Hlavní obsah

Plavky: aby vydržely, potřebují péči!

Foto: Thinkstock

Aby vám vaše oblíbené plavky vydžely, je třeba o ně pečovatFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím to je, že vám plavky vydrží maximálně jeden rok a s dalším létem si raději koupíte nové? Možná to bude tím, že se o ně neumíte dobře starat, a proto vám přinášíme pár osvědčených rad, jak prodloužit plavkám životnost.

Článek

Největším nepřítelem plavek jsou chlór, sůl, slunce, termální vody a opalovací přípravky. Teď si asi řeknete, na co jiného tedy plavky jsou? Ne ne, je to tak, že pokud chcete, aby vám plavky vydržely pěkné co nejdéle a nestal se z nich po několika týdnech nošení vybledlý hadr, musíte jejich péči věnovat zvýšenou pozornost. Pojďme to tedy vzít pěkně od začátku:

Opalovací krémy: čím dřív, tím líp

Pravidlo číslo jedna zní: Než jdete k vodě, namažte se opalovacím přípravkem, počkejte pár minut, než se vstřebá, a teprve potom si oblékněte plavky. Nezapomeňte si do tašky přihodit i jedny náhradní. U vody se obyčejně stejně znovu namažete, tak dávejte pozor, abyste se zbytečně nedotýkaly mastným přípravkem plavek. Z umělých vláken se mastnota velmi těžko dostává.

Foto: Thinkstock

I nanášení opalovacího krému může plavkám uškoditFoto: Thinkstock

Tělesný pot: druhé plavky pomůžou

Stejně tak jako opalovací prostředky je nepřítelem plavek i tělesný pot. To znamená, že pokud hodláte u vody provádět nějaké další sportovní aktivity (volejbal, mini golf a podobně), využijte ještě jedny starší plavky nebo nějaké vhodné sportovní oblečení. Pot a přírodní oleje totiž rozkládají pružnost materiálu. „Nejvíce trpí materiály s vyšším obsahem spandexu, které rády žloutnou. Proto doporučuji pozorně číst a nebrat na lehkou váhu štítky a rady výrobců,“ říká Milan Matula z firmy Litex.

Sprchování: ideálně po každém koupání

Jestliže máte možnost se na pláži u vody osprchovat čistou vodou, využívejte toho po každém koupání. Nejenže očistíte tělo, ale očistíte i plavky od chlóru, písku, řas nebo soli.

Opalování: nikdy ne v mokrých plavkách!

Když už máte potřebu se trochu opalovat, měly byste na sobě mít vždy suché plavky. Opět tedy využijte druhé, náhradní, plavky, do kterých se převléknete, když vylezete z vody. Ty mokré nechte volně schnout. Ze všeho nejhorší je dát mokré plavky do igelitu a nechat ležet na slunci.

Poškození: pozor na šperky i písek

Pozor byste si měly dávat i na mechanické poškození plavek. Vyplatí se koukat, kam si sedáte, nevrtět se zbytečně v písku a své krásné náramky, řetízky a další šperky nechat raději doma.

Foto: Thinkstock

Při sportování na pláži je lepší plážové oblečení než samotné plavkyFoto: Thinkstock

Mokré plavky: nepatří do ručníku!

Nastal čas, kdy se od vody budete pomalu vracet domů. Co s mokrými plavkami? Rozhodně je nebalte do ručníku, do kterého jste se po celou dobu utíraly. Těsně před odchodem je dejte do igelitového sáčku a doma je hned šetrně vyperte.

Praní a sušení: děláte to správně?

V případě praní plavek zapomeňte, že máte pračku! Plavky perte po každém jejich použití, a to ručně a otočené naruby ve třicetistupňové vlažné vodě s trochou pracího gelu nebo jádrového mýdla. O pracích prostředcích se dozvíte více v článku 10 tipů, jak dokonale vyprat prádlo. Nepoužívejte tedy klasický prášek na praní! Je hrubý, jemnou látku odírá, a pak se na ní tvoří žmolky.

Stejně tak si dejte pozor, aby prací prostředek neobsahoval bělicí látky, po kterých zas rychle blednou barvy. Pokud jste si koupily nové plavky, i ty je dobré před prvním použitím takto vyprat. Potom je ve stejně teplé vodě vymáchejte, jemně z nich vymačkejte vodu a nechte je volně uschnout, nejlépe někde venku ve stínu rozložené na sušáku. Nesušte je na přímém slunci ani v sušičce! Prudkým teplem trpí barvy i vlákno, a plavky tak ztrácejí elasticitu.

„Při praní plavek nepoužívejte máchadlo, které má negativní vliv na pružnost materiálu. Tímto způsobem znehodnocené plavky nelze následně reklamovat,“ dodává zástupkyně značky Triumph Eva Rástočná.

Uložení: do skříně jen opravdu suché!

Do svého šatníku byste měly ukládat vždy jen perfektně suché plavky. Uvidíte, že vám poslouží i příští rok.

Od laciných plavek, koupených třeba v tržnici, nemůžete čekat zázraky. Vyplatí se investovat do nich trochu více peněz, a pak o ně správně pečovat. A jaký je váš názor?

Reklama

Související témata:

Načítám