Hlavní obsah

Test potravin: Jste ochotni tolerovat éčka kvůli trvanlivosti?

Foto: thinkstock

Při nákupu potravin se rozhodně vyplatí sledovat i počet a druh konzervantůFoto: thinkstock

Reklama

Musí opravdu potraviny obsahovat spoustu chemie, která prodlouží jejich trvanlivost? Vybrali jsme osm výrobků a sledovali jsme konzervanty v jejich složení i to, na kolik prodlouží dobu spotřeby.

Článek

Konzervanty přidávají výrobci proto, aby zamezili množení bakterií, plísní a dalších mikroorganismů, které jsou přirozeně v prostředí i ve všech potravinách. Klasickými konzervanty jsou kuchyňská sůl, ocet nebo cukr.

Ostatní éčka pak mohou fungovat jako aromata, barviva, zahušťovadla... Některá plní několik funkcí najednou. Například konzervant dusitan sodný se do masných výrobků přidává i kvůli barvě a masové chuti.

Nejčastější umělé konzervanty

Výrobci volí konzervanty podle toho, jakou má daná potravina kyselost, kolik obsahuje vody a jaké mikroorganismy v ní mohou být – je to podobné, jako například při léčbě antibiotiky, která také zabírají jen na některé bakterie.

Nejčastějšími konzervanty jsou: kyselina sorbová a její soli sorbany (E 200–E 203), kyselina benzoová a benzoany (E 210–E 213), parabeny (E 214–E 219), siřičitany (E 220–E 219), dusitany a dusičnany (E 249–E 252).

Pokud si vybíráte potraviny podle složení, pak je vždy lepší, pokud v potravinách umělé konzervanty nejsou vůbec či je jich co nejméně.

Hodně se mluví také o zdravotní nezávadnosti jednotlivých „éček“, tedy i konzervantů.

Foto: thinkstock

Nejzdravější je kupovat čerstvé potraviny bez nutnosti konzervaceFoto: thinkstock

„Netvrdíme, že jsou éčka škodlivá. Podle zákona potraviny ani nesmí obsahovat zdraví škodlivé látky. Musíte si ale uvědomit, že se škodlivost éček netestuje na dětech a nemocných, nezkoumá se jejich dlouhodobá spotřeba. Vůbec se neprovádí testy dopadu toho, když jednotlivá éčka kombinujete. Proto doporučujeme spotřebu chemických látek co nejvíce omezit a vařit z čerstvých, nezpracovaných surovin či z potravin vyrobených na přírodní bázi,“ říká Ivana Bednářová – Častvajová z projektu CEFF (Certified E-Friendly Food).

Jak se liší trvanlivost potravin s éčky a bez nich?

Jak je to s poměrem použitých konzervantů a trvanlivostí potravin? Právě na to jsme se snažili v dnešním testu odpovědět.

Foto: archiv redakce

Dlouhou trvanlivost čekáme od konzerv – například vepřového masaFoto: archiv redakce

Vepřové maso Shanghai MaLing (Czech) a. s.

Složení: vepřové maso 50 %, voda, strojně oddělené vepřové maso 20 %, sůl, koření, obsah tuku max. 29 %, skladování do 25 °C. Vyrobeno: 31/10/2012, spotřebujte do: 31/10/2015. Sterilováno.

Vepřové maso ve vlastní šťávě Seliko

Složení: vepřové maso 70 %, voda, vepřové kůže, drůbeží maso strojně oddělené, zahušťovadlo: kukuřičný modifikovaný škrob, solící směs (sůl, konzervant E 250), česnek, stabilizátor E 451, dextróza, antioxidant 301, aroma, kouřové aroma, koření, skladovánípři teplotě 0–28 °C. Vyrobeno: 23/11/2012,spotřebujte do: 23/11/2016. Sterilováno.

Komentář: Konzerva s dusitanem sodným vydrží o rok déle a snese o tři stupně vyšší teplotu skladování. Pro dusitan sodný normy stanovují limitní hodnoty v masných výrobcích a neměly by ho konzumovat malé děti.

Foto: archiv redakce

Je zbytečné kupovat hořčici s umělým konzervantemFoto: archiv redakce

Hořčice kremžská Neli

Složení: pitná voda, hořčičné semínko 18 %, cukr, kvasný ocet lihový, jedlá sůl, konzervant: benzoát sodný, koření, skladování při teplotě od 1 °C do 25 °C. Spotřebujte do 4. 6. 2014.

Křemžská hořčice Albert

Složení: pitná voda, hořčičná semena 17 %, cukr, ocet, jedlá sůl 1,2 %, koření, skladování při teplotě od 1 °C do 25 °C. Spotřebujte do 2. 6. 2014.

Komentář: Benzoát sodný je jedním z nejčastěji používaných konzervantů a většina lidí ho snáší bez obtíží. I když jako běžný spotřebitel nerozklíčujete dobu výroby hořčice, obě mají datum spotřeby v podstatě stejné, i když se druhý výrobek obešel bez umělých konzervantů.

Foto: archiv redakce

Konzervanty tvoří obecně kolem procenta složení, takže pozor i na ostatní éčkaFoto: archiv redakce

Játrová paštika Viva Carne

Složení: masový vývar, vepřová játra 26 %, vepřové sádlo, vepřové maso, vepřové kůže, rostlinná bílkovina (sója), bramborové vločky, sůl jedlá, konzervanty (dusitan sodný, octan sodný, kyselina octová), cukr, stabilizátory a emulgátory (karagenan, guma guar, xanthan, E 450, E 471), zahušťovadla (nativní škrob, E 500), antioxidant: kyselina citronová, zvýrazňovač chutě: glutamát sodný, želírující látka: chlorid draselný, barvivo: karmín, glukózový sirup, hroznový cukr, aroma, směs koření (hořčičné semínko), skladování při teplotě od 2 do 27 °C. Spotřebujte do 16. 8. 2016. Sterilováno.

Májkrém Seliko

Složení: vepřové sádlo, vepřové maso, voda, vepřová játra, vepřové kůže, solicí směs ( sůl, konzervant E 250), stabilizátor (E 410, E 407, E 508), cibule, koření, kořenicí přípravek (zvýrazňovač chuti E 621, E 635, extrakty koření, sůl, aroma), skladování při teplotě 0–28 °C. Vyrobeno 27/02/2013, spotřebujte do 27/02/2016.

Komentář:Složení obou „paštik" je na počet přídatných látek opravdu bohaté, v obou případech je v nich dusitan sodný v kombinaci s přírodním – solí nebo kyselinou octovou či octanem. Mají velmi podobný rozsah teploty, při které je můžete skladovat, předpokládáme i shodnou tříletou dobu trvanlivosti – bez ohledu na to, že první výrobek obsahuje konzervanty tři, druhý jen dva.

Foto: archiv redakce

Tyto dva výrobky jsou natolik plné éček, že na použitých konzervantech snad ani nesejde...Foto: archiv redakce

Pomazánka à la krab s jogurtem Gurmán klub

Složení:surimi 40 % (drcené maso z treskovitých ryb, stab.: sorbitol, polyfosforečnany, karagenana, kukuřičný a pšeničný škrob, olej, sój. bílkovina, cukr, jedlá sůl, vaječný bílek, krabí aroma, extrakt), 30 % jogurt smetanový (mléko, smetana, jogurtové kultury), majonéza (rostl. olej, suš. vaj. žloutky, pitná voda, kvasný ocet, mod. brambor. škroby), zahušťovadla: guma guar, xanthan, citronová šťáva, konzervanty: benzoan sodný, sorban draselný, skladování při teplotě 4–8 °C. Spotřeba do 6. 2. 2014.

Salát à la krab s jogurtem Tesco

Složení: surimi 40 % (voda, mleté maso z treskovitých ryb, kukuřičný a pšeničný škrob, rostlinný olej, vaječný bílek, sójová bílkovina, jedlá sůl, cukr, látka zvýrazňující chuť E621, E 635,stabilizátory: E 420, E 452. E 407, krabí aroma, barviva E 171, E 120, E 160c), majonéza 30% (rostlinný olej, voda, vaječné žloutky, sušené emulgované, ocet kvasný lihový, cukr, jedlá sůl, zahušťovadla: E 1442 a E 1450, stabilizátory: E 412, E 415 a E 417, jogurt bílý 21 %, cukr, voda, jedlá sůl, regulátory kyselosti: E 260, E 270 a E 331, konzervanty: E 211 a E 202, skladování při teplotě 1–5 °C. Spotřebujte do 24. 1. 14.

Komentář:Pokud se začtete do složení obou výrobků, tak zjistíte, že konzervanty se v počtu ostatních éček skoro až ztratí – ostatně i ve složení jsou na posledním místě. Oba výrobky obsahují benzoan sodný i sorban draselný. V souvislosti s benzoanem se mluví o možném vlivu na vznik Parkinsonovy choroby nebo zhoršení stavu u nemocí kůže. U nás se smí do potravin přidávat jen nezbytně nutné množství.

Závěr:V současné době narůstá počet potravin, které se chlubí tím, že jsou bez umělých konzervačních látek. V některých případech jsou opravdu zbytečné – a pak bychom se jim měli vyhnout. Pokud ale máte před sebou takový koktejl přídatných látek, jakými jsou například výrobky à la krab, pak je asi už ani řešit nemusíte a měli byste se takovému výrobku spíš vyhnout, dát si ho jen výjimečně a rozhodně ho nenabízet dětem.

Řídíte se při výběru potravin obsahem konzervantů? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám