Hlavní obsah

Požádal vás o ruku, ale vy jste řekla ne? Víme, jak to poznamená váš vztah

Foto: StockLite, shutterstock.com

Odmítnutí žádosti o ruku může váš vztah zničit, ale kupodivu i posílitFoto: StockLite, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišel ten okamžik! Požádal vás o ruku. Jenže místo štěstí vás přepadla spíš panika. Místo „ano“ říkáte „ne“. Ne že byste ho nemilovala, ale jako nevěsta se ještě nevidíte. Může tohle odmítnutí váš vztah přežít?

Článek

Většina žen po téhle chvíli touží, přesto ne vždy každá řekne ano. Možná žádost o ruku přišla příliš brzy, moc nečekaně nebo si vztahem nejste jisté. Ať už je za tím cokoli, pro muže je to velmi nepříjemná chvilka a vztah se rázem kvůli jedinému slovíčku může ocitnout v krizi. Lze ji ustát? A má to vůbec význam, když si ho vzít nechcete?

Proč nejásám?!

Obecný názor je takový, že ženy po vdavkách houfně touží, a jakmile před nimi jejich partner poklekne, měly by vyhrknout nadšené „ano“. Proč tedy některé řeknou „ne“? Důvodů může být hned několik a ne všechny znamenají, že svůj protějšek nemilují:

  • Vzorce z rodiny – Váš pohled na vztahy a na manželství v prvé řadě utváří vaše rodina, formují se již v dětství. „Odmítnutí nemusí znamenat nelásku. Možná bylo ženě v mládí říkáno, že svatbou se vše pokazí, vše je jisté a přichází stereotyp. Pak se může žena sňatku podvědomě bránit. Nebo má naopak vzorec od svých rodičů, kteří spolu léta spokojeně žijí, ale manželé nejsou, papír pro ně není důležitý,“ vysvětluje psychoterapeutka Lucie Mucalová.
Foto: Antonio_Guillem, shutterstock.com

Vaše ne je samozřejmě pro muže velmi nepříjemné, může se cítit zhrzený a nemilovanýFoto: Antonio_Guillem, shutterstock.com

  • Strach – Za řadou rozhodnutí stojí nejrůznější obavy, a tak i tohle „ne“ mohlo být vyřčeno ze strachu. Možná se bojíte zodpovědnosti, padla na vás úzkost z toho, o jak zásadní rozhodnutí jde, o to, že by to takhle mělo být navždy.
  • Nepřipravenost – Vše má svůj čas, ke všemu je potřeba dojít a dozrát. A platí to i pro svatbu. Klidně můžete partnera milovat, ale jednoduše se na tak velký krok ještě necítíte připravené, potřebujete jen víc času.
  • Není to ono – Samozřejmě je tu i možnost, že vnitřně cítíte, že tenhle muž není ten, s nímž byste chtěly strávit celý život. Máte ho rády, je vám s ním fajn, ale nic víc. „Může jít samozřejmě i o to, že se žena necítí ve vztahu pevná, má ohledně něj otazníky a nejistoty,“ upřesňuje Lucie Mucalová.

Reakce jsou různé

Je jasné, že vaše „ne“ je pro muže asi velká rána. Čekal zcela jinou odpověď. I on ale může reagovat různě. „Znám z terapií muže, kterým se s partnerčiným odmítnutím zhroutil svět a vztah okamžitě ukončili. Jiní lidé to ale berou s humorem, vše si vyříkají, téma svatby bylo odloženo a oni normálně fungují dál,“ popisuje Lucie Mucalová.

Jediná šance je ovšem vzájemná maximální otevřenost a komunikace. „Je potřeba o všem mluvit, natvrdo si říct, proč jste řekly ne. Doporučuji vzít tohle jako výzvu, šanci dozvědět se jeden o druhém víc, lépe se poznat. A to vás může posunout dál,“ radí vztahový kouč Aleš Kalina.

Foto: VGstockstudio, shutterstock.com

Vše si vyříkat a vysvětlit je jediná šanceFoto: VGstockstudio, shutterstock.com

Těžko odhadovat, jaký vliv bude mít vaše odmítnutí na vztah, ale v podstatě jsou jen dvě možnosti:

  • Neustojíte to – Vaše „ne“ ho natolik zranilo a ponížilo, že vlastně neexistuje možnost, jak mu to vysvětlit. „Pokud muž zaujme strategii ublíženého, zhrzeného, vztah to samozřejmě poznamená velmi negativně,“ tvrdí Aleš Kalina. A tak se možná rozejdete hned, nebo je to jen otázka času. Je to ale známka toho, že jste se k sobě skutečně nehodili, že vaše „ne“ bylo správné.
  • Zvládnete to – Vše si vyříkáte, možná se dohodnete, že bude fajn se svatbou chvíli počkat a paradoxně vás to posílí. „Nesoulad a určité neshody jsou totiž běžnou součástí vztahu, a tohle odmítnutí vás dokonale prověří. Pokud tohle dokážete vykomunikovat, je to dobré znamení,“ dodává Aleš Kalina.

Každopádně platí, že říkat ano, jen abyste uspokojily partnera, se nevyplácí. Poslouchejte své instinkty a vnitřní pocity, většinou se nemýlí!

Zažily jste tohle někdy? Odmítly jste žádost o ruku?

Reklama

Související témata:

Načítám