Hlavní obsah

Pláč zaručen aneb Tohle jsou nejdojemnější filmové scény

Foto: Profimedia.cz

Český „Kolja“ dojal diváky až v Americe. V roce 1996 přivezl Oscara za nejlepší cizojazyčný filmFoto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte k lidem, kteří si rádi popláčou, pro jistotu hned vytáhněte kapesníky. Jen pouhá vzpomínka na scény některých filmů totiž dokáže slabším povahám vehnat slzy do očí. Tolik romantiky i smutku pohromadě se sejde málokdy. Tohle je osm scén, které diváky vždy zaručeně dojmou.

Článek

Připomeneme vám filmy, které si ženy chtějí pustit, když mají zrovna své dny a touží po jediném – zalézt si k televizi ve vytahaném pyžamu a tlustých ponožkách s kyblíkem zmrzliny. A naměkko z nich jsou i muži, i když to většinou nepřiznají.

Titanic (1997)

Foto: Profimedia.cz

Leonardo DiCaprio (44) a Kate Winslet (43) zůstali po natáčení dobrými přáteliFoto: Profimedia.cz

První v pořadí je klasika nad klasiky. Ona – dívka ze zámožné rodiny s dopředu nalajnovaným životem, a on – potulný malíř, který počítá každý dolar. Během pár hodin společně strávených na lodi je z toho láska velká jako Titanic. Na konci filmu by krokodýlí slzy neronil jen úplný necita a zatvrzelý cynik. Když něžná Rose volá na svého přimrzlého milého „Jacku, Jacku, Jacku“ a jeho zatím pomalu pohlcují temné hlubiny, divák cítí ledový oceán téměř na vlastní kůži.

Duch (1990)

Foto: Profimedia.cz

Demi Moore krátké vlasy slušelyFoto: Profimedia.cz

O lásce doslova až za hrob je počin s hvězdami Patrickem Swayzem (†57), Demi Moore (56) a Whoopi Goldberg (63). Ikonická milostná scéna u hrnčířského kruhu dokáže u sledujících vzbudit podobnou náladu na milování jako u protagonistů filmu. Poslední rozloučení Molly s duchem jejího přítele, než se definitivně vydá na druhý břeh, zaručeně propláčete. Přes slzy ani netrefíte do ložnice.

Forrest Gump (1994)

Foto: Profimedia.cz

Matku Forresta Gumpa si zahrála herečka Sally Field (72)Foto: Profimedia.cz

Říct poslední sbohem dvěma největším láskám svého života musel i Tom Hanks (62) alias bezelstný Forrest Gump ve stejnojmenném filmu. Nejprve nemoci podlehne jeho matka (na snímku) a poté i přítelkyně Jenny, se kterou se během své životní poutě scházel a zase rozcházel. V závěrečném monologu u hrobu Jenny vypráví Forrest své zesnulé o tom, jak se daří jejich synovi, i o tom, jak moc mu chybí.

Zelená míle (1999)

Foto: Profimedia.cz

Vězně Johna Coffeyho ztvárnil Michael Clarke Duncan (†54). Herec zemřel před šesti lety na infarktFoto: Profimedia.cz

Tom Hanks má štěstí na úspěšné snímky. Zahrál si i v dalším z pokladů světové kinematografie, tentokrát vězeňského dozorce. Ani v tomto filmu není o smutné scény nouze a lidé se sklony k depresím by se na něj raději neměli dívat vůbec. Postupně se ukazuje, že vězeň John Coffey odsouzený za vraždu dvou dívek k trestu smrti, je dost možná nejen chlapíkem velké postavy, ale i velkého srdce. Smrt si nakonec přeje sám, protože nechce žít v tak krutém světě.

Armageddon (1998)

Foto: Profimedia.cz

Na filmovém plátně spolu měli milostný vztah herečka Liv Tyler (41) a herec Ben Affleck (46)Foto: Profimedia.cz

I u tohoto snímku vám nejspíš vytryskne vodopád slz. I když se může zdát, že na kosmické výpravě není nic romantického ani dojemného, režisér Michael Bay (53) spolu se skupinou scenáristů tento omyl vyvracejí. Dojemné je nejen romantické shledání dvou zamilovaných, ale také loučení dcery a otce, který se rozhodl dát přednost záchraně planety Země před vlastním životem.

E. T. – Mimozemšťan (1982)

Foto: Amblin - Universal / DR, Profimedia.cz

Elliot alis Henry Thoma se věnuje herectví i hudběFoto: Amblin - Universal / DR, Profimedia.cz

Srdceryvnými momenty se to hemží i v díle „E. T. – Mimozemšťan“. Mistrovský kousek režiséra Stevena Spilberga (71) o přátelství desetiletého chlapce Elliota s jedním z obyvatelů vesmíru je stařičkým kouskem z roku 1982. Divák je svědkem asi nejsmutnějšího loučení na filmovém plátně vůbec. E. T. se totiž vrací domů a svého nového kamaráda musí nechat na Zemi.

Kolja (1996)

Foto: Profimedia.cz

Františka si zahrál Zdeněk Svěrák (82) a role Kolji se ujal Andrej Chalimon (28)Foto: Profimedia.cz

Za Českou republiku padl výběr na oscarového Kolju o zprvu nechtěném shledání, které přeroste ve vzájemné sympatie postaršího violoncellisty Františka a malého ruského chlapce jménem Kolja. Když si po nějaké době zvyknou jeden na druhého a sžijí se, přichází poslední „ahoj“ na letišti, kde si chlapce vyzvedne matka Naděžda, a odváží ho do Ruska. Radost z konce komunismu tak částečně překrývá smutek.

Než jsem tě poznala (2016)

Foto: Profimedia.cz

Hlavní postavy filmu si zahráli Emilia Clarke (32) a Sam Claflin (32)Foto: Profimedia.cz

Příběh prostořeké dívky s netradičním módním vkusem jménem Louise a ochrnutého mladíka Willa zpočátku budí dojem, že skončí happy endem. Jenže jeho vyvrcholení zaskočí i otrlého diváka. Na konec filmu, který vám tu nebudeme prozrazovat, si připravte raději celé balení kapesníčků, budete je potřebovat.

A jaké filmy zaručeně rozpláčou vás?

Reklama

Související témata:

Načítám