Hlavní obsah

Pět sexuálních mezníků, které prověří každý vztah!

Foto: Profimedia

První milování ani první políbení nejsou možná právě pro vás ten hlavní mezník ve vztahuFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První polibek nebo milování. To jsou známé momenty, na které obyčejně ani jeden z páru nezapomíná. Jenže, je to všechno? Ani zdaleka. Klíčových a možná i kritických okamžiků je mnohem víc!

Článek

Sari Locker, americká sexuoložka, pedagožka, vývojová psycholožka a autorka několika knih o sexu pro světoznámou seznamku Match zpracovala pět naprosto nezbytných sexuálních hranic, kterými si projde velká většina párů. Podle ní mohou mít vliv na úspěch vašeho společného milostného života. Co všechno vás čeká a taky může ohrozit?

1. Nazí po sexu. Šok?

Co se týče každého „poprvé“, tak může být příjemné i nepříjemné. Stojíte před sebou tváří v tvář? Nemáte na sobě vůbec nic? Možná jste před sexem nebo po něm. Podle zmíněné sexuoložky je právě tahle chvíle něco jako zkouška vztahu, neboť teprve poté, co člověk má důvěru v sám sebe a později i ve druhého, se dokáže uvolnit a nedělat vědu z každého svého špíčku.

„To jsem zažila,“ vypráví třiatřicetiletá Lída, která vinou nemoci ztloustla. „Když mělo dojít na první sex, byla jsem strašně nervózní. Hnusil se mi pohled na sebe, takže jsem ani nechtěla, aby mě partner svlékal,“ vypráví s tím, že tenhle její sex nedopadl nejlíp.

„Vymluvila jsem se a pár dalších týdnů odmítala všechny jeho doteky. Málem jsme se kvůli tomu rozešli,“ krčí rameny. Co pomáhá? Prý pozitivní přístup. V momentě, kdy si přestanete dělat starosti o sebe a o nahotu, dostáváte znamení, že jako páru se vám daří dobře.

Foto: Profimedia

Když se konečně přestanete stydět, mohlo by z toho být dlouhé a šťastné soužitíFoto: Profimedia

2. Poprvé jeden z partnerů odmítá

„Je ironií, že když dojde na situaci, ve které jeden z vás nechce sex, vypovídá to o vašem sexuálním potenciálu,“ myslí si zmíněná odbornice a dodává, že odmítnout je v pořádku, ovšem s vysvětlením.

Pokud nejste v náladě, dobrý způsob, jak neztratit respekt a sympatie partnera, je ubezpečení. „Je to jenom únava, nic víc. Ráno brzy vstávám, potřebuji si odpočinout.“ Takhle se partner nebude cítit odmítnutý jako milenec a nebude to přehnaně řešit. Tato první – dospělá – reakce je důležitá pro budoucnost.

3. Rozdávání rozkoše bez oplátky

Sari Locker říká, že okamžik, kdy upřednostníte partnerovu rozkoš před tou svojí a soustředíte se pouze na druhého, aniž byste očekávali protislužbu, je přímo magický. „Jedná se o velký krok vpřed,“ popisuje sexuoložka, podle níž se přes tuto hranici dostane každý milostně vyvážený a fungující pár. (To malé procento by se nad sebou mělo zamyslet.)

Foto: Profimedia

I o antikoncepci nebo dětech byste měli mluvit obaFoto: Profimedia

4. Úplně první diskuse o kontrole porodnosti

„Bereš něco? Ne, a ty něco máš?" Konzultace dvou moudrých osob na téma ochrany před otěhotněním a pohlavním chorobami, by měla být naprosto přirozená, ale bohužel, leckdy to nefunguje.

„Je to katastrofa, že jsem konverzaci na toto téma musela posledních pět let zahajovat jako první,“ krčí rameny devětadvacetiletá Adéla, jejíž slova by nepřekvapila ani novozélandskou psychoterapeutku Robyn Salisbury, která provozuje celonárodní poradenskou službu Sex Therapy.

Právě ta tvrdí, že odvaha na takový rozhovor lidem chybí. Možná se stydí. „Většinou je to tak, že se tomu lidé vyhýbají. Podobné destruktivní chování někteří považují za nejlepší způsob uspokojení svých potřeb,“ uvedla na stránkách instituce. Přitom, pokud je ve hře dlouhodobý vztah, pár by se měl chránit všeho, co by mohlo způsobit problém.

5. Seznámení s osobními přáními

„Sprostá slova, hraní rolí nebo jiný nápad, který si žádá kuráž, může a asi i musí být klíčovým bodem ve vašem vztahu,“ přidává Sari Locker pátý důležitý mezník. Však si vzpomeňte, jak jste poprvé reagovali, když on chtěl něco, co pro vás bylo tabu. V první chvíli možná nevíte, co si o tom všem myslet. Utečete? Vyhovíte? Proberete to? Tahle ukázková sexuální hranice vás prověří – oba.

A co za sexuální mezník považujete právě vy?

Reklama

Načítám