Hlavní obsah

Pozor na žrouty! Které spotřebiče vám berou nejvíc peněz?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

I v malém bytě se většinou najde několik velkých elektrospotřebičů a k tomu pár menších. Všechny čerpají ze sítě a něco to stojí. Zkuste se zamyslet nad tím, které přístroje „žerou“ nejvíce a vyplatí se korigovat jejich spotřebu – a u kterých to skoro nemá smysl.

Článek

Český statistický úřad dělal před dvěma lety velké šetření (Energo 2015) ohledně spotřeby elektrické energie. Základem bylo množství spotřebičů: s výjimkou asi dvou procent domácností jsou všechny vybaveny televizí, automatickou pračku má 94 % a ledničku s mrazákem 92 % rodin. Pro 71 % bytů a domů je nezbytností stolní počítač nebo notebook, zatímco myčku nádobí má zhruba třetina domácností a samostatný mrazák asi pětina. Sušičku prádla najdete jen v pěti procentech rodin. Většinou mají domácnosti po jednom z uvedených přístrojů, ovšem neplatí to o televizorech, kde 4,2 milionu domácností vlastní téměř 6 milionů přístrojů, u počítačů je poměr ještě vyšší – 1,5 přístroje na rodinu.

Co je šampionem ve spotřebě

Nejvíce energie se samozřejmě spotřebuje v domácnostech, které mají elektrikou řešené vytápění a ohřev vody. Ovšem i když máte ústřední topení a nevlastníte kotel na vodu, stále máte kolem sebe dost „žroutů“ energie, potažmo peněz.

Jednoznačným vítězem soutěže v roční spotřebě je televizor. Je puštěný průměrně 30 hodin týdně, takže se na celkové spotřebě domácností podílí celkem 27 procenty. Hned v závěsu s téměř 24 procenty se drží lednička, většinou kombinovaná s mrazákem. Jede 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, 12 měsíců v roce a patří mezi výrazné žrouty elektřiny. Hned v závěsu se drží automatická pračka s 18 % a počítač, který se průměrně používá 23 hodin týdně, takže spotřebuje 13 % energie z celku. Samostatné mrazáky podobně jako myčky spotřebují sedm procent nákladů a nejméně si vezme sušička – jen dvě procenta.

Foto: Andrey Arkusha, Shutterstock.com

Hlídejte si, jak dlouho necháváte otevřená dvířka ledničky – uniká vám zbytečně chlad, který tak pracně a mnohdy i draze vyrobíte Foto: Andrey Arkusha, Shutterstock.com

Štítky napoví

Z této neblahé výsledkové listiny je jasné, na co je třeba se zaměřit, pokud se chystáte něco udělat s vysokým účtem. V prvé řadě zkontrolujte energetický štítek lednice, platí to samozřejmě i pro ty kombinované s mrazákem. „Ideálně by měl mít označení A+++, ovšem pozor! Pokud je na štítku lednice uvedeno pouze A, bez další specifikace, nemusí se jednat o zrovna úsporný výrobek,“ upozorňuje Juraj Krivošík, ředitel neziskové organizace pro efektivní využívání energie SEVEn.

Energetické štítky se škálou od A (nejúspornější) po G byly zavedeny v roce 2010, ovšem postupem času výrobci některých spotřebičů potřebovali zpřesňovat specifikaci. Právě lednice se smí prodávat pouze v kategorii A, přičemž míru úspornosti určují přidaná plus, chcete-li hvězdičky, od jedné do tří (ta je nejúspornější). Brzy se však situace změní. Od srpna letošního roku totiž platí nové nařízení Evropské komise, které sjednocuje energetické štítky zpět na A až G u myček nádobí, chladniček, praček (i těch se sušičkou), televizí, světelných zdrojů a svítidel. K přeštítkování nově prodávaných přístrojů by mělo dojít postupně během dvou let.

U ledničky se vyplatí šetřit

U starších ledniček, u nichž ani optimalizace provozu nepřináší výraznější úsporu, je třeba se zamyslet, jestli je nevyměnit. Taková, sice výborně chladicí, ale patnáct let stará stolitrová „calexka“, si vezme ze sítě za 24 hodin neuvěřitelných 3,5 kWh, což v aktuálních cenách elektřiny dělá zhruba 17 korun denně. Jednoduše se dopočítáte, že podobná chladicí babička vás za měsíc může přijít i na více než pětistovku! Nové ledničky podobné velikosti spotřebovávají skoro čtyřikrát méně, proto zdánlivě vysoká pořizovací cena se v tomto porovnání poměrně brzy vrátí.

Přesné měřidlo je řešením

Jestli jsme vám nasadili brouka do hlavy a nevíte, jak se dopátrat skutečné spotřeby vaší postarší ledničky, pak vězte, že máme i na to radu: existují speciální přístroje pro měření spotřeby, které není třeba pro jednorázové použití kupovat, ale zapůjčí vám je některý z poskytovatelů elektrické energie. Drahoslava Pavlíková z Centra služeb Pražské energetické vysvětluje: „Měřicí přístroje půjčujeme kvůli zjištění spotřeby energie v kilowatthodinách, ale dovedou změřit i proud, napětí, dobu provozu spotřebiče a minimální či maximální příkon. Za dvoutýdenní půjčení přístroje klient PRE zaplatí 50 korun, ostatní 100 Kč, a když si přístroj chtějí odvézt třeba na chalupu, dá se lhůta i prodloužit.“

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Stará pračka sice pořád splňuje význam slova automatická, ale možná podobně automaticky užírá zbytečně moc z vašeho domácího rozpočtu Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Ostatní oblasti

Ve výše zmíněném žebříčku největších „žroutů“ energie se na předních příčkách umístil i počítač a televizor. V obou případech záleží na jejich velikosti a výkonu, ovšem novější typy se od těch starších spotřebou výrazně neliší. Snad jen s výjimkou televizních veteránů s klenutou obrazovkou, které jsou spíše raritou. Pokud hodně vaříte, pak rozhodně sáhněte po indukční varné desce, která má sice okamžitou spotřebu nejvyšší, ale maximálního výkonu dosáhne téměř okamžitě, takže k zavaření tekutiny postačí krátká doba a pak už lze snížit výkon.

Samostatnou kapitolou je svícení. Možná vás babičky ještě dnes nabádají, abyste pokaždé, co opustíte nějakou místnost, zhasli. V době úsporných žárovek (šetří až 80 % spotřeby klasické žárovky) a LED osvětlení už můžete nad těmito výzvami tiše mávnout rukou. Ne že by na každé kilowatthodině nezáleželo, ale vzhledem k tomu, že osvětlení dělá v současnosti sotva 14 procent z celkové spotřeby energie domácností, šetření v této oblasti na účtu zas tolik nepoznáte.

Nemáte náhodou extra žrouta v kuchyni? Zkontrolujte si svou ledničku!

Reklama

Související témata:

Načítám