Hlavní obsah

Jak zazimovat spotřebiče na chalupě? Každý pomocník potřebuje trochu jinou péči!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jezdíte na svou chatu či chalupu od jara do podzimu, a přes zimu jen občas, na revizi? Pak už jistě myslíte na její zazimování, při kterém byste neměli opomenout ani spotřebiče.

Článek

Extrémy vadí každému, a ani spotřebiče nejsou výjimkou. Kolísající teploty jsou však na chatách či chalupách běžné, v zimě zde nezřídka klesne teplota i pod bod mrazu. Ale z druhé strany – spotřebiče usnadňují život, a proto si je pořizujete také do rekreačních objektů obývaných sezonně. Jak se o ně nyní postarat? Zásadní je odpojení od zdroje energie, údržba a rovněž odstranění veškerých zbytků vody.

Drobné spotřebiče a trouby

Podle typu je zbavte vody a dalších náplní (zbytky kávy, mléka) a omyjte včetně filtrů. Přístroje dosucha otřete a uschovejte.

Trouby se samočištěním šetří práci; dnes se například používá pyrolýza nebo třeba pára. Po skončení samočisticího programu, až trouba vychladne, spálené či uvolněné nečistoty snadno setřete.

Foto: Miele

Údržbu trouby může usnadnit díky své výbavě už sám spotřebičFoto: Miele

Ledničky a mrazáky

Už při nákupu chladicí a mrazící techniky byste měli brát v potaz teplotu místnosti, kde budou stát. Řiďte se klimatickými třídami. „Na chalupu se hodí spotřebič v klimatické třídě SN, jejíž hranice provozu se pohybuje mezi 10 až 32 °C. Když bude teplota nižší, chladnička nebo mrazák se vypnou a uschované potraviny se zkazí,“ upozorňuje Pavel Šramota, zástupce značky Philco.

Spotřebič odpojte od zdroje energie, vyjměte potraviny a přístroj vyčistěte. Urychlit likvidaci námrazy pomůžou odmrazovací přípravky, ale i samotné přístroje – pokud jsou vybavené beznámrazovým systémem, máte o práci méně.

Foto: Gorenje

Na velikosti nezáleží, postarat se musíte o každou ledničku. I o tu, jež je součástí malé kuchyňkyFoto: Gorenje

Foto: AEG

Přesně takhle by měl vypadat váš mrazák před odjezdem z chalupy: vypnutý, prázdný, čistýFoto: AEG

Foto: AP Servis

Pro všechny spotřebiče platí: nenechávejte je v prostředí s vysokou vlhkostí, pak by mohly dopadnout jako lednička na fotografiiFoto: AP Servis

Pračky a myčky nádobí

U praček a pračkosušiček vypusťte vodu z hadic, vyčistěte filtr, přístroj omyjte a vytřete dosucha. „Zbavit se zbytků vody je třeba také u napouštěcího ventilu,” uvádí Jan Míčka ze společnosti AP Servis. A přestože to každý nedělá, praktičtější je vypustit veškeré zbytky vody i z rozvodů a zavřít přívod.

Myčku nádobí umyjte a vyčistěte filtry. „Z hadic vypusťte zbytkovou vodu, odpojte spotřebič od přívodu vody a elektřiny. Následně vyjměte filtr na dně myčky a houbičkou odsajte vodu z odpadní nádrže. Stejně tak nádržku se solí naplňte až po okraj solí a houbičkou odsajte vodu,“ doporučuje Pavel Šramota.

Foto: Philco

Pohled do nitra myčky: vlevo zásobník na sůl, vpravo filtrFoto: Philco

Foto: AP Servis

U myček nádobí se voda nachází také v úpravně vody. Po demontáži této části se musí vylít či vyfoukatFoto: AP Servis

Praktické přípravky

Univerzální i speciální produkty prodlužují funkčnost a životnost přístrojů, kromě klasické „chemie“ máte na výběr také ekologické výrobky, šetrné vůči přírodě i spotřebičům.

„Například pračky a myčky lze ošetřit přípravkem na bázi ovocných kyselin, který odstraní tuk, organické usazeniny i vodní kamen. Na chladničky a mrazáky použijte čistou vodu nebo v případě většího znečištění a nežádoucích pachů výrobky na alkoholové bázi,“ radí Milan Horčic, obchodní zástupce společnosti Eurona. Na gumová těsnění (nejen) praček se aplikuje vhodný konzervační přípravek, třeba na olejovém základu.

Nezapomeňte: spotřebiče byste měli nechat po dobu zazimování pootevřené. Ale ani tehdy se díky vlivům okolního prostředí nelze zcela vyhnout tvorbě plísní. Proto se při údržbě osvědčují i protiplísňové přípravky; v případě lednic takové, které můžou přijít do kontaktu s potravinami.

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Foto: Electrolux

Až vyklidíte a umyjete pračku, nechte ji pootevřenou, kvůli eliminaci zápachuFoto: Electrolux

Reklama

Načítám