Hlavní obsah

Hitparáda potravin pro vaši krásu!

Foto: thinkstock

Vaší kráse pomůže kvalitní kosmetika, ale i příroda. Věřte, že vitaminy a další látky dokážou zázraky!Foto: thinkstock

Reklama

Buráky, losos nebo špenát, to jsou potraviny, které vám pomohou vypadat lépe. Jak účinkují a jak je použít, najdete právě tady!

Článek

Máte ochablou kůži nebo vám padají vlasy? Nemusíte hned volit speciální doplňky stravy nebo léčebné kúry, existuje daleko prostší a levnější řešení. Zaměřte se na zdravé potraviny s obsahem těch látek, které vám přidají na kráse.

Vlasy: Arašídy

Tajemství krásy:Tyto luštěniny jsou bohaté na zdravé tuky a vlákninu a živiny. Jednou z nich je vitamin B a jeho nedostatek může za padání vlasů.

Jak na to:Hrstku nesolených buráků si berte jako rychlé občerstvení nebo si k snídani namažte celozrnné sušenky arašídovým máslem. Pozor, arašídy jsou kalorické, tak to nepřehánějte.

Alternativy: Avokádo i žampiony obsahují vitamin B5 (kyselina pantotenová) a pracují pro lesk vlasů.

Zuby: Losos

Tajemství krásy: Vitamin D je důležitý pro silné a zdravé zuby – losos ho má dost! Stomatolog Josef Hájský tvrdí, že „adekvátní příjem vitaminu D je spojen se zdravými zuby a snížením výskytu zubního kazu.“

Jak na to:Filety z lososa opečte z obou stran v pánvi na másle. Na talíři zakápněte citronem. Podávejte s rozpečenou bagetou a bylinkovým máslem.

Alternativy: Přírodní a tvrdé sýry obsahují fosfor a vápník, díky nimž jsou zuby zdravé. Sýry chrání před kyselým prostředím v ústech a jejich bílkoviny stimulují produkci slin.

Foto: thinkstock

Losos obsahuje množství vitaminu D, takže se budete moci pyšnit zdravým chrupem, chřest je přírodní diuretikumFoto: thinkstock

Rty: Brokolice

Tajemství krásy: Záruka hladkých rtů. Za popraskané rty může obvykle nedostatek riboflavinu (vitamin B2) ve stravě.

Jak na to:Brokolice je vynikající vařená v páře, restovaná na olivovém oleji, pečená s česnekem nebo přidaná do polévky a dušených pokrmů.

Alternativy: Zdrojem riboflavinu jsou také jogurt, sójové boby a mandle.

Střeva: Chřest

Tajemství krásy: Zařaďte pár tyček chřestu do jídelníčku a nebudete se cítit jako balon. Chřest působí jako diuretikum, pomáhá tělu zbavit se přebytečné vody.

Jak na to:Nejlepší je vařený v páře a lehce politý olivovým olejem s citronem. Zkuste i pečený a posypaný praženými mandlemi.

Alternativy: Prospěšné pro střeva jsou probiotické nebo prebiotické potraviny – kefír a jogurty, česnek a pórek.

Zadeček: Špenát

Tajemství krásy: Kromě jiných vitaminů a minerálů obsahuje stopový prvek silicium, který zpevňuje a zvyšuje elasticitu kůže.

Jak na to: Získejte všechny živiny a jezte špenát syrový. Zkuste lehký salát podle odbornice na studenou kuchyni paní Heleny Brabcové: „Promíchejte špenátové listy s praženými ořechy, nakrájenými jablky, kouskem nivy a zakápněte olivovým olejem.“

Alternativy: Brambory, hroznové víno, květák.

Foto: thinkstock

Látky obsažené v syrovém špenátu podporují elasticitu kůžeFoto: thinkstock

Nohy: Okurky

Tajemství krásy: Salátovky obsahují více než 90 procent vody a ve slupce vitamin E a kyselinu křemičitou, která zpevňuje cévy, což nohám jistě prospěje. Okurky jsou zároveň hydrátem celého těla a zlepšují krevní oběh.

Jak na to: Okurky jsou chutné samy o sobě jako lehká svačina nebo příloha k obědu. V létě vás osvěží studený okurkový salát.

Alternativy:Špenát a potraviny bohaté na vitamin C fungují pro zpevnění kůže na nohou.

Kůže: Šípek

Tajemství krásy: Je nabitý vitaminem C, který přispívá k syntéze kolagenových vláken. Jeho vyšší příjem znamená menší výskyt vrásek.

Jak na to: Šípky můžete použít čerstvé, sušit je nebo připravit marmeládu či víno. Vždy z nich nejdřív odstraňte vnitřní chloupky.

Alternativy: Tropické ovoce bohaté na vitamin C – granátové jablko, ananas a papája.

A teď vy: znáte jednodušší způsob, jak být krásné?

Reklama

Načítám