Hlavní obsah

Potraviny, kterým byste se ve vedrech měli vyhnout

Foto: Profimedia

V létě se vyhněte zmrzlině i velmi sladkému ovoci. Proč? To se dozvíte v našem článkuFoto: Profimedia

Reklama

Patří k vašemu létu neodmyslitelně zmrzlina, ale také večery s grilováním? Asi vás překvapí, že právě tohle byste si měli v horku odpustit!

Článek

Když je vedro k padnutí, máte možná také pomyšlení spíš na nějaký hodně studený nápoj než na to, co si dát k jídlu. Mnohdy to tedy končí tím, že se živíte „po studenu“, tedy hlavně zeleninou, ovocem, saláty… a večer, když se ochladí, hodíte jen tak něco lehkého na gril. Možná vás překvapí, že to nemusí být ani zdravé, ani ideální pro to, jak vaše tělo bojuje s horkem.

Co z letního jídelníčku raději vyloučit? Některé potraviny se nehodí proto, že v důsledku tělo ještě víc zahřejí. Jiné zas příliš zatěžují a oslabují imunitu, které je zapotřebí právě pro boj s teplem.

Česnek a paprika

Dát si kořeněné jídlo, hlavně to pálivé, znamená se většinou i dost zapotit. Některé druhy koření vás zahřejí a tělo se snaží ochladit. Platí to o chilli, pepři, česneku, paprice, kari, kurkumě a sušeném zázvoru.

Grilované maso

V potravě se energie posiluje pečením, pražením, ale i grilováním, takže všechny tyto druhy tepelné úpravy byste měli nechat na chladnější dny nebo roční období, protože vás zahřívají. „Když už se grilování nechcete vzdát, tak byste měli dát pozor na to, aby maso bylo dostatečně propečené. Jinak riskujete navíc možné střevní problémy,“ varuje Mgr. Lada Nosková z Diet Planu.Pro léto se hodí ideálně syrová strava, nebo jen co nejrychlejší tepelná úprava. Pokud se bez grilování neobejdete, zvolte vhodný druh masa, kterému i taková postačí.

Foto: Profimedia

Grilování bohužel není nejvhodnější letní úpravou masaFoto: Profimedia

Sycené studené nápoje

Pitný režim je zvlášť v teplém počasí nutný, ale lepší je volit nesycené nápoje. „Oxid uhličitý má negativní dopad na sliznici žaludku – přispívá k tvorbě vředů. Nápoj s ním vám přijde osvěžující, protože se oxid uvolňuje v ústech. Pokud se jich neumíte vzdát, doplňte je těmi neperlivými tak, aby právě ty nesycené byly v převaze,“ radí výživový specialista Ing. Martin Škába.

V horku se vyvarujte pití i studených nápojů. „Organismus si je musí ohřát na svou teplotu, a to je velmi zatěžující. Navíc vystavují tělo šoku při střídání chladu a tepla,“ dodává Martin Škába (více ve článku 4 nejčastější chyby, které dělají lidé ve vedrech!)

Sladkosti a zmrzlina

„Sladkosti ochuzují tělo během trávení o živiny, jako jsou minerály, vitaminy a enzymy. Poškozují také rovnováhu v gastrointestinálním traktu a podporují rozvoj patogenních bakterií ve střevech, což má velmi negativní dopad na imunitu,“ varuje Ing. Škába. Právě silnou imunitu, zvlášť v létě, potřebujete, abyste se vyrovnali s náporem vedra.

Mezi nevhodné sladkosti ale patří bohužel i zmrzlina. Ta kvalitní, tedy z mléka, škodí nejen jako sladkost, ale i proto, že zahleňuje a připravuje organismus o vitalitu a cítíte se po ní unavení. A opět, když sníte něco studeného, donutíte tělo, aby se začalo ohřívat a teplotu vyrovnalo. Důsledkem konzumace zmrzliny tedy není osvěžení, ale naopak zahřátí.

Foto: Profimedia

Víte, že vás zmrzlina vlastně ohřeje?Foto: Profimedia

Sladké ovoce

„Pro léto doporučuji větší množství syrové a lehce upravované zeleniny, která může být základem hlavních jídel, na svačinky ovoce anebo jogurtové a ovocné koktejly,“ radí poradkyně zdravého životního stylu Margit Slimáková. Vynechejte ale nejsladší druhy ovoce, jako jsou broskve, maliny, ale i datle. Platí pro ně to samé, jako pro sladkosti – tedy v důsledku snižují imunitu, potřebnou pro boj s teplem, nebo střídáním tepla a chladu klimatizovaných prostor.

Skvělou variantou konzumace ovoce a zeleniny jsou smoothie. „Můžete do nich přidat ořechy, semínka, ale i kokosové nebo rýžové mléko. Je to lahodné, ale i osvěžující,“ radí Ing. Škába.

Na co máte chuť v opravdu horkém dni? Napište nám, co vás nejvíc osvěží.

Reklama

Načítám