Hlavní obsah

Snadná kuřecí polévka z uzených stehýnek

Hodnocení:
(42)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Jaro sice vybízí k vaření z čerstvých surovin, ale ještě pořád to chce spíše něco teplého do bříška? Uvařte si lehkou kuřecí polévku plnou zeleniny a bylinek. Tentokrát ale z uzených stehen! Jídlu dodají jedinečnou chuť i vůni, a navíc je není potřeba vařit tak dlouho jako vepřové.

Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 2 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1.5 lžičky sladké mleté papriky
  • 2 uzená kuřecí stehna
  • 3 mrkve
  • sůl
Dle chuti
  • 1 hrst kukuřice
  • 1 hrst hrášku
  • čerstvé bylinky
  • kroupy
  • pepř
  • citronová šťáva
Článek

Postup

Krok 1: Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše másla nebo oleje, přisypte nasekaný česnek a sladkou papriku, počkejte několik vteřin, až se rozvoní, a zalijte litrem vody.

Krok 2: Do hrnce přidejte uzená stehýnka – ke kosti je trochu nakrojte, aby se rychleji uvařila, a sůl. Po 10 minutách přihoďte mrkev nakrájenou na plátky a vařte dalších asi 15 minut, nebo až je mrkev měkká.

Krok 3: Kuře vyndejte, maso oberte a vraťte do polévky. Přidejte další čerstvou či mrazenou zeleninu: dala jsem pořádnou hrst kukuřice a hrášku. Nechte prohřát, přidejte jarní bylinky dle chuti (libeček, petržel, pažitku, bazalku) a případně dolaďte solí, pepřem či citronovou šťávou.

Krok 4: Pro sytější verzi podávejte polévku s vařenými kroupami, vařenými fazolemi nebo domácími polévkovými nudlemi.

Jak máte rádi kuřecí maso? Pečené i s přílohou, v kuřecí polévce, jako kuře na paprice nebo snad v podobě řízku? A nezapomeňte, že z jednoho kuřete připravíte hned tři jídla!

ynezorPumanzeSaNyknalC