Essential (Wella, 310 Kč), Infinium Ultimate (L'Oréal, 240 Kč) nebo Volume Sensation (Nivea, 99 Kč).

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Volume Sensation (Nivea, 99 Kč), lak Style Sign (Goldwell, 335 Kč)Foto: archiv firem

Tip: Kromě toho že laky fixují, v některých případech také laky mohou zmírnit problémy s mastícími se vlasy. Obvykle totiž mírně vysušují vlasy, a tak lakovaný účes vydrží krásný a lehký déle než bez nich.

Gel

Gely jsou přípravky, které vlas zatvrdí a zpevní. V současnosti jsou doménou především mužů, neboť se hodí zejména pro úpravu krátkých vlasů. Ty by měly přitom být vždy suché. „Pokožka po umytí zvyšuje pH, proto je nutné vlasy vždy vysušit, nejlépe vyfoukat. Je možné si ale poté navlhčit ruce a přidat gel pro ulehčení nanášení,“ vysvětluje kadeřnice Leona Sluková z pražského salonu Fame.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Fix Move (L´Oréal, 270 Kč), gel Style Sign (Goldwell, 435 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Extreme (Taft, 99 Kč), Redwind (Redken, 420 Kč)Foto: archiv firem

S gely lze tvarovat detaily účesu, nebo dokonce celý krátký účes. Například pomocí Fix Move (L'Oréal, 270 Kč), Redwind (Redken, 420 Kč) nebo Power Extreme (Taft, 99 Kč). Ať už zvolíte kterýkoli, pravidlem by mělo být každodenní mytí vlasů, aby nedošlo k poruše vlasového vlákna.

Vosk, krém

Blízkým příbuzným gelu je vosk, který má ještě silnější účinky, a je proto ideální pro tvarování konečků, a detailů. Opět se nabízí množství druhů vosků – pro mokrý vzhled, „rozcuchy“ nebo uhlazení vlasů. Vosk ale nelze z vlasů vyčesat – jedině vymýt. Ke zkrocení účesu pomůže doslova za pár korun Styling Brilantina vosk (Joanna, 66 Kč), nebo Flexwax (Osis, 230 Kč).

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Styling Brilantina vosk (Joanna, 66 Kč), 3DMENSION (Schwarzkopf, 210 Kč)Foto: archiv firem

Pro některé typy vlasů, zejména pro jemné je ale vosk příliš zatěžující. V tomto případě je k dispozici jeho jemnější varianta – vlasový krém, třeba 3DMENSION (Schwarzkopf, 210 Kč), který se jednoduše aplikuje a umožňuje úpravy i již nakrémovaných vlasů.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Flexwax (Osis, 230 Kč), vosk Taft Power (Schwarzkopf, 99 Kč)Foto: archiv firem

Stylingových prostředků dnes existuje nepřeberné množství, a tak si může s ohledem na typ vlasů vybrat opravdu každý. Je jen potřeba pamatovat si co a jak použít, a pak už se jen kochat pohledem do zrcadla.

Reklama

Související témata:

Načítám