Hlavní obsah

Tři pikantní jídla: Zahřejí tělo, zvýší imunitu i díky nim zhubnete!

Foto: Jakub Jurdič

Co spojuje krevetové špízy, šťavnatý burger a lososové jednohubky? Pikantní chilli papričky!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Milujete pikantní jídla, která vás zahřejí? Vyzkoušejte dnešní tipy s chilli! Dáte si ohnivý hamburger, krevetové špízy s omáčkou nebo lahodné jednohubky s avokádem a lososem?

Článek

Pro milovníky ostrého máme skvělou zprávu – právě je ten nejlepší čas jíst pálivá jídla, takže si je naservírujte klidně každý den! Pikantní dobroty totiž zahřívají tělo, zvyšují imunitu, pomáhají při hubnutí a snižují hladinu cholesterolu. Nevíte, co dobrého uvařit? Zkuste luxusní burgery, krevety s jemnou kokosovou omáčkou nebo neodolatelné jednohubky!

Burger s pečenými chilli paprikami

Na 2 hamburgery potřebujete: 300 g mletého hovězího masa, 4 papričky jalapeño, 50 g baby špenátu, kelímek zakysané smetany, 2 lžíce majonézy, mleté chilli, sůl, pepř, 100 g parmezánu, 2 bulky

Foto: Jakub Jurdič

Burger s čerstvým špenátem a pečenými chilli papričkami nemá chybu. Buďte ale opatrní, chilli je v tomto množství jen pro opravdu silné jedince:-)Foto: Jakub Jurdič

Postup: V hamburgeru je nejdůležitější správná úprava masa. V tomto případě dvojnásobně platí, že méně je více. Namleté maso dejte do misky, osolte ho, opepřete, propracujte a nechte odpočívat. V misce smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, mleté chilli, sůl a pepř a vytvořte jednoduchý dressing. Papričky dejte zvolna opékat na pánev a pečte je asi 20 minut, aby změkly a vytvořily se na nich drobné černé puchýřky.

Pánev nasucho rozpalte, z mletého masa vytvořte jednotlivé placky (jedna by měla mít 120–150 g) a dejte je nasucho opékat. Nejprve opékejte z jedné strany, pak maso otočte, zasypte nastrouhaným parmezánem a dopečte další 4 minuty. Bulky rozpulte, obě půlky potřete připraveným dressingem, na něj dejte maso se sýrem, čerstvý baby špenát, opečené papričky a přikryjte druhou půlkou pečiva.

Jednohubky s avokádem a uzeným lososem

Na 10 jednohubek potřebujete: 1 zralé avokádo, 1 limetu, ½ lžičky mletého chilli, ½ červené cibule, 50 g uzeného lososa, 2 celozrnné rohlíky, koriandr nebo petržel na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Jemná chuť avokáda a výrazný uzený losos se perfektně doplňujíFoto: Jakub Jurdič

Postup: Tyto jednohubky jsou tak luxusní, že dostanou každého! Nedají vám navíc moc práce. Avokádo oloupejte a zbavte slupky. Pokud je opravdu zralé, rozmačkejte ho pomocí vidličky, kdyby to nešlo, použijte mixér. Přidejte cibuli nasekanou na co nejjemněji, mleté chilli a šťávu z limetky a vše promíchejte. Rohlíky nakrájejte na kolečka a nasucho je opečte. Každý plátek potřete vrstvou avokádové pasty, přidejte kousek uzeného lososa a ozdobte lístkem koriandru nebo petržele.

Krevetové špízy

Na 2 porce potřebujete: 20 vyloupaných krevet, stroužek česneku, špetku mletého chilli, 2 limetky, 150 ml kokosového mléka, 3 chilli papričky, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžíce olivového oleje, sůl, 4 špejle nebo jehlice na špízy

Foto: Jakub Jurdič

Krevety s exotickou kokosovou omáčkou stojí za vyzkoušeníFoto: Jakub Jurdič

Postup: Krevety napíchejte na špejle nebo jehlice, na pánvi rozpalte olivový olej a krevety dejte zvolna opékat. Do pánve přidejte šťávu z 1 limetky, vylisovaný stroužek česneku, mleté chilli, sůl a společně opékejte. V kastrolu smíchejte kokosové mléko, nasekané chilli papričky, rybí omáčku a šťávu z druhé limetky a zahřejte. Omáčku dosolte podle chuti a podávejte v mističce spolu se špízy.

Foto: archiv firem

Zleva 1. Tři keramické nože s magnetickým zavíráním v různých velikostech, 2. Sedmidílná sada nožů z kvalitní nerezové oceli, 3. Sada čtyř nožů a škrabky s protiskluzovou rukojetíFoto: archiv firem

Máte rádi pikantní jídla? Napište nám svoje ohnivé tipy do sekce Vaše recepty!

Reklama

Načítám