Hlavní obsah

Podzimní ořechové hrátky

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Sezona ořechů je tadyFoto: Krasula, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podzimní vítr pomalu začíná shazovat ze stromů vlašské ořechy. Co s nimi? Kromě tradičního škudlení zásob na Vánoce z nich můžete připravit skvělou omáčku, snadné řezy nebo dokonce i polévku. Nevíte jak? My vám to dnes prozradíme!

Článek

Drůbková polévka s ořechy

Kuřecí drůbky osušte, pokrájejte, poprašte moukou a opečte na rozpáleném oleji. Zalijte vodou, osolte, opepřete, přidejte kuličky nového koření a celého pepře, vařte 30 minut. Přidejte kolečka kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), půlku cibule a vařte ještě chvíli. Zjemněte žloutkem rozmíchaným ve smetaně, dochuťte a vmíchejte bohatě nasekaných jader vlašských ořechů.

Ořechové kuře

Kuře očistěte, osolte a naplňte nádivkou. Nádivka: lžička másla, tři lžíce posekaných ořechových jader, dvě syrová vejce, tři pokrájené housky předem namočené v mléce, sůl, muškátový květ. Do nádivky vmíchejte sníh ze tří bílků, hmotu promíchejte a naplňte jí kuře uvnitř i pod kůží. Naplněné kuře opékejte na másle nejdříve prsíčky dolů, přelévejte vodou a vypečenou šťávou, obracejte tak dlouho, až je kuře měkké. Podávejte s rýží a ještě můžete posypat posekanými oříšky.

Foto: Larisa Blinova, Shutterstock.com

Nejlepší pečené kuře s ořechovou nádivkouFoto: Larisa Blinova, Shutterstock.com

Ořechová omáčka na kuře

Osolené kuře opečte ze všech stran na oleji nebo na másle. Přidejte na kostičky nakrájenou cibulku, opečte, podlijte a duste doměkka. Kuře vyjměte, vytvořte kouli z másla a mouky (po lžíci), provařte je ve šťávě. Omáčku můžete ještě procedit a vmíchejte do ní posekaná nebo pomletá ořechová jádra. Dochuťte citronovou šťávou a žloutkem vmíchaným do smetany. Dále nevařte, podávejte s noky, rýží, těstovinami a dochuťte jen lehce solí, hořčicí… Jednotlivé porce můžete posypat nasekanými ořechy.

Starobylý kapr

Očištěné porce kapra osolte a opečte na másle z obou stran. Současně (později) vedle něj osmahněte nadrobno pokrájenou cibulku s pepřem a lžící mleté papriky – vše společně podlijte. Kapra se základem duste pod pokličkou, a když je téměř měkký, přihoďte šálek mletých vlašských ořechů. Kapra potom přendejte do pekáčku, přelijte prolisovanou omáčkou, zasypte další porcí mletých ořechů a ještě dvacet minut doduste v troubě.

Mrkvový salát

Očištěné mrkve nastrouhejte, zalijte zálivkou z citronové šťávy, soli, cukru, lžíce oleje a bohatou hrstí vlašských ořechů. Nechte promíchaný v chladnu odležet a ještě před podáváním sypte znovu ořechy.

Gruzínská slepice

Slepici uvařte spolu s kořenovou zeleninou a cibulí doměkka, až zbude vody jen na omáčku. Naporcovanou uvařenou slepici prudce ze všech stran opečte. Maso vyjměte, ze šťávy slijte horní vrstvu a na zbytku tuku opečte nadrobno posekanou cibulku, 20 dkg mletých ořechů, sůl, pepř, mletou papriku, prolisované stroužky česneku, jemně posekanou petrželku. Všechno ještě zřeďte vývarem a porce slepice nechte prohřát. Podávejte s kukuřičnou nebo slanou krupičnou kaší.

Sýrovo-ořechový dip

Nadrobno nakrájejte hermelín, promíchejte – rozemněte ho vidličkou s taveným sýrem a za přilévání smetany míchejte na konzistenci husté omáčky. Do ní vmíchejte dvě hrsti posekaných ořechů a natírejte na topinky, sušenky, toasty…

  • jádry ořechů můžete zdobit jakékoli sýrové, tvarohové, jogurtové pomazánky na jednohubkách, chlebíčcích...
Foto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Sýrovo-ořechový dipFoto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Jednoduchý ořechový dort

Z bílků ze 6 vajec umíchejte tuhý sníh. Po lžících do něj všlehejte 180 g cukru krupice, šest žloutků a 100 g prosáté polohrubé mouky. Vmíchejte ještě 70 g solamylu a především 10 dkg ořechových jader (vlašských nebo lískových). Ve vymazané a vysypané formě nebo na pečicím papíru pečte zvolna ani ne hodinu. Až dort vychladne, pokapte ho rumem a dozdobte čokoládovou pěnou nebo kávovým máslem – zdobte zase ořechy: mletými, sekanými nebo vcelku.

Ořechové kosočtverce

Do nádoby, ve které můžete šlehat, nasypte 300 g hladké mouky, prášek do pečiva, vanilkový cukr a půl lžičky mleté skořice. Přidejte čtyři vejce a šťávu z celého pomeranče spolu s 200 ml silné černé kávy (vychlazené), 200 g změklého másla a 200 g sekaných ořechů. Vmíchejte ještě 100 g čokolády na vaření ustrouhané najemno. Celé to rozmixujte a nalijte na plech vyložený pečicím papírem. V předehřáté troubě pečte asi 30 minut, po vychladnutí nakrájejte na kosočtverce a zdobte citronovou polevou (bílek, pískový cukr a citronová šťáva), na kterou klaďte ještě celá jádra ořechů.

Čajové ořechové řezy

V míse promíchejte 500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, jedno balení (250 g) hery, deci mléka, prášek do pečiva a dvě vajíčka. To celé pečte ve vymazané formě nebo na pečicím papíře a potom polijte polevou ze 150 g ztuženého tuku, 150 g cukru písek, lžíce smetany, lžíce medu, lžíce hladké mouky a hrnečku posekaných ořechů (vlašských nebo lískových).

Ořechové máslo

120 g másla utřete do pěny a promíchejte se šálkem ořechových posekaných jader. Mažte na krajíčky pečiva a poklaďte ementálem, zeleninou…

Bulharská pomazánka

Oloupanou hlavičku česneku utřete se solí na kašičku a za stálého míchání přikapávejte čtyři lžíce oleje. Vmíchejte nastrouhaná ořechová jádra (asi 15 dkg, 6 lžic), zjemněte citronovou šťávou, dolaďte posekanou petrželkou. Hodí se jako příloha k pečeným rybám, bramborám, na topinky…

Cuketo-ořechová pomazánka

Tři menší cukety oloupete a zbavte vody (vymačkáním). V míse je rozetřete se lžící oleje a dvěma lžícemi octa. Vmíchejte prolisovaný stroužek česneku, posekanou petrželku dochuťte solí, pepřem a nechte odležet v lednici. Do hmoty vmíchejte hrst posekaných ořechů. Natírejte na jednohubky nebo na veku.

Reklama

Související témata:

Načítám