Hlavní obsah

Pozor! Nebezpečné dětské postýlky

Foto: shutterstock.com

Nepodceňujte možnost úrazu vašeho dítěteFoto: shutterstock.com

Reklama

Dětská postýlka by měla patřit k místům, kde budou děti v co největším bezpečí. Za to, že tomu tak vždy není, mohou výrobci. Výsledek velkého testu postýlek? Z jedenácti testovaných dětských postýlek lze pouze pět prohlásit za bezpečné! Číhá na vaše dítě doma také nebezpečí?

Článek

Časopis TEST

Úrazy, které se dětem přihodí v postýlkách a které vyžadují léčení, se i u nás čas od času stávají. Mezi nejčastější patří pohmoždění a zlomení končetin, jež jdou na vrub konstrukci postýlek, i následky pádů při selhání zajišťovacího mechanismu posuvné bočnice postýlek. Mnohé nepříjemné situace, které se obejdou zpravidla bez zranění (zaklíněná hlavička mezi příčkami nebo mezi bočnicí a čelem postýlky, přiskřípnutá ručička, uvízlý prstík v přístupném otvoru), rodiče lékařům ani nehlásí, takže se o nich bohužel neví.

Dětská postýlka patří mezi jednoduché výrobky, nic složitého na nich opravdu není. Jenže ani to, co je jednoduché, nemusí být zároveň bezpečné. Přesvědčili nás o tom samotní výrobci dětského nábytku. Z jedenácti testovaných postýlek můžeme doporučit pouze pět výrobků. Zajímavé je, že polský výrobce Klupś dokáže zároveň vyrábět jak bezpečné, tak nebezpečné postýlky (Radek a Rafal I). Zarážející ale je, že dva z poměrně velkých a na českém trhu zavedených dovozců dětských postýlek nerozpoznají nebezpečné výrobky a zařadí je do své nabídky (Scarlett: Alek a Kubíček, AGS-Sport: Anna Eco). Společným jmenovatelem nedostatků, které jsme testem odhalili, je nedodržování požadavků na bezpečnou velikost pro dítě přístupných mezer.

Foto: shutterstock.com

Zde už hrozí riziko, že dítě přepadneFoto: shutterstock.com

Nepodceňujte návody

Zřejmě jen málokdo se při výběru dětské postýlky stará o návod. Montáž postýlky je jednoduchá, jak přestavovat rošt je také jasné, tak k čemu by byl? Jenže návody nejsou jenom o montáži a obsluze, ale také a zejména o bezpečném užívání výrobků, o tom, co se musí dodržet, aby se případně něco nestalo.

Podívejme se na některé zásady u dětských postýlek:

  • Otevřený oheň a jiné zdroje silného tepla v těsné blízkosti postýlky představují nebezpečí.
  • Postýlka se nesmí stavět k otevřenému krbu či lokálnímu topidlu na pevná paliva, nesmí být ani v blízkosti sálavých panelů, přenosných infrazářičů, teplovzdušných topidel atd.
  • Pokud je jakákoliv část postýlky rozbitá, musí se k její opravě použít náhradní díly schválené výrobcem.
  • Nenechávejte v postýlce hračky, kusy látky, stužky atd. Usíná-li dítě s plyšovou hračkou, po usnutí ji vyndejte. U většího dítěte nesmí být v postýlce nic, co by mohlo využít jako stupátko.
  • V postýlce se smí používat pouze jedna matrace. Její výška od povrchu v nejnižší poloze k horní hraně rámu postýlky musí být min. 500 mm a v nejvyšší poloze 200 mm.
  • Postýlka musí mít vždy řádně zajištěné zajišťovací mechanismy. Požadavek se týká postýlek s pohyblivými bočnicemi, které musí být zajištěny tak, aby je dítě nemohlo otevřít.
  • Když dítě začíná sedět, musí být dno postýlky (rošt) v nejnižší poloze.

Na www.dtest.cz najdete interaktivní návod pro rodiče, čeho si všímat při výběru dětské postýlky či jak si zkontrolovat bezpečnost postýlky, kterou máte již doma. Najdete tam také další články z časopisu TEST, které jsou dostupné v elektronické podobě všem předplatitelům časopisu.

Reklama

Související témata:

Načítám