Hlavní obsah

Pozor na účtenky z obchodů! Jsou jedovaté a škodí zdraví

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč byste měli být opatrní při manipulaci a likvidaci účtenek? Mohou zvýšit riziko rakoviny, oslabit imunitu a podílet se na vzniku onemocnění srdce!

Článek

Divíte se, že by obyčejná papírová účtenka mohla nějak ohrozit vaše zdraví? Může, a to hlavně proto, že není z obyčejného papíru, ale termopapíru, který obsahuje celou řadu chemikálií, mezi nimiž je i nebezpečný bisfenol A. Jak rozpoznáte termopapír od toho obyčejného? Zejména podle lesku, který obyčejný papír nemá.

Proč jsou účtenky nebezpečné?

O tom, že právě bisfenol A má vliv na úbytek spermií, ztrátu libida, hormonální rovnováhu, imunitu, může se podílet na vzniku onemocnění srdce i cukrovky, zvyšuje riziko rakoviny prsu, se ví dlouho. Také to, že by se mu měly vyhnut především těhotné ženy a malé děti. Četné vědecké studie prokázaly, že má opravdu negativní dopad na zdraví, a na základě těchto zjištění se například už od roku 2011 nesmí prodávat kojenecké láhve z polykarbonátu, který bisfenol A obsahoval. Od roku 2020 komise EU omezí jeho používání právě i v termografickém papíru, čímž pamatuje zvlášť na ty, kteří s ním kvůli svému povolání přicházejí denně do styku ve velkém měřítku.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Zejména prodavači a účetní, kteří musí přijít do přímého kontaktu s účtenkami, si musí před každým jídlem dobře umýt ruce. Termopapír je totiž plný škodlivinFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Náhradou za bisfenol A by měl být právě v termopapíru bisfenol S, ovšem ukazuje se, že i ten může mít podobný vliv na zdraví a velmi špatně se v životním prostředí odbourává. „Rozhodně tedy žádné účtenky z termopapíru nedávejte například do kompostu, ale ani do nádob na recyklaci papíru,“ uvádí ekologický publicista MUDr. Miroslav Šuta. Podle některých odborníků se k těmto účelům nehodí ani proto, že jejich složení zabraňuje správnému zvláknění, což je pro následnou recyklaci nutné.

A kdy je termopapír nebezpečný? Bisfenol A se do těla může dostat manipulací s účtenkou i přes pokožku. Nejnebezpečnější je situace, kdy si třeba v rychlém občerstvení něco koupíte, vezmete do ruky účtenku, kterou chvíli držíte, a potom stejnou rukou uchopíte třeba chlebíček a jíte. Rozhodně hlídejte malé děti, aby si s účtenkami nehrály – zvláště, pokud hrozí, že je mohou i olizovat či žvýkat. Lidé, kteří s účtenkami ve velkém manipulují – tedy prodavači, číšníci a podobně, by se měli zajímat o to, zda jde o papír bez těchto rizikových složek. Na trhu takový je, ale zatím spíš výjimečně.

Kam s účtenkami?

Nejlepší je házet účtenky do směsného odpadu. Ovšem neplatí to jen pro účtenky, na termopapír se tisknou i některé jízdenky, vstupenky nebo letenky.

Kvůli obsahu bisfenolu A byste se měli vyhnout i používání obalů na jídlo z polykarbonátových plastů – jsou označeny sedmičkou v trojúhelníku. Omezte i konzumaci potravin a nápojů z plechových obalů, ve kterých bývají vnitřní ochranné laky obsahující bisfenol. Naopak můžete být klidní v případě PET láhví na nápoje – ačkoli svět obletěla zpráva, že i z nich se bisfenol A uvolňuje, většina z nich ho vůbec neobsahuje.

„Pokud jste si jisti, že termopapír neobsahuje bisfenol, můžete ho recyklovat nebo hodit do kompostu, ten je pro zdraví i přírodní prostředí neškodný. Ovšem abyste si byli jisti, že jde o nezávadný termopapír, musí mít certifikát výrobce, že neobsahuje BPA ani BPS,“ uvádí Michaela Wolná z Ekologického institutu Veronica.

Schováváte si účtenky, nebo je rovnou vyhazujete? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám