Hlavní obsah

Pláč po milování. Téměř polovina žen roní slzy a propadá depresi!

Foto: profimedia

Sex je chvíle mimořádných emocí. Některé ženy po něm začnou plakat. A my víme, proč tomu tak jeFoto: profimedia

Reklama

Zatímco milování je pro některé radostným požitkem, druzí po něm roní slzy. Jsou takové postkoitální stavy normální? Úzkost, plačtivost i melancholii po pohlavním styku prožívá téměř polovina žen!

Článek

Ten, kdo nezažil, neuvěří. Jestli se vám už stalo, že příval oxytocinu, který zaplavuje mozek po pohlavním styku, spustil několik šťastných slz, víte, že se v podstatě jedná o něco příjemného. Jenže ne všechny tyhle zkušenosti patří k lepším.

Radost, nebo smutek? Těžko říct!

„Kdysi jsem znal jednu takovou, která po sexu často brečela. Myslel jsem, že jsem jí nějak ublížil, takže jsem se vždycky ptal, jestli jsem něco provedl. Nebyla schopná mi to vysvětlit, a já vlastně dodnes nevím, co to mělo být,“ popisuje svoji zkušenost čtyřicetiletý Vašek. Uklidní ho, když se dozví, že on sám je v jednání pravděpodobně čistý jako lilie? S brekem po sexu má zkušenost téměř polovina žen!

Narušený osobní prostor

Tak to aspoň tvrdí klinický psycholog Robert Schweitzer ze Školy psychologie a poradenství sídlící na univerzitě v australském Queenslandu, který před pár týdny podrobil výzkumu 230 vysokoškolaček, z nichž 46 procent hlásilo depresivní stav bezprostředně po pohlavním styku. A to buď aspoň jednou v životě, nebo i několikrát. Pět procent žen dokonce uvedlo, že „mimo“ byly za poslední měsíc víckrát. A charakteristika tohoto jevu?

Foto: profimedia

Deprese, smutek, propad nálady... i to může přijít po sexu. A muž za to vůbec nemůže!Foto: profimedia

Postkoitální dysforie (PCD) se projevuje pocitem úzkosti, depresí, melancholií, plačtivostí a v některých případech i agresivitou pár minut po sexu. Navíc se zdá, že se současným vztahem či milencem to nemá co dělat.

„Miluji tě, ale…“

„Výsledky našeho původního výzkumu v této oblasti se nyní pouze potvrdily. Domníváme se, že negativní postkoitální emoce se zdají mít evoluční funkce,“ uvedl výzkumník pro odborný magazín Sexual Medicine s tím, že se jeho hypotéza týká hlavně vnímání sebe sama.

Podle něj má pohlavní styk tendenci ovlivnit způsob, jakým sami sebe vidíme (buď v tom lepším, nebo horším světle). „Pro citově křehčího člověka sex může znamenat emoční zásah,“ nechal se slyšet, a na závěr uvedl, že další testy by měly následovat. Možná ale nebudou potřeba.

Hormonální houpačka

„Post coitum omne animalium triste est, praví stará latinská fráze. Tedy ‚po sexu jsou všechna zvířata smutná‘, říká český sexuolog Zlatko Pastor s tím, že starověký lékař Galén k tomu údajně dodával „…sive gallus et Mulier“, což znamená, „s výjimkou kohoutů a ženy“.

„Odráží to skutečnost, že po skončení sexu už nejásáme. Výkonem zmožení muži by nejraději usnuli, ale často se musí obléknout a vyrazit nebo se vrátit do práce, domů a podobně, a taky vědí, že už je asi nic radostnějšího ten den nečeká," popisuje odborník a přidává další hypotézu.

Foto: profimedia

Partner klidně usne, ale vy? Přemohou vás také někdy slzy?Foto: profimedia

Milování jako kocovina

„Endokrinologicky to může souviset s vyčerpáním endorfinů neboli endogenních opioidů, což jsou takové naše vnitřní drogy zlepšující náladu. A právě ty se při sexu uvolňují ve zvýšené míře,“ dál vysvětuje Zlatko Pastor a dodává, že z tohoto pohledu prožíváme po koitu jakýsi abstinenční syndrom. Nejdřív slastný rauš, pak dosednutí „na zadek“ a tvrdá realita. Tak asi i z toho pramení slzy jako hrachy.

„Ženy si po milování chtějí povídat a mít pocit, že po nich partner touží i poté, co uspokojil svoji sexuální potřebu, a také se chtějí dozvědět, že jsou báječné. Ale jak je to s těmi kohouty, netuším. Ti se asi radují, že před nimi stále stojí houf zájemkyň toužících po jejich pozornosti,“ usmívá se sexuolog. Tak už taky přestaňte brečet. Vždyť jsou horší věci než sex…

A jak je to u vás? Znáte pláč po sexu, nebo se s tímto jevem setkáváte poprvé?

Reklama

Načítám