Článek
Dýně Hokkaidó pochází z Japonska a díky svým léčivým účinkům a neopakovatelné chuti se velmi rychle rozšířila i k nám na západ. Je velmi ceněna pro své detoxikační účinky a pozitivní vliv na nemoci žaludku a slinivky. Vynikající je i pro nemocné cukrovkou. Obsahuje provitamin A, vitamin E, C a mnoho draslíku.
V našich končinách se s ní setkáte zejména v prodejnách zdravé výživy či tržištích, ale doma vypěstované dýně nenahradí nic. Vybírejte si plody menší, které mají intenzivnější vůni, chuť a vyšší obsah účinných látek. Měly by být oranžové s dřevnatou stopkou. Dýně vám vydrží nejdéle v chladné a suché místnosti. Pokud je nespotřebujete celé, vydlabejte semínka a uložte do chladničky, kde vám vydrží až 14 dnů.
Můžete ji také nakrájet na kostičky a zamrazit.
A ta nejlepší zpráva na konec... Dýně Hokkaidó se neloupe a navíc chutná téměř v jakékoliv úpravě. Nechte se inspirovat naším receptem.