Hlavní obsah

Pojďte do divadla! Premiéry jsou tu

Foto: Městské divadlo Brno

V Brně se pobavíte při představení Škola základ životaFoto: Městské divadlo Brno

Reklama

Jděte si odpočinout a pobavit se. Přece do divadla! Je tu nová divadelní sezona s bezpočtem premiér! Že nemáte co na sebe? Tato výmluva neobstojí – dnes se do většiny divadel chodí i v džínách! A na jedno z představení si můžete zajít i na letiště. Bez vstupenky i bez letenky. Nevěříte? Čtěte!

Článek

Přijďte na pražské letiště! Hrají tam divadlo! Zdarma!

Pět současných předních evropských dramatiků napsalo pět krátkých her s tématem letiště. Jen pro tento odvážný projekt. V úterý 21. září 2010 se na Terminálu 2 Letiště Praha odehraje premiéra představení Nebe nepřijímá aneb Letí na letišti. Diváci tak budou mít možnost zhlédnout nové hry dramatiků Joe Penhalla (Slyšet hlasy, Krajina se zbraní), Davida Gieselmanna (Pan Kolpert), Falka Richtera (Bůh je DJ), Viliama Klimáčka a Davida Drábka za osobní účasti jejich autorů.

Představení se bude realizovat dokonce za plného provozu Letiště Praha přímo v odbavovací hale Terminálu 2 v 15.30 a 17.30 hodin a bude volně přístupné veřejnosti. Následně se představení přesune na repertoár Divadla Na zábradlí, kde se odehraje premiéra 24. a 28. 9. 2010. V pěti hrách se objeví většina hereckého souboru Divadla Na zábradlí (Jiří Ornest, Igor Chmela, Zdena Hadrbolcová, Ladislav Hampl, Ondřej Veselý, Natália Drabiščáková, Leoš Noha a další), posílený o spolupracovníky Divadla Letí (Pavlína Štorková, Richard Fiala a Tomáš Kobr).

V Brně Muchova epopej a Škola základ života

Městské divadlo Brno uvede v premiéře 18. září unikátnídivadelní tvar, který v sobě spojuje prvky hudebního a pohybového divadla. Navíc to bude představení výrazně výtvarné. Když začal režisér a zároveň autor scény i choreografie Šimon Caban před několika lety přemýšlet o napsání díla o životě Alfonse Muchy, netušil, jak se během doby příprav stane toto téma aktuální. A zatímco Slovanská epopej setrvává v napjatém očekávání svého dalšího osudu na zámku v Moravském Krumlově, chystá se premiéra. Hudbu složil skladatel Aleš Březina, známý jako autor hudby např. k filmům Knoflíkáři, Musíme si pomáhat či Kráska v nesnázích.

Muchova epopej zobrazuje dobu konce 19. století, v němž se český umělec snažil prosadit jak v pařížské umělecké společnosti, tak v Americe, aby nakonec stejně zjistil, že je pevně zakořeněn ve své vlasti. Příběh je plný dalších skutečných osobností, nechybí v něm ani postava okouzlující herečky Sarah Bernhardt, ani malíře Luďka Marolda, ani Muchovy lásky Marie Chytilové, kterou si vzal za ženu. V titulní roli vystoupí Michal Isteník, Muchova přítele Marolda hraje Jaroslav Matějka a protivníka Vroubka Tomáš Sagher. Jako osudová žena se představí Markéta Sedláčková, v dalších rolích uvidíte Dušana Vitázka, Karla Janského, Stana Slováka, Lenku Bartolšicovou a další.

A můžeme doporučit i další představení Městského divadla Brno, kterým je Otčenáškova Škola základ života. Premiéra proběhla před několika dny. Tato divadelní hra je základem adaptace Hany Burešové, do níž jsou navíc dějově zakomponovány populární písně třicátých let, které v inscenaci živě hraje a zpívá studentská kapela.

Foto: archiv Divadla Na zábradlí

Jiří Ornest na čtené zkoušce hry Nebe nepřijímáFoto: archiv Divadla Na zábradlí

Ostrava ve znamení oper – Šárka a Ariadna v premiéře!

Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě představí 23. září ve společné premiéře operu Leoše Janáčka Šárka a Ariadnu Bohuslava Martinů. Tříaktová Šárka na libreto Julia Zeyera měla jevištní premiéru již před 85 lety. Děj se odehrává v mytických časech po smrti kněžny Libuše, kdy kníže Přemysl hodlá rozpustit radu žen. Ty zvednou vlnu odporu pod vedením Šárky, která se nešťastně zamiluje do udatného bojovníka Ctirada. Nakonec jej vydá na smrt a dobrovolně se za ním vrhá na pohřební hranici.

Předlohou libreta jednoaktovky Ariadna, které napsal sám skladatel podle hry Návrat Théseův, je řecký mýtus o Mínótaurovi. Dílo skýtá výjimečnou příležitost zejména pro představitelku titulní role Agnieszku Bochanek - Osieckou (v alternaci Zuzanu Markovou). Part Ariadny a nutná pěvecká bravura byly u skladatele spojeny s představou umění legendární řecké sopranistky Marie Callasové. Ariadna je ostravským souborem nastudována v českém jazyce.

Hezké pokoukání přeji!

Reklama

Související témata:

Načítám