Hlavní obsah

Pokoj snů pro malou slečnu: Je krásný a vydrží až do dospělosti

Foto: Toto studio (12x)

Dominantu dětského pokoje pro malou slečnu představuje závěsné křeslo. Původně se uvažovalo o křesle, jež bude viset ze stropu, ten je však ze sádrokartonu, a proto se zvolilo jiné řešeníFoto: Toto studio (12x)

Reklama

Jak zařídit dětský pokoj tak, aby potomkovi sloužil nejen rok či dva, ale pomalu až do dospělosti? A přitom vypadal vkusně, byl praktický a líbil se také jeho „obyvateli“? Podívejte se!

Článek

Když se rodiče sedmileté slečny rozhodli rekonstruovat podkroví asi dvacet let starého rodinného domu, došlo i na proměnu dvou místností, které původně sloužily jako hostinský pokoj (21,68 m2) a pracovna, kam se vešel i rotoped a další věci (19,58 m2). A protože to prostory domu umožňují, stalo se z nich dívčí království.

Jde to i bez dveří

„Původně rodiče chtěli rozdělit prostor na aktivní (herna a pracovní stůl) a odpočinkovou zónu (spaní). Proto se vybourala část zdi mezi místnostmi, kam se plánovalo osazení zasunovacích dveří. Nakonec majitelé od tohoto záměru upustili, ostatně přidat je lze kdykoli v budoucnu,“ vysvětluje designérka Věra Tomíčková z Toto studia, která navrhovala proměnu i vybavení místnosti.

Foto: archiv firmy

Před rekonstrukcí šlo o dva podkrovní pokoje, které se spojily v jeden. Tento sloužil pro občasné přespání hostůFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Druhý pokoj před proměnou fungoval z části jako pracovnaFoto: archiv firmy

Co se tu změnilo

Kromě částečného bourání příčky došlo k zazdění jedněch dveří, další se posunuly. Řešily se nové radiátory, částečně elektroinstalace, k bodovkám ve stropě přibylo další osvětlení. Rovněž se přidával sádrokarton u pracovního stolu, čímž se „zabily dvě mouchy jednou ranou“ – vyjasnil se ne zrovna ideální roh (dvojí zkosení a ani úhel stropu nebyl vodorovně s podlahou) a do sádrokartonové příčky se zčásti zabudoval úložný prostor. Také se malovalo, tapetovalo, na původní plovoucí podlahu přišel nový koberec a řešil se nábytek.

Foto: archiv firmy

Přestože na plánku vypadá pokoj velkoryse, při jeho zařizování se muselo počítat se zkoseným stropem z obou stran. V nejnižším bodě mají stěny výšku 104 cm, v nejvyšším 256 cmFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Pohled do části pokoje, kde je dost místa na hry, ale také na učeníFoto: archiv firmy

Barvy ano, ale s mírou

Pokoj není laděný v princeznovském stylu schválně; záměrem bylo vytvořit nadčasový prostor, a přesto holčičí a hodně světlý. Z tohoto důvodu tu převažuje bílá a světlé krémová na koberci. „Mamince se líbily barvy, které by v náznaku připomínaly Provence (ale ne stylem vybavení), proto jsme chtěli zvolit fialkovorůžovou. A aby pokoj nepůsobil studeně, vybrali jsme tapetu s dívčím motivem akvarelových květin, kde se kombinují fialová, růžová i lososově oranžová,“ uvádí Věra Tomíčková.

Foto: archiv firmy

V místě za pracovním stolem se přidával sádrokarton, do něhož se instalovala dvířka, a tak se zpřístupnil jinak nevyužitý zkosený prostor na ukládání méně často používaných věcíFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Kvůli zkoseným stěnám se nábytek vyráběl na míru z matného laminaFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Zčásti ponechaná příčka pokoj rozděluje opticky i skutečně, a přitom nikde nevadí. Do budoucna do ní lze zabudovat posuvné dveřeFoto: archiv firmy

Tady se uvažuje dopředu

Místnost působí vzdušně nejen díky samotnému počtu metrů čtverečních; opticky ho zvětšuje zvolená kombinace barev a také šikovně řešené vybavení.

Foto: archiv firmy

Iluzi většího prostoru, než jaký ve skutečnosti je, napomáhají kromě barev na stěnách, bílých skříněk a světlého koberce také zrcadlové dveře u skříněFoto: archiv firmy

„Navíc dítko má možnost ukládat si sezonní a větší věci, třeba sportovní potřeby, do centrálních úložných prostor, takže nebyl důvod pokoj zahlcovat nábytkem, a tím ho zmenšovat. Nyní nabízí variabilitu – teď má holčička dost místa pro hry, a jak se budou měnit její zájmy, může se leccos přidat, třeba i piáno,“ usmívá se Věra Tomíčková.

Foto: archiv firmy

Pohodlné křeslo, ve kterém se dá skvěle lenošit nebo si číst, se hodí pro dítě v každém věkuFoto: archiv firmy

Zpátky k nábytku

Díky atypickému tvaru a zkosení po stranách by se do pokoje nevešel sektorový nábytek, proto se vyráběl na míru z lamina. „Za zmínku stojí kout pod šikminou u stolu – dvířka schovávají prostor o víc než metrové hloubce, kam se vejdou objemnější věci. Praktická je rovněž postel; kromě úložných prostor pod matrací nabízí další místo na dětské poklady v postranních skříňkách,“ ukazuje Věra Tomíčková.

Foto: archiv firmy

Kam se spoustou hraček? Za chvíli je uklidíte do šikovných skříněk u posteleFoto: archiv firmy

Světlo v tmách

Přestože je místnost dostatečně přirozeně prosvětlená (dvě balkonová francouzská okna, čtyři střešní), muselo se řešit světlo po setmění. Z celkového charakteru pokoje je zřejmé, že tady by jedno centrální světlo nedokázalo osvětlit celý prostor. Proto designérka navrhla sérii různých zdrojů. K původním bodovkám na stropě ze sádrokartonu se přidaly malé lampičky, LED lampa s RGB nastavením odstínu barvy a náladové osvětlení v podobně bezpečných elektrických svíček.

Foto: archiv firmy

K bodovému osvětlení na stropě přibyly lampičky a pěkně působí také elektrické svíčky u sedacího vaku. Na rozdíl od těch klasických nepředstavují žádné riziko a hodí se opravdu všudeFoto: archiv firmy

A jak jste zařizovali dětský pokoj u vás doma?

Reklama

Načítám