Hlavní obsah

Mlýnky? Znovu jsou IN!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mleté maso má v kuchyni široké použitíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Říkáte si, kdo v moderní době ještě mele maso doma na mlýnku? Ale než mlýnky odsoudíte coby historické relikvie, řekněte si nahlas slovo tataráček, karbanátek... Zkrátka skvělé pochoutky pro silvestrovskou party. A to vše z čerstvě umletého masa...

Článek

Důvody pro mlýnek

Uznejte, že slova jako tataráček nebo karbanátek zní moc pěkně a ještě lépe pak ony pochoutky chutnají. Každý dobrý kuchař vám ale potvrdí, že čerstvě mleté maso je zárukou, že karbanátky budou šťavnatější, sekaná voňavější.

V době, kdy obědváme polévku „z pytlíčku", večeříme instantní těstoviny a pečeme perník „z prášku", vypadá možná mletí masa trochu předpotopně, ale mluví pro ně i některé zkušenosti s kvalitou a čerstvostí masa v chladicích boxech obchodních řetězců. A tak není divu, že naši západní sousedé už znovu přišli mlýnkům na chuť a současný trend velí - do dobře vybavené kuchyně zkrátka mlýnek patří.

Namlsali jsme vás? Jestliže ano, vězte, že výběr je velký. Na trhu jich je dost - samostatných i těch, které jsou součástí kuchyňských robotů. Je pravdou, že nejsou zrovna levné, pokud chcete opravdu kvalitní „kousek", ale jistě pak vydrží hodně dlouho!

Tlačit, nebo točit?

Můžete si vybrat z bohaté nabídky mlýnků - a můžete hned v začátku rozhodnout, zda „pojedete" na elektřinu, nebo budete zcela tradičně točit klikou. V prvním případě se jistě tolik neunavíte, namelete toho víc a v kratším čase. Výhodou je také to, že elektrické mlýnky nemusíte upínat k desce stolu nebo linky. Mají neklouzavé nožičky.

V obou případech se vám dostane víc než jeden kotouč, který určí, jak jemně umleto budete mít. K tomu můžete mít i praktický plnič klobásek - což v době zabijaček může hospodyňka na venkově ocenit...

Výrobci také pamatovali na pohodlné čištění. K většině mlýnků je přibalen i čistič, který dosáhne i do jejich útrob. Docela praktické je vyptat se na metodu čištění už při nákupu - aby nakonec netrvalo déle než celé mletí.

Návod na obsluhu mechanického mlýnku asi netřeba ani číst. U těch elektrických se naopak vyplatí číst hned dvakrát pasáž o bezpečnosti práce a zásadách, které zabrání tomu, aby se přehřál jeho výkonný motor. A dojde-li k tomu, pak nejdůležitější je funkce zpětného chodu - pokud se uvnitř mlýnku něco „šprajcne" - a pojistka, která běh motoru zastaví.

Foto: Eta

K mlýnku Eta dostanete různé nástavceFoto: Eta

Rozhoduje síla

Pamatujete si, jakou sílu jste potřebovala k namletí masa na jednu sekanou? Tak jistě uvěříte, že motor mlýnku musí mít pořádný výkon - alespoň 250 - 450 W, ale ty opravdu výkonné jdou přes 1000 W.

Abyste měla s mletím co nejméně práce, měla by být plnicí nádoba co největší a k dispozici byste měla mít i pěchovátko, kterým maso natlačíte k mlecím nožům.

A jen na okraj - některé mlýnky mají ve výbavě i nástavce, díky kterým připravíte ovoce na džem či marmeládu...

Reklama

Načítám