Hlavní obsah

Tip před dovolenou: Vytáhněte spotřebiče ze sítě, vyplatí se to!

Foto: Monkey-Business-Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey-Business-Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zalít květiny, předat kočku kamarádce, zabalit dětem plyšáka… Do výčtu toho, co byste měli rozhodně udělat před odjezdem na dovolenou, by mělo patřit i řádné vypnutí spotřebičů. Proč?

Článek

Po dobu, kdy jste mimo domov, nemusí většina spotřebičů fungovat. Tím, že je vytáhnete ze sítě, ušetříte nejen peníze, ale také je ochráníte před případným poškozením, ke kterému by mohlo dojít v důsledku bouřky – tedy po úderu bleskem.

Vytáhnout ze zásuvky

V prázdném bytě je zcela zbytečné nechávat v síti pračku, myčku, mikrovlnnou troubu, televizi nebo i modem. „Doporučujeme důsledně vypnout spotřebiče a nenechávat je ve stand-by režimu, protože při něm nadále dochází ke spotřebě elektřiny. Tam, kde je to možné, je vytáhněte ze zásuvky,“ uvádí Alice Horáková, tisková mluvčí Skupiny ČEZ.

Kolik se dá odpojením spotřebičů ze sítě ušetřit? „Záleží na tom, o jaké typy spotřebičů se jedná, jaký mají příkon a také kdy byly vyrobeny. Obecně lze říci, že čím starší zařízení máme, tím více při jejich úplném vypnutí ušetříme,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy, a dodává: „Pohodlí dálkových ovladačů stojí běžnou domácnost více než 1 500 Kč ročně, proto se vyplatí přístroje odpojovat i v průběhu roku.“

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Abyste opravdu ušetřili a ochránili spotřebiče před bouřkou, musíte je vytáhnout ze zásuvkyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Co vypnout

Jsou lidé, kteří na dovolenou vypínají rovnou i pojistky v bytě, aby měli jistotu, že na nic nezapomněli. Jestli je chcete následovat, rozhodně nezapomeňte předem odmrazit a vyklidit chladničku a mrazák. Opatrně s tím, pokud máte akvárko – rybičky by bez provzdušňování nemusely vydržet. Lepší je projít byt a zvážit, co je a není dobré vypnout zcela.

Sporák – ten elektrický vypněte pomocí hlavního síťového jističe a plynový odpojte od plynu i elektřiny, kterou mívá kvůli zapalování plamene.

Chladničku a mrazák se hlavně při delší dovolené vyplatí odmrazit a vyprázdnit. Potom ale nechejte ledničku otevřenou, aby se uvnitř netvořily plísně a nezapáchala. „Během čtrnáctidenní dovolené se vám pak odmění úsporou v řádu desítek korun,“ říká Libor Holub. Moderní chladničky mají možnost nastavit i prázdninový režim, tzv. „funkci holiday“. Ta umožňuje nastavit teplotu na 12 až 15 °C, čímž se významně sníží spotřeba energie, trvanlivé potraviny se nekazí a nevzniká nepříjemný zápach.

Klimatizaci a elektrický bojler během dovolené nevyužijete, tak je buď vypněte, nebo nastavte tak, aby ohřívaly či chladily co nejméně. Místo klimatizace můžete zatáhnout závěsy či žaluzie a zabránit slunečním paprskům ohřívat prostor – ovšem pozor při zatemňování, abyste neudělali přílišnou tmu, což by nesvědčilo květinám.

Televizi a její příslušenství vypojte ze zásuvky, předtím se však podívejte do návodu k obsluze přístroje, zda to výrobce umožňuje. Kdyby zůstala v síti a v pohotovostním režimu, pak nezapomeňte zrušit případná načasování zapínání a vypínání. Z důvodu ochrany před bouřkou musíte vypojit televizi i od antény, stejně jako set-top box.

Kuchyňské spotřebiče rozhodně všechny vypojte ze sítě – kávovar, varnou konvici, mikrovlnou troubu a podobně. Stejné je to i s rádiem, přehrávači, elektrickým budíkem

Ochrana před bouřkou

Léto je obdobím, kdy přicházejí časté bouřky, v poslední době docela intenzivní. Právě proto byste měli před odjezdem na dovolenou, ale i před bouřkou, když jste doma, vypojit přístroje ze sítě i z antény či kabelového rozvodu. Stačí, aby blesk udeřil poblíž vašeho domu do elektrického či telefonního vedení, a následné přepětí může zničit přístroje ve velkém okruhu – a proti tomu vás neochrání ani to, že budete mít na střeše hromosvod, jak si mnozí myslí.

Jestliže nemůžete spotřebič vypnout, rozhodně si pořiďte přepěťovou ochranu. „Ta chrání proti prudkým výkyvům napětí v elektrické síti, včetně zásahu bleskem. Úder blesku může nejen způsobit krátkodobou poruchu chodu elektrických spotřebičů, ale také snížit jejich životnost nebo je poškodit. Kromě televizí, počítačů či bílé techniky se to může týkat i plynových kotlů, čerpadel, klimatizací a dalších zařízení,“ říká Alice Horáková.

Jak to děláte před odjezdem na dovolenou vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám