Hlavní obsah
3,2
(41)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Zkuste na mřížku grilu položit velké kloboučky žampionů. Jsou překvapivě šťavnaté, sýrová náplň přidá další chuťovou vrstvu a jako posypku využijete bylinky přímo ze záhonu. A jestli se nehodláte vzdát masa, můžete je nabídnout hostům jako předkrm.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
  • 6 ks žampionů portobello
  • 2 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g goudy
  • 50 g parmazánu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
Článek

Postup

01.

Středně velké žampiony očistěte vlhkým ubrouskem a odřežte nohy hned při kloboučku, aby vznikla jakási miska.

02.

Nohy žampionů nadrobno pokrájejte do misky a smíchejte s nahrubo nastrouhanou goudou. Přidejte olej, prolisovaný česnek a bylinky, osolte, opepřete a promíchejte.

03.

Sýrovou směsí naplňte kloboučky žampionů a na středním nepřímém žáru grilujte asi pět až osm minut, až se sýr rozteče a žampiony změknou.

04.

Hotové posypte hoblinkami parmazánu, přidejte malou špetku čerstvě mletého pepře a další bylinky.

Tip: Sýr a bylinky si můžete zvolit podle chuti – nám chutná kombinace jemné goudy, která nepřebije chuť žampionů, a trochy libečku, ten dodá „masovou“ příchuť. Pro milovníky výraznějších chutí doporučuji sýr s modrou plísní. Když nevydržíte bez masa, můžete do náplně přidat i na kostičky nakrájenou uzenou slaninu. Z bylinek s žampiony krásně ladí i tymián a petrželka.

S čím si žampiony děláváte nejčastěji?

Reklama

Související témata:

Načítám