Hlavní obsah

Potraviny, které umí zatočit s celulitidou

Foto: thinkstock

Věděli jste, že ananas brání tvorbě celulitidy?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomerančová kůže – nenávidíte ji a do boje s ní investujete nemalé peníze? Nyní pro vás máme naprosto levné řešení: zkuste se celulitidy zbavit, nebo ji alespoň eliminovat zdravými potravinami.

Článek

Celulitida postihuje spoustu žen bez ohledu na jejich obvod pasu nebo sportovní nasazení. Vznik celulitidy do značné míry ovlivňují geny, věk a hormony. „Mezi faktory, které dokážete ovlivnit sami, patří ochablý krevní oběh a oběh lymfy. Pokožka kvůli špatné cirkulaci ztrácí elasticitu, dochází k zadržování toxinů a tekutin a také k nerovnoměrnému ukládání podkožního tuku – výsledkem je tvarohový vzhled kůže,“ říká dermatoložka Vlasta Šantrůčková.

Jak na to?

Než se rozhodnete pro drahé procedury, zkuste vsadit na přírodní cestu a zařaďte do jídelníčku správné potraviny. Výživový poradce Barbora Šístková uvádí, že „například česnek uvolňuje cévy, ředí krev a zlepšuje krevní oběh. Stejně tak cibule. A jsou i další potraviny, které podporují kardiovaskulární a lymfatický systém.“ Zkuste třeba tyhle:

Slunečnicová semínka

Malá jadérka obsahují vitamin E, draslík, zinek a selen, ale také vitamin B6, který pomáhá metabolizovat bílkoviny a posílit pojivové tkáně. Jako přírodní diuretikum eliminuje přebytečnou vodu a nadýmání, které dělají celulitidu viditelnější. Zkuste přidat polévkovou lžíci slunečnicových jader do zeleninového nebo ovocného salátu, do jogurtu nebo je jezte jen tak samotná.

Foto: thinkstock

Chilli papričky mají vliv i na hubnutíFoto: thinkstock

Chilli papričky a kajenský pepř

Kapsaicin, hlavní složka kajenského pepře a chilli papriček, může pomoci při hubnutí: jeho termogenní efekt zvyšuje rychlost, kterou tělo spaluje energii. Pikantní jídlo může poskytnout dočasné zrychlení metabolismu – asi o 8 procent více, než je obvyklé. Jíst kořeněná jídla také zvyšuje pocit sytosti. Chilli papričky jsou i dobrým zdrojem vitaminů C, E, B6 a draslíku.

Zázvor

V boji s celulitidou může být váš lék zázvor! Používá se po celá staletí, funguje jako přírodní detoxikace, potlačuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus. Také podporuje trávení a zlepšuje krevní oběh – to vše může pomoci tělu zbavit se celulitidy. Každý den si připravte šálek zázvorového čaje, nejlépe z několika plátků čerstvého zázvoru přelitého horkou vodou. O dalších zázracích zázvoru se dočtete v článku Zázvor: Zbaví vás migrény, nachlazení a zlepší chuť na sex!.

Foto: thinkstock

Zázvor má hned několik zázračných účinkůFoto: thinkstock

Ananas a papája

Obsahují silné trávicí enzymy bromelin a papain, které štěpí proteiny, stimulují produkci kolagenu, a tak brání tvorbě celulitidy. Na svačinu pokrájejte čerstvý ananas a papáju, doplňte kopečkem tvarohu a posypte slunečnicovými semínky. Jindy zkuste mixovanou tropickou snídani, takzvané smoothie ze směsi 1 šálku papáji a 3/4 šálku neslazeného kokosového mléka. Ozdobte trochou strouhaného kokosu. Ženy v Bali vydlabou dužinu papáji a krouživými pohyby jí masírují kůži na stehnech a na zadečku.

Skořice

Koření plné antioxidantů, které zvyšuje krevní oběh, zlepšuje elasticitu kůže. Jen půl lžičky je vše, co potřebujete, abyste využili všechny výhody skořice! Posypejte skořicí ovesnou kaši, cereálie, přidejte ji k čajové směsi i do jogurtu. Kapučíno bez skořice? Už nikdy!

Tak co tomu říkáte? Znáte jednodušší způsob jak se zbavit celulitidy?

Reklama

Načítám