Hlavní obsah

Pomáda slaví 40. narozeniny! Víte o legendárním filmu vše?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný muzikál má tento měsíc výročí. Je to neuvěřitelných 40 let, co se poprvé objevil na plátnech kin, a zamilovaly si ho miliony diváků po celém světě. I dnes sklízí mezi mladými úspěch a kdo nikdy neviděl Pomádu, jako by nebyl!

Článek

Ani se nechce věřit, že už jsou to čtyři dekády, kdy svět poprvé spatřil roztančeného Johna Travoltu (64) po boku křehké Olivie Newton-John (69) v obklopení svých povedených kamarádů a kamarádek z Rydell High School. Rozhodli jsme se na ně zavzpomínat a přidali několik faktů, které možná neznáte.

Love story jako trám

Foto: Profimedia.cz

Sandy a Danny se poprvé setkají na pláži, poblíž které tráví oba prázdniny. Prožijí spolu letní lásku. Po prázdninách se musí rozloučit. Netuší ale, jak brzy se zase uvidí…Foto: Profimedia.cz

Film se točí kolem zamilované dvojice, která se poprvé setká během prázdnin na pláži a prožije spolu letní nevinný románek. Ale krásná, upjatá a počestná Sandy se s koncem prázdnin musí vrátit s rodinou do Austrálie, a tak se musí s romantickým a něžným Danny Zukou rozloučit.

Jenže Sandini rodiče změní plány, a tak nastupuje začátkem roku na střední školu Rydell High, kam chodí i Danny, a začnou se dít věci. On si hraje před svojí partou T-Birds na drsňáka a vůbec se nepodobá tomu klukovi, do kterého se Sandy v létě zamilovala. Smutnou dívku si vezme pod křídla slečna drsňák Frenchy, která zase patří do dívčí party Pink Ladies.

Foto: Profimedia.cz

Betty Rizzo, jedna z party drsňaček, slušňáckou Sandy nemusí, a tak si z ní často utahuje. Nakonec ale k sobě najdou cestuFoto: Profimedia.cz

Mezi tyto dívky ale moc nezapadá, a tak čelí posměškům ze strany Betty Rizzo, velitelky party. Danny se po chvíli vzpamatovává a snaží se měnit tak, aby se Sandy zase zalíbil, ale i ona se kvůli němu nakonec změní k nepoznání. Kromě hlavní dějové linky nás režisér seznamuje ještě s příběhem svérázné lásky mezi Kenickie a Betty Rizzo, nejisté Frenchy nebo Marty, která vždy a všude hledá dokonalou partii.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbeným místem obou partiček je podnik Frosty Palace, kde se všichni pravidelně po škole scházejíFoto: Profimedia.cz

Olivii si prosadil Travolta

I přes to, že byli všichni herci výrazně starší než jejich postavy, nepůsobí to nepřirozeně. Nejmladší z celého obsazení byl John Travolta, tehdy mu bylo 23 let. Jeho filmové partnerce 28 a například Betty Rizzo, kterou hrála Stockard Channing (74), slavila chvíli před natáčením své 34. narozeniny.

Na hlavní ženskou roli byly původně navrhovány herečky Carrie Fisher (†60), Susan Dey (65) nebo Deborah Raffin (†59), ale John byl okouzlen (nejen) hlasem Olivie, a téměř si její účast ve filmu vydupal.

Foto: Profimedia.cz

Před tím, než se ujali filmových rolí, hráli někteří v divadelní verzi muzikálu uváděného na Broadwayi, ovšem jiné postavy. Například John Travolta hrál v divadle KenickiehoFoto: Profimedia.cz

Před tímto mega úspěšným projektem si John Travolta zahrál jen v několika televizních nebo nízkorozpočtových filmech a ve snímku Horečka sobotní noci. Pár dní po jeho dotočení už byl na place Pomády a role Dannyho pak mladého, začínajícího Travoltu vystřelila do hollywoodského nebe.

Olivia byla už naopak známější country zpěvačkou, a i herce Stockard Channing a Jeffa Conaway (†60) na ulici běžně poznávali jejich fanoušci.

Dvojka byl propadák

Původně bylo v plánu udělat z tohoto kultovního broadwayského muzikálu animovaný film. Od tohoto nápadu se naštěstí ustoupilo a z filmu se stal nejúspěšnější a nejvýdělečnější muzikál dvacátého století.

Tvůrci měli v plánu natočit ještě minimálně tři pokračování. Dlouho se s tím otálelo, až v roce 1982 vyšla Pomáda 2. Hlavních rolí se ujali Maxwell Caulfield (58) a Michelle Pfeiffer (60), a byl to neuvěřitelný propadák. O další díly se už pak nikdo nepokusil.

Foto: Profimedia.cz

John se do písničky Greased Lightning natolik zamiloval, že ji přebral svému kolegovi. Dnes si nedokážeme představit, že by ji zpíval někdo jinýFoto: Profimedia.cz

Ze soundtracku filmu se stal fenomén. Písničky You´re the One That I Want a Hopelessly Devoted to You byly nominovány na Zlatý glóbus a poslední zmíněná taky na Oscara. Chytlavý song Greased Lightning měl původně zpívat filmový Kenickie, ale Travolta si ji u režiséra vyprosil.

Za málo peněz hodně muziky

Film se musel natočit v šibeničních termínech a s minimálním rozpočtem. Střední škola Rydell High je složená ze tří škol, v jedné se natáčely interiéry, v druhé hřiště a exteriéry, třetí pak posloužila k natáčení scén na pouti. Pouť byla ve městě jen jeden den, a tak to štáb prostě musel stihnout.

Foto: Profimedia.cz

Proměna Sandy všechny ohromila. Postavy na plátně i diváky. Olivia Newton-John pak, podle svých slov, přitvrdila i v reálném životě a zahodila image hodné holky od vedleFoto: Profimedia.cz

Role Teenage Angel byla původně nabídnuta Elvisi Presleymu (†42). Odmítl ji, ale jeho jméno ve filmu stejně zaznělo. Bylo to v písničce Look At Me, I´m Sandra Dee, kterou shodou okolnosti natočili v den, kdy Elvis zemřel.

Ultra úzké Oliviiny kalhoty z konce filmu jí museli kostyméři šít přímo na těle. Prý se v nich nedalo ani sednout.

Foto: Profimedia.cz

Obleky, nadýchané šaty a spousta barev – kostýmy byly opravdu úchvatné, ale všem v nich bylo děsné vedroFoto: Profimedia.cz

Při natáčení dechberoucího maturitního večírku a improvizované taneční soutěže utrpělo několik herců a komparzistů tepelný šok. Natáčelo se totiž čtrnáct dnů při 45 stupních Celsia.

Kterou ze scén filmu Pomáda máte nejradši?

Reklama

Související témata:

Načítám