Hlavní obsah

Podle čeho vybírat barvy do bytu? Poradíme vám!

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Chystáte se malovat a pohráváte si s myšlenkou, že byste na stěny svého bytu pustili kromě klasické bílé také nějakou tu barvu? Jenže jaká se hodí třeba do obýváku a která bude nejlepší do kuchyně?

Článek

Ačkoli by barevné stěny ve vašem bytě měly v první řadě odrážet váš vkus, vymalovat si oblíbenou zelenou, například v kuchyni, by mohla být velká chyba. Proč?

Barevná psychologie

Ačkoli jsme každý zcela jiný, ovšem jedno máme společné – jak na nás působí jednotlivé barvy. Umí nás nabít energií, ale také uklidnit, zvednout nám náladu či zajistit, že se budeme soustředit. Pokud tedy vyberete barvy do jednotlivých pokojů nevhodně, může se stát, že se vám bude hůře usínat, u práce nevydržíte ani pět minut a nad oblíbeným jídlem se budete jen ušklíbat.

Jak na nás tedy která barva působí?

Bílá

Symbolizuje čistotu a skvěle odráží světlo (což oceníte především v malých pokojích s menším oknem), takže se dá označit za barvu univerzální. Vaše děti z ní možná v pokojíčku nebudou úplně nadšené, ale vzhledem k tomu, že podtrhuje účinky všech ostatních barev, dá se kombinovat prakticky s jakýmkoli jiným odstínem. V člověku nevyvolává žádné negativní emoce. Skvěle se kombinuje (toho můžete využít, pokud toužíte po opravdu syté barvě, kterou vymalujete jednu ze stěn místnosti – necháte-li ostatní bílé, barevná skvěle vynikne, ale zároveň nebude působit příliš dominantně).

Černá

Na opačném konci pak stojí barva černá. Ta světlo pohlcuje, takže se na stěny ve větší míře nedoporučuje, když už, tak pouze na jedinou (a v kombinaci s bílou, která by měla být nejen na ostatních stěnách, ale mělo by v ní být i ostatní vybavení místnosti). Rozhodně nám nezajistí obzvláště dobrou náladu, u některých citlivějších osob může naopak vyvolat velmi negativní pocity.

Modrá

Světlé odstíny modré evokují letní oblohu, uklidňují a navozují dobrou náladu či pocit čistoty. Protože patří mezi barvy studené, hodí se do ložnice (pomáhá usnout). Navíc podporuje soustředění, takže s ní neuděláte chybu ani v pracovně. Nedoporučuje se v kuchyni či v jídelně – její odraz v jídle nepůsobí zrovna pozitivně.

Zelená

Ačkoli se to nezdá, patří i zelená (především světle zelená) v interiéru k univerzálním barvám. Také ona má uklidňující účinky, dokáže zlepšit koncentraci, zároveň ale zlepšuje náladu a dodává pozitivní energii, evokuje čistotu přírody. Skvěle se hodí třeba do dětských pokojů, ale i do obýváku nebo pracovny. Ze stejných důvodů jako výše zmíněná modrá nepatří do kuchyně.

Žlutá

Navozuje pocit pohody, bezpečí, tepla a klidu. Také ona skvěle odráží světlo a hodí se i do tmavších a menších místností. Chybu s ní určitě neuděláte v dětském pokoji ani v tom obývacím. Použít ji můžete i v kuchyni. Nedoporučuje se do ložnice (je barvou energie a slunce, což se s usínáním příliš neslučuje).

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Oranžová

Přemýšleli jste někdy o tom, proč je tolik restaurací vymalováno právě touto barvou? Je to jednoduché – oranžová je nejen barvou pohody a dobré nálady, ale navíc navozuje chuť k jídlu. Proto se hodí do kuchyně nebo jídelny. V ostatních pokojích s ní šetřete, případně volte umírněnější tóny. Podobně jako žlutá se nehodí do ložnice.

Hnědá

Je zemitou barvou, která dokáže navodit pocit bezpečí, uklidňuje. Vzhledem k tomu, že podporuje soustředění, oceníte ji v pracovně. Chybu s ní ale neuděláte ani v obývacím pokoji nebo v jídelně (především se světlým skořicovým odstínem).

Fialová

V našich bytech se vyskytuje teprve pár let, ale její obliba stále stoupá. Proč? Je totiž barvou bezpečí, klidu, harmonie, ale také tajemna (především v sytějších odstínech). Uklidňuje, podporuje relaxaci. I proto je ideální do ložnice. Nic s ní nezkazíte ani v obývacím pokoji nebo dětském. Naopak do kuchyně si ji nepořizujte.

Červená

Je barvou energie a vášně. A v interiéru může být poměrně záludná. I když by se zdálo, že se nejlépe hodí do ložnice, v usínání vám příliš nepomůže. U dětí by v pokojíčku mohla podporovat hyperaktivitu. Na druhou stranu podporuje chuť k jídlu, a tak ji můžete využít v kuchyni či v jídelně (ani u ní se ale nedoporučují příliš syté odstíny a použití na všech stěnách).

Šedá

Světle šedé odstíny mají podobné účinky jako bílá barva. Mnoho lidí se šedé v interiéru bojí, ale zcela zbytečně. Uklidňuje, dobře odráží světlo a je univerzální při kombinaci s ostatními barvami (například na nábytku či doplňcích). Děti ji sice nejspíš neocení, ale můžete ji použít například v obýváku, ložnici nebo v pracovně.

Tmavé versus světlé

Pamatujte, že obecně se do interiérů doporučují barvy spíše ve světlých odstínech. Pokud toužíte po sytých a tmavých stěnách, je rozhodně výhodnější nevymalovat je tmavou barvou všechny. Použijte sytou barvu pouze na jednu zeď a ty zbylé vymalujte klasickou bílou. Proč? Důvod leží opět v naší psychice. Temné tóny máme totiž spojeny s nepříjemnými pocity, nebezpečím, smutkem, stísněností (ostatně tmavé barvy pokoj opticky skutečně zmenší). Jestliže ale přidáte zmíněnou bílou barvu, docílíte harmonie.

Reklama