Hlavní obsah

Nesnižujete životnost svých spotřebičů tím, že se o ně špatně staráte?

Foto: Profimedia

Opravdu se o své spotřebiče staráte tak, jak potřebují?Foto: Profimedia

Reklama

Ulehčují vám práci, perou za vás, ohřívají, pomohou s úklidem… Ale vracíte to svým domácím spotřebičům alespoň tak, že jim dopřáváte pravidelnou údržbu, kterou potřebují?

Článek

Přesné pokyny, jak správně udržovat spotřebiče, najdete v návodu. Kdo ho ale čte, že? Podle odborníků je ale chyba, když to neděláte. A tak jsme pro vás vybrali ty, které podle výrobců jako spotřebitelé nejčastěji zanedbáváte. Co potřebují?

Pračka

„Po každém praní nechejte pračku otevřenou, aby vyschla. Vlhkým hadříkem vytřete těsnění, včetně záhybů,“ radí Daniel Dobeš, produktový manažer Euronics. Pokud to neuděláte, začnou zbytky v pračce zahnívat a páchnout – i proto pravidelně myjte zásobník na prášek a čistěte filtr pevných částí, ve kterém se zachycují vlákna, vlasy a třeba i maličkosti vypadlé z kapes.

„Jednou za měsíc pusťte pračku naprázdno na program s teplotou 90 °C. Můžete přidat speciální prostředek na čištění praček nebo do ní dejte směs octa a jedlé sody,“ dodává Daniel Dobeš. Nečištěná pračka může hůř napouštět a ve výsledku i hůř prát.

Myčka

Podobnou údržbu potřebuje i myčka. Po každém mytí očistěte mikrofiltr. „Nejsou na něm vidět nečistoty, protože zachytává hlavně tuky – ale pokud je neodstraníte, může myčka začít zapáchat, špatně mýt. Také pravidelně používejte speciální přípravky na čištění myčky,“ říká Petr Donát, školitel firmy Beko.

Co najdete na trhu

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Dr. Beckmann hygienický čistič pračky, 250 g, odstraní i neviditelné zbytky prášků a aviváže. Cena: 94 Kč. Dedra Protector prášek na ochranu pračky, 1 kg, proti vodnímu kameni, přidává se k běžným pracím prostředkům. Cena: 119 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Qalt Čistič praček a myček, 100 g, přípravek na rez a vodní kámen, bojuje proti zápachu a usazeninám, a to i v plastových hadicích. Cena: 24 Kč. Čisticí přípravek Bosch-Siemens, 200 g, pro speciální čistící praní při 90 °C. Cena: 208 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Somat čistič myčky, tablety, 3 ks, unikátní v tom, že se používá během mytí nádobí, doplněk intenzivního čištění tekutým přípravkem. Cena: 109 Kč. Čistič myčky Calgonit Finish, 250 ml, odstraní usazeniny, nečistoty, mastnotu v myčce i trubkách. Cena: 69 KčFoto: archiv firem

Vestavné trouby

Koupili jste si troubu s pyrolytickým čištěním, protože jste získali dojem, že už se o ni nemusíte starat? Je to pravda jen částečně – pokud pyrolýzu nepoužíváte po každém pečení, zbytky nečistot v troubě a na dvířkách zůstanou, a čištění se pak nevyhnete. A mimochodem, víte, že před spuštěním pyrolýzy musíte z trouby vyndat všechny mřížky a pojezdy, protože je může vysoká teplota poškodit?

Chladničky a mrazničky

„Moderní chladničky jsou vybaveny technologiemi NoFrost nebo StopFrost, takže je nemusíte odmrazovat, ale to neznamená, že se nemusíte starat o čistotu uvnitř chladničky a udržovat v čistotě i těsnění,“ říká Pavel Trka, specialista značky Whirlpool. „Prostor uvnitř utřete vlhkým hadříkem namočeným v octové či citronové vodě a dobře osušte,“ doplňuje.

Foto: Profimedia

I když má vaše chladnička samoodmrazovací systém, stejně potřebuje, abyste o ni pečovali a udržovali ji stále čistouFoto: Profimedia

Vysavače

Víte, že má váš vysavač kromě sáčku či sběrné nádoby i filtry? „Zákazníci si myslí, že když kupují bezúdržbový přístroj, nemusí se mu vůbec věnovat. Ale například zanesený HEPA filtr zabrání správnému odvodu tepla, takže se vysavač přehřívá a může to skončit i poškozením motoru,“ varuje Jan Rambousek, produktový manažer značky Sencor.

Při běžném užívání tento filtr vyměňte alespoň jednou za rok. Pokud vysáváte jemný prach, očistěte ochranný filtr motoru. Plastové části vysavače stačí setřít vlhkým hadříkem, nepoužívejte abrazivní prostředky.

Sušičky

Po každém sušení vyčistěte prachový filtr. „Šetříte tím elektrickou energii a zabráníte prodloužení doby sušení. Jestliže máte sušičku se samočištěním kondenzátoru, jednou za čas spusťte sušení bez prádla, jen s ručníkem nebo hadrem, který jste namočili do octa. Díky octu se uvolní usazené prací prostředky a aviváže, které se usazují na stěnách sušičky a právě v systému čištění kondenzátoru,“ říká Kateřina Pavelková, BSH domácí spotřebiče s.r.o.

Rychlovarné konvice, kávovary

Z vnitřku konvice a hlavně topné spirály pravidelně odstraňujte vodní kámen – snížíte spotřebu a prodloužíte životnost konvice. „Podobné je to i s kávovarem a espresem. Rozhodně se vyplatí dodržovat intervaly dané výrobcem nebo poslouchat, když si přístroj o čištění řekne. A není od věci do těchto přístrojů dávat vodu již změkčenou, například filtrační konvicí,“ říká Václav Kadlec z e-shopu Eva.

Odsavač par

Při normálním provozu – tedy hodinu až dvě denně – stačí kovové tukové filtry čistit asi jednou za měsíc. Můžete je vyndat a dát do myčky, ale pozor, rozhodně odsavač bez nich nepouštějte! Aktivní uhlíkový filtr stačí měnit jednou za rok. Lakované části odsavače čistěte vlhkým hadříkem s běžným přípravkem na nádobí. Ovládací prvky vyčistěte jen vlhkým hadříkem a hned důkladně osušte, aby vlhkost nepronikla až k elektronice a nepoškodila ji.

Co najdete na trhu

K čištění spotřebičů užívejte přípravky, které doporučuje výrobce – ideálně určené pro ten daný účel či povrch. Univerzální čisticí prostředky mohou způsobit poškození výrobku. Speciálně u nerezových povrchů je nutné vyloučit jakékoli prostředky obsahující chlór, sůl či jakékoli výrazně abrazivní složky.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Smac na nerez, 500 ml, odmastí, nepoškrábe, odstraní vodní kámen, nenechává šmouhy. Cena: 129 Kč. Cif na nerez, 500 ml, odstraní i usazenou špínu, vodní kámen, mastnotu. Pečuje o povrch. Cena 134 KčFoto: archiv firem

Dáváte svým spotřebičům dostatečnou péči? Napište nám!

Reklama

Načítám