Hlavní obsah
3,5
(91)
 

Proč byste neměli dát dopustit na tuhle klasiku? Hrachová polévka je opravdu sytá, zdravá (klobásy je tam vážně jenom kousek) a suroviny na ni si můžete dovolit i den před výplatou.

8 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Polévka
  • 1 lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 250 g sušeného žlutého hrachu
  • 1 lžička soli
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička majoránky
K podávání
  • 1 nožička klobásy
  • 100 g krutonů
  • 1 hrst mraženého hrášku
Článek

Postup

01.

Půlený žlutý hrách se sice nevaří tak dlouho jako ten v celku, ale stejně je dobré ho den předem namočit – ušetříte si tak minimálně dvacet minut vaření.

02.

Na kostičky pokrájenou cibuli a mrkev orestujte na lžíci sádla, osolte a přidejte scezený namočený hrách. Zalijte litrem vody a spolu s majoránkou povařte asi 30 minut do změknutí. Čas od času zkontrolujte, jestli je v hrnci dostatek vody a hrách se nepřipaluje.

03.

Na závěr vmíchejte prolisovaný česnek a čerstvě mletý pepř a tyčovým mixérem rozmixujte na hladký krém. Jestli máte raději polévky se strukturou, část hrachu dejte před mixováním stranou a poté ho vraťte do hrnce.

04.

Podávejte jen tak, s nasucho opečenou klobásou, kousky uzeného (to v celku můžete v polévce rovnou i uvařit a před mixováním vyndat a pokrájet), krutonky nebo hrstí rozmrazeného zeleného hrášku.

Tip: Proti nadýmání do polévky přidejte i bobkový list nebo trošku tymiánu. Další užitečné tipy najdete v článku Tipy & triky pro luštěniny. Polévku můžete na závěr lehce dobarvit špetkou kurkumy nebo papriky...

Máte rádi zdravý, sytý a levný hrách? Zkuste z něj i lahodné citronové pyré, pučálku nebo voňavou mrkvovou polévku.

Reklama

Načítám