Hlavní obsah

Plněné grilované žampiony

Hodnocení:
(22)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Grilovací sezona letos začala opravdu brzo, a tak jsme už stihli opéct všechny ty krkovice, kuřata i steaky – několikrát. Na maso už zkrátka nikdo nemá chuť, přípravy jídla na grilu se ale nechceme vzdát. Máte to stejně? Zkuste na mřížku položit velké kloboučky žampionů. Jsou překvapivě šťavnaté, sýrová náplň přidá další chuťovou vrstvu a jako posypku využijete bylinky přímo ze záhonu. A jestli se masa nehodláte vzdát, můžete je nabídnout hostům jako předkrm.

Ingredience pro:
6 kusů
Budete potřebovat
  • 6 žampionů portobello
  • 2 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g goudy
  • 50 g parmazánu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
Článek

Postup

Krok 1: Středně velké žampiony očistěte vlhkým ubrouskem a odřežte nohy hned při kloboučku, aby vznikla jakási miska.

Krok 2: Nohy žampionů nadrobno pokrájejte do misky a smíchejte s nahrubo nastrouhanou goudou. Přidejte olej, prolisovaný česnek a bylinky, osolte, opepřete a promíchejte.

Krok 3: Sýrovou směsí naplňte kloboučky žampionů a na středním nepřímém žáru grilujte asi pět až osm minut, až se sýr rozteče a žampiony změknou.

Krok 4: Hotové posypte hoblinkami parmazánu, přidejte malou špetku čerstvě mletého pepře a další bylinky.

Tip: Sýr a bylinky si můžete zvolit podle chuti – nám chutná kombinace jemné goudy, která nepřebije chuť žampionů, a trochy libečku, ten dodá „masovou“ příchuť. Pro milovníky výraznějších chutí doporučuji sýr s modrou plísní. Když nevydržíte bez masa, můžete do náplně přidat i na kostičky nakrájenou uzenou slaninu. Z bylinek s žampiony krásně ladí i tymián a petrželka.

S čím si žampiony děláváte nejčastěji?

ynezorPumanzeSaNyknalC