Hlavní obsah

Poslední tanec krásných víl

Foto: Pavel Hejný

Nikola MárováFoto: Pavel Hejný

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak přiblížit dětem tak vznosné umění, jako je balet? Vezměte je do Národního divadla na pohádku! Máte ale už poslední příležitost. Pohádkový příběh La Sylphide/Napoli zatančí soubor v této sezoně naposledy. Učarují nádherné víly mladíka Jamese svým lehounkým tancem?

Článek

Společně se vydáme až do 19. století. Tehdy totiž dánský choreograf August Bournonville, dobrý přítel pohádkáře Hanse Christiana Andersena, zkomponoval choreografii k baletu La Sylphide/Napoli. Unikátní díla z roku 1836 jsou obvykle uváděna společně - inscenace má tedy dvě části.

Tou první je příběh skotského prince, kterého okouzlí nádherná víla Sylphida. Ve druhé části pak diváci budou svědky bujaré veselice z neapolského venkova z třetího dějství baletu Napoli. Tam mladý rybář díky své víře a statečnosti dokáže získat zpět svou milovanou dívku. Obě baletní choreografie se zachovaly přímo tak, jak je zkomponoval sám Bournonville v 19. století. Proto zhlédneme představení přesně takové, jak ho předvedl Bournonvillův taneční soubor před královskou rodinou.

Foto: Pavel Hejný

Tanečníci se vypořádali s jinou technikouFoto: Pavel Hejný

Je to romantický příběh plný ladných kroků, třepotání dlouhých tylových sukní a svižného tance za doprovodu orchestru Národního divadla. Tanečníci a tanečnice Národního divadla zvládli obtížnou starší taneční techniku a archaická gesta opravdu skvěle. V hlavních rolích spatříme sólisty baletu Národního divadla - Nikolu Márovou, Adélu Pollertovou, Ivannu Ollyenkovou či Michala Štípu.

Pohádkový příběh vás zcela pohltí. Nalaďte se na romantickou vlnu a vychutnejte si poslední představení nádherného baletu z 19. století.

A. Bournonville: La Sylphide/Napoli Balet - Národní divadlo Tančí: Nikola Márová, Adéla Pollertová a další 19. dubna od 15.00 a 19.00

Reklama

Související témata:

Načítám