Hlavní obsah

Pozor na nadměrné ochlupení. Může jít o vážnou nemoc!

Foto: Aleksey Oleynikov, Shutterstock.com

Vypadá vaše tělo tak, že byste se měla holit i na místech, kde to není běžné? Tyto chloupky nepodceňujte, mohou značit i vážnou nemocFoto: Aleksey Oleynikov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochlupení je u žen přirozené, ale tak trochu nechtěné. Co když ale chlupů máte více než jiné dámy, nebo na méně častých místech? Pak mohou být projevem nemocí, kterým stojí za to věnovat pozornost.

Článek

Žiletka či vosk patří do kosmetické taštičky většiny dam, protože o chloupky nestojí. V době vytuněných epilátorů i pohodlného, byť dražšího trvalého odstranění ochlupení laserem, se zdá, že nad chloupky konečně vyhráváte. Jenže někdy se to přírodě vymkne.

„Zvýšený či nadměrný růst chloupků, který neodpovídá běžné lokalizaci, věku a pohlaví, se nazývá hypertrichóza. Ta může být jak dědičná, tak získaná – může doprovázet dokonce i karcinom vnitřních orgánů – nebo symptomatická – doprovází některé choroby či léčbu. Symptomatická se projevuje u některých endokrinních chorob, po léčbě kortikoidy, psoraleny, minoxidilem, cyklosporinem, streptomycinem, difenylhydantoinem nebo v místě chronického dráždění – traumatizace," přibližuje korektivní dermatoložka MUDr. Katarína Třísková z Medicom Clinic.

Jestliže jste si všimly, že je vaše ochlupení z ničeho nic výraznější, nebo se chloupky objevují v místech, kde nebývaly, je na místě vyšetření krve, ale i kontrola štítné žlázy. Právě ta často odhalí hledané problémy.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Pokud na sobě pociťujete změny nejasného charakteru, nechte si vyšetřit štítnou žlázu. Ta bývá zodpovědná za mnoho zdravotních neduhůFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Štítná žláza zajišťuje optimální funkci mozku, srdce, svalů a jiných orgánů. Pokud nevytváří správné množství hormonů, objeví se obtíže. „Pozornost by jí měli věnovat pacienti s cukrovkou či celiakií v rodině. Ohroženy jsou i ženy, které trpí neplodností, prodělaly potrat či předčasný porod," říká MUDr. Zdenka Tondlová, vedoucí klinické biochemie a hematologie laboratoře AeskuLab Hadovka.

Onemocněním štítné žlázy trpí po celém světě až 300 milionů lidí, mnoho z nich o své nemoci ani neví. Nejčastějším onemocněním je hypotyreóza, kdy štítná žláza neprodukuje dostatečné množství hormonů. Mezi její příznaky patří únava, zapomínání, snížení výkonnosti, dušnost, chrapot, zadržování tekutin, zácpa. Zhoršuje se kvalita vlasů, nehtů i pokožky. Ženy mívají poruchy menstruačního cyklu, častěji potrácejí i hůře otěhotní.

Pokud je naopak štítná žláza příliš aktivní, uvolňuje do krevního oběhu více hormonů, než má. Tento stav se nazývá hypertyreóza. Projevuje se především zvýšenou rychlostí bazálního metabolismu, což má za následek úbytek hmotnosti. Dalšími příznaky jsou kardiovaskulární projevy (fibrilace síní), nervové projevy i poruchy plodnosti.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Berete hormonální antikoncepci? I ta může stát za nadměrným ochlupenímFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Zlobit může i antikoncepce

Dalším termínem, který se problematiky týká, je takzvaný hirsutismus, který představuje výskyt „mužského" typu chloupků u žen na podkladě hormonálních odchylek.

„Hirsutismus může být způsobený citlivostí vlasových cibulek k androgenům. Dále může být jeho příčinou porucha v činnosti nadledvin, vaječníků, anebo se projeví jako reakce na užívání léků – anabolika, androgeny, kortikosteroidy, antikoncepční přípravky. Vyskytuje se hlavně nad horním rtem, bradě, okolo prsních dvorců, na přední ploše hrudníku a podobně," popisuje Katarína Třísková.

„Někdy je hirsutismus spojený se zvýšeným maštěním vlasů, zhrubnutím hlasu, ústupu vlasové hranice na čele a tak dále. V případě těchto poruch se doporučuje hlavně hormonální vyšetření, gynekologické vyšetření, eventuálně i vyšetření nadledvin," dodává odbornice.

Cílem by měl být návrat k hormonální rovnováze, kterou mohou narušit některé léky, nevhodně zvolená hormonální antikoncepce, ale i dlouhodobý stres, nedostatek spánku nebo špatná životospráva.

Také vás štvou chloupky po těle i v obličeji? Jak s nimi bojujete vy?

Reklama

Načítám