Hlavní obsah

Ponížení od partnera bolí. Odpustit mu, nebo nedělat kompromisy?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Ponížení od partnera bolí hodně, ale je jen na vás, co mu dovolíteFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Totálně vás ponížil. Zaútočil na vaše slabé místo, o němž ví jen on. Možná dokonce na veřejnosti. Vám je teď bídně a přemýšlíte, zda tuhle zradu milovanému muži odpustit a jak to celé vůbec přežít.

Článek

Tohle ponížení může mít mnoho podob. Mohl vás veřejně podvést a svým záletem se v podstatě chlubit, mohl vás ošklivě urazit na večírku s přáteli, kteří toho byli svědkem. Nebo se to odehrálo doma v soukromí, ale řekl něco, co opravdu bolí, protože je to útok na vaši největší slabinu, s níž jste se svěřila jen jemu. Protože jste mu plně důvěřovala.

Jak na tohle ponížení partnerem reagovat? Odpustit mu? A jak se z něj vzpamatovat?

Proč to tak bolí?

Kdyby tohle udělal někdo jiný, nejspíš by vás to tak nezasáhlo. Když vás ale poníží nejbližší člověk, muž, kterého milujete a věříte mu, je to velká bolest. „Často ženy cítí potupu a trápí je pocit méněcennosti. Dokonce žena může mít i pocit, že partnerovo chování je v pořádku, že ona sama udělala něco špatně,“ říká vztahová koučka Hana Wolf ze Školy pro ženy.

Je to vlastně takový obranný mechanismus, raději vinu vezmete na sebe, než byste si přiznaly, že váš milovaný partner byl schopen něčeho tak zlého.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Odpouštět stále dokola se nevyplácíFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Hodně žen tak v záchvatu bolesti není vlastně schopno dát partnerovi jasně najevo, že takhle se k nim chovat nesmí. Uzavřou se do svého trápení, nevzmůžou se na odpor a pomalu přesvědčí samy sebe, že to byla jejich chyba, že muže vyprovokovaly, zasloužily si to a podobně.

Výsledkem je, že potlačují sebe, snaží se partnera „znovu nenaštvat“, ale protože mu nedaly najevo, že takhle se k nim chovat nesmí, on v tom pokračuje. „Přitom mnohdy není potřeba žádných velkých výlevů. Někdy namísto křiku a hádek stačí chladné oznámení typu ,tak tohle už ne´,“ tvrdí Hana Wolf.

Odpustit?

Obecně platí, že víc než o něho jde o vás. Přesněji řečeno o vaši sebeúctu. „Žena, která si je vědoma své vlastní hodnoty, žádné ponížení od partnera tolerovat a odpouštět nemusí. Pěstuje totiž vždy jen takové vztahy, které jsou založeny na vzájemné rovnosti, lásce a respektu,“ říká vztahová koučka Hana Lustíková.

Samozřejmě ale vztahy nejsou černobílé, a tak záleží na konkrétní situaci, na tom, v jakém rozpoložení váš parter byl (byl třeba sám ve stresu, prožívá špatné období v práci a podobně?), zda to učinil poprvé, nebo je to opakované, a zda si svou chybu sám uvědomil a je mu to upřímně líto.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Každý má právo na lásku, úctu a respektFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Neomlouvejte ho!

Pokud vás tedy partner neponižuje třikrát do měsíce, není nejspíš hned nutné se rozcházet a dělat nezvratná rozhodnutí. Ale zapomeňte na věty typu „on za to nemůže, nemyslel to tak“ nebo „kdybych nebyla tak protivná, neřekl by to“. „Pokud se někdo hrubě dotkl vaší důstojnosti, přestaňte ho omlouvat, jinak se brzy ocitnete v kolotoči urážka, omluva, urážka, omluva,“ varuje Hana Wolf.

Není ani od věci zeptat se sama sebe, proč vás zrovna tohle tolik zranilo. Proč je to vaše slabé místo. „Buď na něm zapracujete a posílíte ho, nebo přijmete, že taková jednoduše jste, a nemusíte nikomu nic vysvětlovat. Nikdo nemá právo vás ponižovat. Druzí s vámi budou mluvit tak, jak vy sama dovolíte,“ dodává Hana Wolf.

Stanovte hranice

Jakmile si tyhle věci ujasníte, stanovte hranice. Dejte partnerovi jasně najevo, kde už je zakázaná zóna, kam už prostě nesmí. Nikdy! A pokud se bude situace opakovat, nedělejte ústupky, neomlouvejte ho a už mu neodpouštějte. Jednou mohl chybovat, pokud jste mu ale jasně vysvětlila, jak vás to bolí, měl by to respektovat.

„Partneři by neměli dělat ve vztahu kompromisy. Proč tolerovat ponižování a podvody? Na světě je dost čestných mužů, tak na co pěstovat vztah s buranem, který nerespektuje vaši hodnotu?“ dodává Hana Lustíková.

Stalo se vám někdy tohle? Ponížil vás nějaký muž?

Reklama

Načítám