Hlavní obsah

Hrachová polévka s klobásou a majoránkou

Hodnocení:
(27)
Doba přípravy
8 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Proč byste neměli dát dopustit na tuhle klasiku? Hrachová polévka je opravdu sytá, zdravá (klobásy je tam vážně jenom kousek) a suroviny na ni si můžete dovolit i den před výplatou.

Ingredience pro:
3 porce
Na polévku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 250 g sušeného žlutého hrachu
  • 1 lžička soli
  • 3 stroužky česneku
  • pepř
  • 1 lžička majoránky
K podávání
  • klobása
  • krutony
  • 1 hrst mraženého hrášku
Článek

Postup

Krok 1: Půlený žlutý hrách se sice nevaří tak dlouho jako ten v celku, ale stejně je dobré ho den předem namočit – ušetříte si tak minimálně dvacet minut vaření.

Krok 2: Na kostičky pokrájenou cibuli a mrkev orestujte na lžíci sádla, osolte a přidejte scezený namočený hrách. Zalijte litrem vody a spolu s majoránkou povařte asi 30 minut do změknutí. Čas od času zkontrolujte, jestli je v hrnci dostatek vody a hrách se nepřipaluje.

Krok 3: Na závěr vmíchejte prolisovaný česnek a čerstvě mletý pepř a tyčovým mixérem rozmixujte na hladký krém. Jestli máte raději polévky se strukturou, část hrachu dejte před mixováním stranou a poté ho vraťte do hrnce.

Krok 4: Podávejte jen tak, s nasucho opečenou klobásou, kousky uzeného (to v celku můžete v polévce rovnou i uvařit a před mixováním vyndat a pokrájet), krutonky nebo hrstí rozmrazeného zeleného hrášku.

Tip: Proti nadýmání do polévky přidejte i bobkový list nebo trošku tymiánu. Další užitečné tipy najdete v článku Tipy & triky pro luštěniny. Polévku můžete na závěr lehce dobarvit špetkou kurkumy nebo papriky...

Máte rádi zdravý, sytý a levný hrách? Zkuste z něj i lahodné citronové pyré, pučálku nebo voňavou mrkvovou polévku.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama