Hlavní obsah

Podzimní věnce na dveře: Vyrobte si je z břečťanu, šalvěje, šípků nebo kapustiček

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Dny jsou pošmourné, tak proč si neozdobit alespoň vstup do domu něčím veselým? Třeba věncem z břečťanu nebo voňavé šalvěje. Klasický věneček vyrobíte i z rudých šípků a mech můžete doplnit kapustičkami.

Článek

Když se řekne věnec na dveře, možná vás napadne jen ten vánoční. To je ale škoda. Nezatracujte tento kulatý dekorativní prvek! Vždyť hlavní vstup do domu, vrátka nebo dveře bytu může zdobit celý rok. Teď na podzim příroda hyří surovinami, vlastně můžete využít skoro všechno, co najdete. Tak si na nejbližší procházku nezapomeňte vzít košík a zahradní nůžky. Domů se vrátíte s barevnou nadílkou.

Popínavka s klokočím

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Nejjednodušší verze věnce je z břečťanu nebo jakékoli jiné popínavé rostliny, která roste na plotě. Obzvlášť hezky teď bude působit i takzvané psí víno, které hraje všemi barvami. Jedinou nevýhodou této dekorace je její trvanlivost. Po týdnu zvadne.

A jak ho vyrobíte? Jednotlivé šlahouny postupně tvarujete do kruhu a několika dlouhými je omotáte. Jako ozdobu můžete použít suché plody stromu zvaného klokočí nebo třeba malými okrasnými dýněmi.

Voňavý kruh z lístků

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Ze zahrádky přímo na dveře. Tak by se dal charakterizovat tento přírodní skvost. Bylinky už mají svůj nejlepší čas za sebou, ale jejich listy jsou stále hezké, a vám je líto je úplně zlikvidovat? Využijte je na voňavou ozdobu. Listy šalvěje mají pastelovou barvu a sametovou strukturu, která vynikne právě na věnci.

Jednotlivé větvičky tenkým drátkem splétejte pod sebe a tvarujte do kruhu. Konec důkladně upevněte. Výrazná mašle nebo jiný barevný prvek podtrhne celkový efekt.

Keřík šalvěje ale neostříhejte celý, nechte si pár větviček do jídla. Můžete se třeba nechat inspirovat některým ze tří receptů z dýně: pikantní polévka, slaný koláč i rizoto.

Zelenina jako ozdoba

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

V tomto případě budete muset nejprve zapracovat na základním korpusu. Můžete si ho samozřejmě koupit, ale máme pro vás i pár nevšedních tipů na věnce z trávy nebo plata od vajec.  My jsme použili právě ten z trávy. Stačí ji vytvarovat do kruhu a omotat provázkem. Nemusíte si moc lámat hlavu se vzhledem, vždyť jde jen o výplň, kterou pak budete pokrývat mechem. Ten vybírejte spíš nízký, kompaktní, ne moc kudrnatý. Kusy velké zhruba jako dlaň postupně přikládejte na korpus a omotávejte drátkem. Čím menší kusy mechu máte, tím hustěji je upevňujte drátkem.

Růžičková kapusta je nejen dobrá do podzimních dobrot, v těchto třech receptech je dokonalá, ale také jako ozdoba. Do každé kuličky zapíchněte párátko, druhý konec pak poslouží k upevnění do mechu. Kdyby nepršelo, občas ho oroste vodou. Mech se zase pěkně zazelená, a hlavně životnost věnce prodloužíte klidně až na měsíc.

Zářivě červené krásky

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Poslední varianta je nejnáročnější, a když nebudete opatrní, při přípravě věnce si pořídíte i pár drobných škrábanců. Jistě ale uznáte, že ta nádhera za riziko stojí. Na sběr šípků se rozhodně vydejte s rukavicemi a jednotlivé větvičky odstřihujte zahradními nůžkami. Prohlédněte několik keřů a hledejte mladé výhony s temně červenými plody. Mají totiž nejjemnější trny, nebo jen malé výrůstky, které nejsou tak nebezpečné. Druhy spíše do oranžova s chundelatou stopkou naopak hodně píchají a jejich trny se mnohdy nedají ani odlomit. Šípků si raději přineste domů víc, aby vám náhodou nechyběly.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Z velkých větví odstříhejte menší výhonky se dvěma třemi šípky a ty spojte jemným drátem do svazku. Ty postupně svazujte pod sebe a omotávejte drátem. Finální věnec je poměrně křehký, ale pověsit se dá. Dveře bude zdobit několik týdnů.

Podzimní příroda nabízí nespočet darů. S trochou šikovnosti a úsilí vykouzlíte zajímavou výzdobu. Kdybyste si netroufli na věnec z přírodnin, budou se vám hodit tipy, jak ozdobit vchod do domu jednoduchou suchou dekorací.

Reklama

Načítám