Hlavní obsah

Jste unavení, nespíte a hubnete bez příčiny? Možná za to můžou hormony!

Foto: Profimedia

Za spoustu problémů může hormonální disbalance. Ta má mnoho příčin. O těch píšeme v našem článkuFoto: Profimedia

Reklama

Hormonální bouři zažívá čas od času každá žena – při menstruaci nebo v těhotenství. Hladina hormonů se však může rozkolísat i jindy. Kdy jít k lékaři a jak je dostat pod kontrolu?

Článek

Pětačtyřicetileté Iloně začaly před časem padat vlasy a také se jí zhoršila pleť. „Dermatolog mi nepomohl, tak jsem se zmínila praktické lékařce a ona mě poslala na endokrinologii. Tam přišli na to, že mám rozhozené hormony a že za to může nevhodná antikoncepce,“ popisuje Ilona.

Kdyby uvěřila dermatologovi, který radil užívat vitaminy, nejspíš by jí vlasy padaly dodnes. Jenže určit, že za potíže může zrovna hormonální nerovnováha, bývá někdy složité. Možných projevů je spousta. „Patří sem například dlouhodobější únava, spavost, zimomřivost, přibírání na hmotnosti nebo naopak nejasný úbytek váhy, třes prstů, poruchy spánku,“ vyjmenovává lékařka Ivana Čermáková z kliniky Mediconet.

U žen v plodném věku na možné problémy ukazuje nepravidelnost menstruace. „To znamená dlouhé nebo naopak krátké cykly, ale i zcela nepravidelné krvácení, které se nedá do cyklu vůbec zařadit. Dále je to změna nálad, bolestivost prsů a samozřejmě problémy s otěhotněním,“ říká gynekoložka Alexandra Stará. (O potížích s nepravidelnou menstruací čtěte zde.)

Viník číslo 1: štítná žláza

Hormonální výkyvy zažívají všechny ženy. Hormony ovlivňují menstruační cyklus, v hojné míře se vyplavují v těhotenství, při kojení a později v době přechodu.

Někdy se však jejich hladina rozkolísá i z jiných příčin, nejčastěji je to kvůli poruše funkce štítné žlázy. „Po padesátce má téměř 40 procent žen potíže se štítnou žlázou. Čím vyšší věk, tím vyšší riziko onemocnění,“ říká Hana Bělikovová, hlavní lékařka endokrinologického oddělení soukromé pražské kliniky Esthesia. (Více o štítné žláze čtěte zde.)

Foto: Profimedia

Endokrinolog snadno odhalí potíže se štítnou žlázouFoto: Profimedia

Za potíže mohou poruchy dalších endokrinních orgánů: nadledvin (porucha způsobuje zvýšené ochlupení nebo pigmentaci, únavu), vaječníků (vyvolává menstruační nepravidelnosti, neplodnosti a podobně) nebo třeba podvěsku mozkového (hrozí diabetes 1. typu).

Kdy jindy mohou hormony škodit? „Endokrinologa by měly navštívit všechny těhotné ženy, protože hormonální disbalance může způsobit nedostatek jódu v těle, což ohrožuje plod,“ zdůrazňuje Hana Bělikovová. Ženám v přechodu zase hrozí osteoporóza, důležité je přijít k lékaři včas.

A právě to bývá v případě endokrinologických onemocnění potíž. Některé příznaky jsou snadno zaměnitelné s jinými nemocemi, jiné pacienti přehlížejí. Příkladem je zmiňovaná zvýšená činnost štítné žlázy, která se prvního půl roku může projevit pouze hubnutím, což pacienti vítají, a občasnému bušení srdce nepřikládají význam.

Léčba antikoncepcí?

Stanovit diagnózu není složité, ale má to svá pravidla. „Některé hormony se vyplavují odlišně v různou denní a noční dobu, nebo jejich hladiny kolísají i v jiných časových úsecích, například měsíčních, takže odběr je třeba přesně načasovat," vysvětluje lékařka Ivana Čermáková.

Foto: Profimedia

Antikoncepce není příliš vhodná jako lék první volby na nepravidelnost menstruačního cyklu. Může totiž zakrýt pravou příčinu problémůFoto: Profimedia

Další specifikum podle Ivany Čermákové je, že například růstový hormon lze stanovit až po zátěži určitými stimuly, takže se nedají nabrat z jednoduchého odběru ze žíly, ale v přesně určených časech v průběhu zátěžových testů prováděných na lůžku.

Dostat hormony zpátky do rovnováhy dokážou nejlépe léky. A jak je to s antikoncepcí? „Nasazování antikoncepce k úpravě menstruačního cyklu, pokud neznám příčinu oné nepravidelnosti, nepokládám za šťastné řešení,“ říká gynekoložka Alexandra Stará.

Spousta žen si pomáhá hormonální jógou, proti této metodě nemá gynekoložka námitek, ačkoli podotýká, že efekt je spíše psychosomatický. Což ničemu nevadí – cokoli navodí vaši pohodu, není na škodu. Hlavní prevencí je totiž zdravý životní styl s dostatkem spánku, zdravého jídla a bez stresu. Pak budou vaše hormony v rovnováze.

Setkaly jste se někdy s podobnými problémy? Jak jste je řešily?

Reklama

Související témata:

Načítám