Hlavní obsah

Postavili si vilu snů. Připomíná luxusní jachtu!

Foto: Lina Németh pro Prodesi

Galerie a vysoké stropy jsou ozdobou obývací části domuFoto: Lina Németh pro Prodesi

Reklama

Nudná, studená a neosobní – myslíte si, že to jsou ta správná slova pro moderní architekturu? Omyl! Tento dům, který se může srovnávat s nejlepšími a nejslavnějšími funkcionalistickými vilami, vás přesvědčí o opaku. Majitelé si tak splnili sen o krásném a moderním bydlení plném světla. A také o domě, kde se bydlí levně. Podívejte se.

Článek

Dřevostavba nedaleko Prahy zaujme už zvenku svými „převrácenými“ dispozicemi, které vám možná budou připomínat zámořský parník. Masivní první patro je větší než přízemí, což domu dodává na zajímavosti. Nejde však pouze o ozdobu, ale o velmi účelný prvek. Vzniká tak přirozené a nenápadné zastínění prosklených přízemních místností.

Z obýváku rovnou na terasu

Tato dřevostavba okouzlí nejen vzhledem, ale i nízkými náklady na provoz, jde totiž o nízkoenergetický dům. Díky dvanácticentimetrové vrstvě minerální tepelné izolace, která je standardní součástí konstrukce, má dům zhruba o dvacet pět procent lepší izolační vlastnosti, než požaduje norma. Tím zcela zásadně klesají i náklady na vytápění, která jsou o několik tisíc korun nižší než v jiných novostavbách.

Foto: Lina Németh pro Prodesi

Mohutnější patro dodává domu podobu luxusní jachtyFoto: Lina Németh pro Prodesi

Dům s užitnou plochou 141 metrů čtverečních a dispozicemi 5 + kk ze strany do ulice vypadá jako „normální“, stavba tady dostala uzavřenější podobu s menším množstvím oken. „Prostor do zahrady, která má ideální orientaci na jihozápadní stranu, jsme naopak maximálně otevřeli a zvolili sem velká okna, která propojují interiér se zahradou,“ vysvětluje autor tohoto domu, Václav Zahradníček ze společnosti Prodesi. Terasy ladí i s dřevěným obkladem z palubek, který zdobí zvenku přízemí domu. V prvním patře ji pak střídá klasická bílá omítka, která navazuje na tradici funkcionalistických staveb, kterých je v okolí dost.

Foto: Lina Németh pro Prodesi

Do velké kuchyně je ostrůvek ideálníFoto: Lina Németh pro Prodesi

Galerie, kde se můžete kochat

Zajímavé a krásné řešení však nabízí i interiér. „Zde je nejvýraznějším prvkem otevřená galerie v prostoru nad jídelnou, která zasahuje z přízemí až do prvního poschodí,“ říká Václav Zahradníček. Dům je rozdělen na veřejné přízemí a soukromé první patro.

Foto: Lina Németh pro Prodesi

Netradiční výklenek v lince připomíná lodní plachtuFoto: Lina Németh pro Prodesi

Téměř čtyřicet metrů je vyhrazeno pro propojený obývací pokoj s jídelnou a kuchyní. A stejně jako jinde v domě, nadčasovou a neutrální kombinaci dřeva a bílé zde doplňuje několik výrazně barevných doplňků. Jejich množství v celém domě byste však spočetly na prstech rukou, a stávají se tak opravdovým doplňkem a ozdobou interiéru.

Foto: Lina Németh pro Prodesi

Jídelní židle dodávají interiéru barevný akcentFoto: Lina Németh pro Prodesi

Zajímavé řešení najdete i v kuchyni: připomíná vám dům parník? Pak zde si přijdou na své milovníci plachtění. Kuchyňská sestava má ve velkém prostoru tolik oblíbené ostrůvkové dispozice, přičemž část u stěny dostala podobu velké vestavěné skříně, a tudíž nabízí opravdu hodně úložných prostorů. Kromě nich se sem ještě vešla vestavěná chladnička s mrazničkou, trouba a vedle ní malá odkládací plocha – výklenek ve skříňce dostal trojúhelníkový tvar a připomíná plachtu. Do ostrůvku je zasazené jak mycí centrum, tedy dřez s myčkou, tak varná deska.

Foto: Lina Németh pro Prodesi

Dva svislé sloupy a mezi nimi natažené lano oddělují kuchyňskou a obývací částFoto: Lina Németh pro Prodesi

Na kuchyň navazuje oválný jídelní stůl ze světlého dřeva se šesti židlemi ve výrazných pastelových barvách. A rozhodně se zde vyplatí zvednout hlavu vzhůru a zkouknout červený lustr a prostor nad ním. Právě zde je výška stropů shodná s celkovou výškou domu.

Foto: Lina Németh pro Prodesi

Za těmito dveřmi se skrývají dva dětské pokojeFoto: Lina Németh pro Prodesi

Dva masivní dřevěné sloupy a mezi ně křížem natažené ocelové lano a dřevěný obklad stěn poměrně jasně, přitom na pohled nenápadně oddělují kuchyň od obýváku. Obklady zde nejsou jen tak pro nic za nic, nejenže jde v současnosti o velmi módní prvek – už minulý týden jste se dozvědeli, že Obklady stěn jsou zpátky! – ale také se tudy vstupuje na navazující terasu, kde jsou palubky použité také.

Foto: Lina Németh pro Prodesi

Prostor otevřený až ke střeše působí impozantněFoto: Lina Németh pro Prodesi

Samotné zařízení obývací části je jednoduché. Dominuje mu pohodlná černá pohovka umístěná naproti televizi.

V přízemí se ještě nachází pracovna, praktická technická místnost hned vedle vstupu a samostatná toaleta doplněná umývátkem.

První patro plné komfortu

Když vystoupáte po schodech do prvního patra, dostáváte se do soukromé části domu. Majitelé sem ale jen tak někoho nepustí a v ložnicích ani nedovolili fotografovat. Jejich zařízení, stejně jako cena, tak zůstávají tajné. Ale už půdorys potvrzuje, že při řešení tohoto prostoru se přemýšlelo. Prostor kolem schodiště využil architekt na úložné prostory, a tak zde najdete jak otevřenou knihovnu, tak uzavřené skříňky.

Foto: Lina Németh pro Prodesi

Koupelna rodičů dává vybrat, zda se chcete koupat ve vaně, nebo jen sprchovatFoto: Lina Németh pro Prodesi

Vpravo od schodiště se nacházejí dva dětské pokoje. Každý má sice vlastní vstup, ale navzájem jsou propojené koupelnou a šatnou, která se nachází uprostřed mezi nimi. Potomci zde mají k dispozici vanu, umyvadlo i toaletu. A stejný komfort si užívají i rodiče. Ti zde obývají doslova byt v bytě. Patnáctimetrovou ložnici totiž doplňuje osmimetrová šatna a koupelna o velikosti více než sedm metrů čtverečních poskytla prostor na vanu, sprchový kout, dvě umyvadla i toaletu.

Foto: Lina Németh pro Prodesi

I zde je zachována nadčasová kombinace bílé barvy a dřevaFoto: Lina Németh pro Prodesi

Líbí se vám dům samotný, nebo byste ocenili hlavně úložné prostory, které zde mají jeho obyvatelé k dispozici?

Reklama

Načítám