Hlavní obsah

Prachovka, sprej nebo ubrousek? Testovali jsme je v souboji s prachem!

Foto: Isifa

Na police vysoko v knihovně je prachovka nejlepší. Co ale jinde v domácnosti?Foto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se vám chce plakat, když slunce zasvítí do vašeho obýváku, který jste nedávno gruntovali, a všude je vidět prach? Aby to příště nebyl tak srdcervoucí pohled, poradíme vám, co a jak použít.

Článek

Prachu se nikdy nezbavíte zcela, ale jsou přípravky či pomocníci, kteří vám s tím mohou alespoň pomoci. Právě proto jsme některé z nich vyzkoušeli – tři druhy prachovek, tři spreje slibující i následnou odolnost povrchu proti prachu a tři druhy vlhčených ubrousků na úklid. Testovací plochou byl dřevěný, tmavě hnědý kuchyňský stůl, bílá polička a plochy kuchyně z lesklého lamina.

Prachovky

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Antistatická prachovka Duha je nejlevnější variantou, pořídíte ji již kolem 20 Kč, Liefheit Duster stojí kolem 200 Kč, prachovka Berta přijde na 147 KčFoto: archiv firem

Hodnocení: Duhovou prachovkou se díky delšímu vlasu dobře čistí i strukturované povrchy. Při práci s ní máte sice pocit, že je příliš „rozevlátá“ a prach neudrží, ale to je jen dojem, velmi se hodí na sklo, porcelán a další citlivé plochy. Leifheit je hodně hustý, tady nemáte pochybnosti, že by prach neudržel – osvědčil se i na očištění žaluzií. Berta zas nadchla možností přizpůsobit její tvar nábytku a utírat i „za roh“. Prach sebraly všechny v podstatě stejně.

Na lesklém laminu kuchyňského nábytku po jejich zásahu zůstal prach na místě, kde je mastnější, čili přilepený k povrchu. S tím si prachovky neporadily.

Spreje proti prachu

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Alex spray proti prachu s vůní limetky stojí 88 Kč za 400 ml, Pronto Levandule proti prachu spray na nábytek přijde na 97 Kč za 250 ml a Real proti prachu 300 ml vyjde na 45 KčFoto: archiv firem

Hodnocení:Všechny tři spreje rozprašují podobně, jen Alex občas „prskal“ větší kapky. Real nejlépe voněl, i když jsme se do žádné z vůní nezamilovali.

I když jsme stůl rozdělili na třetiny a každé dopřáli ošetření jiným přípravkem, prach se na celé ploše objevil stejně, takže nemůžeme potvrdit, že by některý z nich účinkoval výrazně lépe jako „prachoodpuzovač". Třetina ošetřená Alexem měla o trochu sytější barvu dřeva, ta ošetřená Prontem a Realem se víc leskla.

Při ošetření povrchu z lesklého lamina bylo obtížnější plochu po použití spreje vyleštit, ale pomohly i s prachem mastnějším. Po jejich nanesení byla nutná ještě delší práce se suchým měkkým hadříkem.

Ubrousky proti prachu

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): W5 vlhčené ubrousky koupíte za 39,90 Kč/80 kusů. Fave ubrousky v dóze přijdou na 46 Kč/45 kusů a Green Shield Wood & Laminate na 40 Kč/50 kusůFoto: archiv firem

Hodnocení: Hned v úvodu je dobré říct, že asi není třeba kupovat vlhčené ubrousky, pokud vám jde jen o setření prachu. Naprosto stejně bude fungovat hadřík navlhčený vodou. Ubrousky spíš fungují v případě, že je na nábytku zbytek mastnoty, otisky prstů, zaschlé potraviny – s těmi si poradí lépe. Z testovaných pak nejlépe čistil W5, Green Shield zase více oživil barvu dřeva.

Na lesklém laminu zanechalo pouhé přetření ubrousky stopy, bylo potřeba povrch následně doleštit suchým hadříkem. I tady bychom je pro pouhé otření prachu nepoužili, pokud by nešlo o prach mastnější, který je v kuchyni pravidlem.

Závěr: Bohužel se nám nepodařilo potvrdit, že by některý z výrobků odpuzoval prach zásadněji než ostatní. Setřít volně usazený není problém žádným z nich – tam nezklamal ani jeden, s mastnějším prachem v kuchyni si poradí jen spreje a ubrousky, ale je zapotřebí pak povrch vyleštit.

Foto: archiv firmy

Kvalitní prachovka je základem úspěšného boje s prachem v domácnosti. Vybrat si můžete z několika našich tipůFoto: archiv firmy

Jaké zkušenosti máte s přípravky proti prachu vy? Rozhodně je nám napište!

Reklama

Načítám