Hlavní obsah

Pokoj pro dvě malé sestry vymysleli designéři chytře: Poroste s nimi léta!

Foto: Toto studio (10x)

Království pro dvě malé slečny vsadilo hlavně na žlutou a červenou barvuFoto: Toto studio (10x)

Reklama

Zatímco malé děti chtějí hlavně místo na hraní, rodiče musí myslet i do budoucna. Což je také případ této proměny „rostoucího“ dětského pokoje pro dvě děvčátka.

Článek

Rodiče s malými holčičkami (3,5 a 5,5 roku) žijí v jednom pražském bytovém domě. A právě pokoj pro dcery doznal díky designérským nápadům značné změny.

Místo s budoucností

Původní zařízení pokoje vycházelo z velké vestavěné skříně, staršího nábytku a dvou postelí. Rodiče chtěli zachovat skříň, jinak se tady měnilo vše. A proč vlastně? Aby pokoj mohl růst společně s dětmi. „Na stoly jsme použili ,rostoucí´ podnože a nábytek je záměrně volený tak univerzálně, aby se tu časem jen vyměnily dekorace, třeba bordury nad skříňkami u postele, a mohl zase dál sloužit,“ vysvětluje autor návrhu, designér Petr Tomíček z Toto studia.

Foto: archiv firmy

Původně byla v dětském pokoji velká vestavěná skříň, a tu si rodiče přáli zachovat. Do značné míry tak barevně předurčila, jak bude nové zázemí pro dvě malé dcerky vypadatFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Umístění postelí pro dvě děti v jednom pokoji se dají řešit různě, tahle varianta však nenabízí žádné soukromíFoto: archiv firmy

Jak znělo zadání

V místnosti o rozměrech 3,3 x 6,4 m nebyl důvod řešit stavební úpravy, jen se s ohledem na nový nábytek i jeho umístění zčásti měnila elektroinstalace, například zásuvky u postelí, stolů nebo přesunutí lustru, pokládal se nový, zátěžový koberec, nově se vymalovalo a k tomu se ladily doplňky. A přitom bylo nutné dodržet přání rodičů, že pro děvčátka nechtějí palandy, v pokoji zůstane původní vestavěná skříň, dořeší se další úložné prostory, najde se místo pro pracovní stoly a samozřejmě i pár volných metrů čtverečních na hraní.

Foto: archiv firmy

Na této vizualizaci vidíte návrh, který počítal s optickým oddělením místa pro spaní formou jiné dekorace stěn. Pro ten se ale majitelé nerozhodli, preferovali veselejší řešeníFoto: archiv firmy

Skříň s velkým vlivem

Při každé proměně interiéru se musí designér držet nějakého určujícího prvku – tady to byla dvoumetrová skříň, která vede po celé jedné kratší stěně pokoje. „Kombinace světlé břízy a některých výrazně červených čel šuplíků je poměrně tvrdá, proto jsme ji zjemňovali dalšími motivy a barvami, například žlutými stěnami či stromem nalepeným na zdi,“ říká designér. Aby místnost nebyla barevně „přeplácaná“, musela se červená použít i jinde, avšak s citem.

Foto: archiv firmy

Většina nábytku včetně postelí je vyrobena na zakázku. Použilo se lamino v dekoru břízy, v detailech ho doplňuje bílá a červená barvaFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Skříňky za postelemi nabízejí dostatek místa pro hračky a současně fungují jako tepelná izolace – dítě se při převalování na posteli nebude opírat o zeďFoto: archiv firmy

Kde se dá ušetřit místo

Pokud by rodiče volili klasické palandy nebo dvě postele částečně se překrývající, vzniklo by v pokoji více místa. Na druhé straně by tím však dětem nedopřáli vůbec žádné soukromí. Mohlo to však být ještě lepší? „Kdyby rodiče netrvali na ponechání původní skříně, dal by se prostor pro spaní více oddělit – jednu postel umístit do rohu původní skříně, druhou třeba k oknu a někam mezi ně postavit skříň, což se navrhuje hlavně v pokoji, který obývají rozdílná pohlaví nebo je mezi dětmi větší věkový rozdíl,“ uvádí Petr Tomíček.

Foto: archiv firmy

Barvy se musely přizpůsobit původní vestavné skříni, kterou si rodiče přáli ponechat i do budoucnaFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Atypicky tvarovaná police funguje jako zajímavá dekorace, která navíc prakticky sloužíFoto: archiv firmy

Je koberec praktický?

Jak se to vezme. V tomto případě jsou děti ještě malé, na zemi si hrají, a pak je určitě celoplošný koberec dobrou volbou (pod ním už se nachází jen betonový podklad). Rovněž je rozumné nechat si koberec instalovat odborníkem, zejména když máte křivé zdi nebo se musí ořezat kvůli stávajícímu nábytku – jako v tomto případě.

Foto: archiv firmy

V každém dětském pokoji by pracovní stůl či stoly měly být umístěné co nejblíže k oknu. Tady jsou navíc vymyšlené tak, aby alespoň do určité míry působily i jako dělící prvek místnostiFoto: archiv firmy

Musí být na zakázku?

Nábytek na míru se volí vždy, když chcete něco trochu jinak, a sektorové výrobky vaše přání nedokážou splnit. „Postele se šuplíky a skříňkami – peřiňáky – jsou atypické v návrhu řešení, u okna přesně lícují s radiátorem. Od sebe je oddělují částečně uzavřené police. Hračky si děti ukládají do šuplíků pod postelemi, a z části do skříněk,“ ukazuje designér. Tyhle skříňky jsou vlastně tři v jednom: slouží jako úložný prostor, noční stolky i tepelná izolace.

V holčičím pokoji samozřejmě nechybí ani zrcadla. Mrkněte, tady se jich použilo rovných šest, a ačkoli jsou od sebe oddělená, dá se v nich vidět i celá postava. A to ocení malé i velké parádnice.

Foto: archiv firmy

Další milý detail: řada kruhových zrcadel. Najednou v nich lze vidět celou postavuFoto: archiv firmy

A jak vypadal váš dětský pokoj? Vzpomínáte na něj dodnes s radostí, nebo vás něco štvalo?

Reklama

Načítám