Hlavní obsah

Pět šikovných tipů, jak využít papírové tašky nebo balicí papír

Foto: S_L_, Shutterstock.com

Foto: S_L_, Shutterstock.com

Reklama

Místo do oblíbených „igelitek“ teď obchodníci dávají zboží spíše do méně praktických papírových tašek. Jenže, co pak s nimi? Jestli vám je líto je vyhodit, máme pro vás pár tipů na další využití.

Článek

Hromadí se vám doma papírové sáčky a tašky různých velikostí? Vyndali jste doručené zboží a nevíte, co s hromadou balicího papíru? Nechcete je vyhazovat do popelnice, ale ke kontejneru na papír to máte daleko? Nezoufejte. Dají se totiž ještě šikovně využít. Například nevzhledné hnědé papírové pytlíky můžete přidat do kompostu. Navlhčete je a natrhejte na malé kousky. Ty pak přidejte do kompostu a zasypejte vrstvou těžšího materiálu, aby je vítr nerozfoukal po zahradě. Papír je totiž neodolatelným lákadlem pro žížaly, které kompost báječně nakypří.

Nazelenalé plody rychleji dozrají

Asi každého dokáže dost otrávit, když si v obchodě koupí nedozrálé plody. Přitom existuje jednoduché řešení. Stačí ovoce, jako jsou broskve, banány, blumy nebo hrušky, nebo dokonce i některou zeleninu, třeba rajská jablíčka, vložit do papírového sáčku. Ten však nedávejte do lednice, ale nechte den dva volně položený v kuchyni nebo ve spíži. Zrání urychlíte, když k nim přidáte jablko nebo slupku ze zralého banánu. A ještě jedna rada pro houbaře. Když očistíte nasbírané houby a nestihnete je hned spotřebovat, uložte je v papírovém sáčku do lednice. Vydrží čerstvé i několik dní.

Vyklepat mop bez rozvířeného prachu

Odborníci upozorňují, že plovoucí, vinylové nebo dřevěné podlahy se nemají zbytečně „namáčet“. Když jsou jen zaprášené, je mnohem lepší „vytřít“ je nasucho mopem. Jenže, co pak? Máte sice čistou podlahu, ale mop je plný prachu... I s tím si snadno poradí větší papírový sáček. Navlékněte ho na mop, připevněte gumičkou nebo kouskem provázku a několikrát s ním pořádně zatřeste. Případně s ním můžete párkrát bouchnout o zem. Potom zabalený mop položte na podlahu a dejte si kávu nebo čaj. Prach se mezitím v sáčku usadí a pak už jen sundáte sáček, opatrně ho zabalíte a vyhodíte do odpadkového koše.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Papírové sáčky nevyhazujte, řekneme vám, jak je můžete využítFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Dejte vale vytahaným svetrům

Nedrží svetr po vyprání tvar? Možná je to tím, že ho sušíte na šňůře nebo na ramínku. Pletené oděvy je ale prozíravější při sušení položit, a to nejlépe na balicí papír nebo rozstřiženou papírovou tašku. Ještě před tím, než vlněné oblečení dáte do pračky, si jeho obrys obkreslete na papír obyčejnou tužkou. Pak ho mokré rozložte na předkreslenou šablonu a názorně se přesvědčíte, že se svetr nevytáhne ani po několikerém praní.

Ubrousky se už nepoztrácejí

Asi i vy máte doma třeba na zvláštní příležitosti celou sadu, která obsahuje nejen ubrus a běhoun, ale i šest či dvanáct textilních ubrousků. Jenže znáte to, občas je potřeba použít na slavnostní večeři třeba jen čtyři, pak zas dva a ty malé ubrousky postupně někam mizí. Když potom pořádáte velkou rodinnou sešlost, ne a ne je najít. Přitom tomu můžete snadno předejít. Celou sadu vložte do papírové tašky a budete mít všechny části stále pohromadě.

Stejným způsobem se vyplatí skladovat také ložní soupravy. Zvláště ty, které obsahují i povlaky na malé polštářky nebo kulaté či oválné podhlavníky. Když je dáte do papírové tašky spolu s malým toaletním mýdlem nebo vonným sáčkem, bude se vám v čistě povlečených lůžkovinách skvěle usínat.

Očista hracích karet

Hrajete rádi karty? Potom jste si všimli, že se po čase „opotřebují“ a nevypadají pěkně. Místo kupování nových a nových balíčků, můžete ty stávající poněkud „renovovat“. Prostě a jednoduše je vložte do papírového sáčku se zbytkem mouky. Důležité je, abyste s ní nešetřili, karty v ní doslova pořádně obalte. Pak obsah sáčku důkladně protřepejte a budete mile překvapení, až karty vyndáte. Budou totiž opět jako nové, protože mouka pohltí špínu a mastnotu. A když na nich trochu mouky zůstane? Nevadí, tu přece snadno oprášíte při míchání před další hrou.

Víte, že papír se dá využít ještě dalšími způsoby, třeba při výrobě krmítka pro ptáčky? Co říkáte, vyzkoušíte to?

Reklama

Načítám