Hlavní obsah

Podzimní květinová inspirace

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Květiny mají na nás pozitivní účinekFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Teplo domova dotváří dekorace. I když bude všechno perfektní, bez květin to nikdy nebude ono. Patříte-li mezi obdivovatelky atraktivních pokojových rostlin, ale samy si z jakýchkoli důvodů tuhle křehkou krásu pořídit netroufáte, máme pro vás tipy, kterými vás přesvědčíme!

Článek

Kromě krásy a daru dodávat interiéru pocit útulnosti mají květiny pozitivní účinek i na nás samotné a prostředí, ve kterém žijeme. I když nejste žádné valné zahradnice, pokusíme se vás přesvědčit, že postarat se o kvetoucí nádheru je vlastně hračka. Za tu trochu pozornosti se vám květiny mnohonásobně odmění!

Pravidla péče o pokojové rostliny

Kladete si otázku: Ale kdo se bude o ty květiny starat? Odpověď zní: Vy! Neděste se, je to jednoduché. Aby květiny splnily výše uvedené funkce, postačí pár základních pravidel.

1. Výběr stanoviště

Pokojové rostliny zpravidla potřebují dobře osvětlené stanoviště. Měly by být ovšem chráněné před přímým sluncem a průvanem. Nikdy je nedávejte nad radiátor ani na místo, kde hrozí výrazné výkyvy teplot.

2. Zalévání

Zálivka se provádí měkkou vodou. Ideálně poslouží dešťová nebo převařená voda (kterou jste natočila z kohoutku). Měla by mít pokojovou teplotu.

3. Tvoření dekorací

Dekorace se řídí stejně jako móda. Tento podzim je ve znamení přírodních materiálů a nepoužívají se téměř žádné dekorativní prvky. Květiny jsou tedy na prvním místě. Jejich úlohou je dodat interiéru barvu a energii.

Ideální je kombinace klidných barev neživých materiálů s pestrými barvami květin. Co se týče materiálů, zaměřte se na masivní, ale jednoduché tvary, např. kov, sklo a neopracované dřevo. Vyhněte se použití vzorů. Výjimkou je pouze vzor struktury materiálu. Tvary květin mají také svá pravidla a letošní podzim velí ty vertikální.

Foto: Holandská květinová kancelář

Miltonia kvete po dobu několika týdnůFoto: Holandská květinová kancelář

Trendy květiny pro letošní podzim

Mezi trendy květinu patří nepochybně chryzantéma (má celou řadu odrůd a je jedno, kterou si vyberete). Chryzantéma s robustním kulovitým květem vyzařuje sílu. Díky tomu, že se pěstuje v mnoha barvách, snadno najdete tu pravou pro váš interiér.

Chryzantémy vypadají nejlépe v ozdobných květináčích či obalech. Jsou ideální volbou, chcete-li interiér oživit a dodat mu barvu.

„Hrnková chryzantéma vyžaduje světlo, aby se poupata rozvila. Odkvetlé květy odstraňte, prodloužíte tím kvetení. Zalévejte pravidelně, ale nepřelévejte, ani nedovolte, aby zemina zcela vyschla. Jestliže postavíte rostlinu na chladnější místo, budete si její krásy užívat déle, na teplejším místě zase najednou vykvete více květů. Nikdy ji ale neumisťujte na přímé slunce,“ doplňuje florista Ladislav Vaněk.

Doplňující květiny

Kromě ní můžete vsadit např. na klejichu (Asclepias), plamenku (Phlox) a mečík (Gladiola). Obzvláště mečík je díky svému vysokému štíhlému tvaru příjemným kontrastem kulatých květů chryzantém. Mezi květiny letošního podzimu se ale řadí i šuškarda (Liatris) a hledík (Antirrhinum), který díky svým často dvoubarevným květům působí odlehčeně. Právě tyto rostliny dokonale zvýrazňují vertikální linie celkového aranžmá.

Foto: Holandská květinová kancelář

Niku zdobí barevné listy begonieFoto: Holandská květinová kancelář

Říjen ve znamení begonie

Říjnu vévodí Begonia rex. Uchvátí vás svými pozoruhodnými vzory a ornamenty, které zdobí její sametové, různě zbarvené listy. Každá rostlina je unikát. „Na první pohled zaujmou barevnou škálou svých listů, která zahrnuje odstíny červené, fialové, růžové, zelené a šedé,“ říká Ladislav Vaněk z Holandské květinové kanceláře a dodává: „Ale skutečně extravagantní záležitost z nich činí především spletité kresby, jimiž jsou listy pokryty.“

Begonii je třeba umístit na světlé místo mimo přímé sluneční záření a průvan. Snáší i méně osvětlené místnosti. Při nedostatku světla však její listy ztrácejí výrazné zbarvení. Potřebuje pravidelnou zálivku, občas můžete i celý květináč ponořit do vody. Florista však radí: „Přebytečná voda musí odtéct, protože přemokření kořenům begonie nesvědčí.“

Miltonia − magická kráska pro listopad

Ideální listopadová květina se sametovými květy s barevnými vzory. Květy vyvolávají představu exotického karnevalu. Jakmile rozkvete, interiér vašeho domova získá švih a uvolněný styl tropických krajů. „Orchideji Miltonia se někdy říká také maceškovitá orchidej, protože její květy svým vzhledem připomínají macešky. Nejčastěji se květy vyskytují v červenobílé barevné kombinaci s kapkou žluté barvy ve středu květu. Šlechtitelům se podařilo vypěstovat i mnoho nových kultivarů, které se liší nejen barvou, ale i vzorem vnitřního zabarvení okvětních plátků,“ říká Ladislav Vaněk.

Miltonia kvete po dobu několika týdnů a vykvete až dvakrát do roka. Nemusíte se bát, i když jde o tropickou rostlinu, v našich interiérech se jí daří dobře. Ideální místo je parapet za záclonou, kam doléhá tlumené světlo. Zda se jí daří dobře, zjistíte, když se jí na listech vytvoří jemný růžový závoj. Zaslouží si ovšem jednou měsíčně pohnojit speciálním hnojivem na orchideje. Květináč každý týden na chvíli ponořte do vody a nechte důkladně okapat. Můžete ji občas rosit. „Po odkvětu odstřihněte stonek s odkvetlými květy a umístěte rostlinu na slunné místo v interiéru nebo venku. Změna teploty vyvolá přibližně za deset týdnů růst nových výhonků a vy se můžete těšit na další úchvatné květy,“ doporučuje florista Vaněk.

Tak už jste se rozhodly?

Reklama

Související témata:

Načítám