Hlavní obsah
3,7
(64)
 

Musím se přiznat, že se nám při natáčení málokdy poštěstí, že se všichni shodneme na tom, co nám chutná. O to víc mě překvapilo, že se to stalo zrovna u této poctivé hrachovky! Na druhou stranu, silný uzený vývar, šťavnaté maso z žeber, sytý hrách a opečená zelenina urazí jen málokoho! Zkuste tuhle „vytuněnou“ hrachovku i vy!

20 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 250 g celého sušeného hrachu
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 3 řapíky řapíkatého celeru
  • 500 g uzených vepřových žeber
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • mletý černý pepř
Článek

Postup

01.

Zelený nebo žlutý hrách zalijte vodou a nechte do druhého dne nabobtnat. Tento krok můžete vynechat, ale podstatně si pak prodloužíte dobu vaření.

02.

Na troše sádla nebo oleje dozlatova opečte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Přidejte hrách i s vodou, ve které se máčel, žebra, ještě litr vody, bobkové listy a lžičku soli. Povařte asi hodinu doměkka.

03.

Když je maso i hrách měkký, žebra vyndejte, nechte trochu vychladnout a oberte. Maso vmíchejte zpátky do polévky, dochuťte čerstvou nebo sušenou majoránkou, prolisovaným česnekem a čerstvě mletým pepřem. Podle potřeby zřeďte vodou a podávejte.

Tip: Jestli máte raději krémové polévky, před vložením obraného masa vše tyčovým mixérem rozmixujte, a až poté vmíchejte maso z žeber.

Reklama

Související témata: